Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WKŁAD WŁASNY DO KREDYTU HIPOTECZNEGO

ecapitals

Recommended Posts

Być może niektórym moje pytanie wyda się dziwne, ale stawiam dopiero pierwsze kroki jako kredytobiorca i inwestor a już mam miszung w głowie.

Mam 2 pytania odnośnie wkładu własnego:

1. co wlicza się do wkład własnego:

- wartość działki - "gołej", czy uzbrojonej, wg wartości z aktu darowizny, czy wartości wg wyceny rzeczoznawcy (różnica w cenie 6600 do 18000)

- koszt projektu - czy zmiany w projekcie też

- koszt pozwoleń, zaświadczeń, itp.

- koszt materiałów zakupionych jeszcze przed otrzymaniem działki i uzyskaniem pozwolenia na budowę (udokumentowane FV)

2. jak banki obliczają udział własny w stosunku do kredytu - dowiedziałem się, że robią to na różne sposoby.

Jeśli macie na ten temat jakąś popartą faktami widzę, będę wdzięczny za informacje.

ecapitals,

wklad wlasny to wartosc jaka ma nieruchomosc po wybudowaniu.

dla banku musisz przygotowac kosztorys w rozbicu na poszczegolne etapy.

Dla przykladu jestes wlascicielem dzialki 1000m.kw, zamierzasz wybudowac dom - do zamieszkania za np. 500 000 PLN ( z wszystkim).

Przyjmijmy ze wartosc dzialki to 300 000 PLN.

Lacznie dla banku Twoja nieruchomosc ( po zamieszkaniu) bedzie warta 800 000 PLN.

Starasz sie o kredyt np. w wysokosci 350 000 PLN co stanowi ok.40% wartosci j/w.

Im wiekszy jest wklad wlasny tym lepsze warunki kredytu.