Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PEX w peszlu ?

Recommended Posts

Zastanawia mnie czy dając rurę pex/alu/pex do peszla od rozdzielacza do grzejnika pozwoli na swobodną wymianę takiej rury w razie czego? Oczywiście peszel zalany w wylewce.Peszel ułożę na styropianie 5cm,następnie styropian 5cm z docinaniem na rury,wycięcia wyrównam luźnym keramzytem na to wylewka.

Wszyscy każą ruru dawać do otuliny ,sle mi sie wydaje że daje się do peszla żeby można kiedyś je wyciągnąć i wcisnąć nowe,tylko czy to możliwe?

Z kablami możliwe ,a co z rurkami

A ja powiem coś innego. Jest to możliwe jeżeli trasa prowadzenia przewodu będzie bez mocnych załamań a firma Giacomini ma w ofercie łącznik rur na przegubie do przeciągania rury w peszlu. I będąc na szkoleniu we Włoszech w firmie Giacomini próbowaliśmy to zrobić i się udało. Jednak czy jest sens robić sobie możliwość wymiany rury pex al pex która prawdopodobnie nas przeżyje?

Może przeżyje ,tylko dobrze użytkowana.

Np przy kotle na paliwo stałe jest prawdopodobieństwo zagotowania wody i puszczenia tego na pexa a to mu napewno nie pomoże w długo wieczności

:D chociaż wytrzymuje chwilowe przegrzania , to tak do końca nie wierze,nikt

w sumie jeszcze tego nie sprawdził .No i sie zastanawiam czy dało by się w razie co przeciągnąć nową rure.Powiedzmy że rura bedzie 16 a peszel o jeden numer większy.nie wiem jak to tam leci,chyba 20

A ja powiem coś innego. Jest to możliwe jeżeli trasa prowadzenia przewodu będzie bez mocnych załamań a firma Giacomini ma w ofercie łącznik rur na przegubie do przeciągania rury w peszlu. I będąc na szkoleniu we Włoszech w firmie Giacomini próbowaliśmy to zrobić i się udało. ...

A wsadziliści nową ??

Że tak głupio spytam :roll:

Kocioł na paliwo stałe podłącza się przez wymiennik lub bufor z wymiennikiem. Polskie prawo budowlane zabrania podłączania takiego kotła bezpośrednio w obieg zamknięty. Więc chyba kwestia przegrzania nie rzutuje na sprawę.

a u mnie bedzie w ukladzie otwartym.

Do rozdzielaczy rurki w miedzi za rozdzielaczami pexy w otulinie a nie w peszlach - mam wrazenie ze jastrych by i tak tego peszla przygniótł -

kocioł eko groch 25kw zawór mieszajacy 4 drozny

17kaloryferów

4 podłogowki

• 9 years później...

Heh, - "najlepszy doradca na tym forum" (1950) - powyżej. Postanowiłem, że nie poddam się i pomimo samych negatywów nt przeciągania pexa w peszlu postanowiłem zmierzyć się z tematem. Tam gdzie miałem dostęp do rury - w garażu - 1m przed rozdzielaczem rozkułem podłogę i mała wkuwka pod kaloryferem prawie a4 ładnie po prostokącie wycięte w betonie łącznie z panelem - świetnie się spisało multinarzędzie - przecinarka rotacyjna. Wszystkie rury mam w peszlach - w całości na wylewce (nie mam piwnicy) pod styropianem więc sama rura w peszlu ma względną swobodę ruchu. Przeciągnąłem pod podłogą 14m pexa. Trzy dni przygotowań, przeciągnięcie samo trwało 5 minut. Sam byłem w szoku ;-)). zero oporów, peszel rozmiar chyba ok . 20, w każdym razie nie wiele szerszy od rury. Rura pod podłogą szła krętymi drogami - trzy łagodnie rozłożone łuki po ok. 45 stopni, rura wiła się pod podłogą na szerokość ok 3m. Rzeczywista długość rury pod podłogą 11m. DAŁO SIĘ. KOSZMAR SIĘ SKOŃCZYŁ. O wymianie rury zdecydowało małe na 2 cm pęknięcie rury wzdłuż - chyba wada fabryczna w okolicy pęknięcia ok. 30 cm rura była wzdłużnie popękana wewnątrz - sam plastik. reszta rury wyglądała bardzo ładnie.

JEŚLI BĘDZIE ZAINTERESOWANIE JAK TO ZROBIŁEM TO WRÓCĘ DO TEMATU.

JEDNO JEST PEWNE czterech znajomych fachowców kręciło głowami i reagowali jak ów powyższy "najlepszy doradca -1950"

Oczywiście jest jedno ale - jeśli zagotujemy wodę i rura straci swoją wytrzymałość to może się wydarzyć to, że w pewnym miejscu rozsypie się i po temacie, ale znając siebie, myślę że nie poddawał bym się nadal warunek jest - peszel na całej długości od rozdzielacza po kaloryfer. Pozdrawiam Jórkowski Andrzej

Ps a jednak jest światełko w tunelu. ;-))))

Edytowane przez Jórkowski Andrzej

• 3 months później...

Chciałbym dokonać analogicznej wymiany rury pex w peszlu.

Mam już rozkute przy grzejniku i dostęp przy rozdzielaczu. Chciałem wyciągając starą rurę i jednocześnie wciągać nową, ale nie bardzo wiem jak je ze sobą połączyć tak aby połączenie zmieściło się w peszlu i żeby połączenie nie puściło w trakcie wymiany. Zastanawiam się również czy na wymianę nie wybrać bardziej elastycznej rury bo te które mam są dość sztywne. Z góry dziękuję za pomoc.

Chciałbym dokonać analogicznej wymiany rury pex w peszlu.

Mam już rozkute przy grzejniku i dostęp przy rozdzielaczu. Chciałem wyciągając starą rurę i jednocześnie wciągać nową, ale nie bardzo wiem jak je ze sobą połączyć tak aby połączenie zmieściło się w peszlu i żeby połączenie nie puściło w trakcie wymiany. Zastanawiam się również czy na wymianę nie wybrać bardziej elastycznej rury bo te które mam są dość sztywne. Z góry dziękuję za pomoc.

Chyba prościej będzie zaprosić kogoś z kamerką termowizyjną, uruchomić grzanie na chwilę i przejść się wzdłuż rury - wyciek będzie widoczny, robisz wcinkę punktową, wstawiasz złączkę i tyle.

No tak, tylko obecnie problem dotyczy już 3 grzejników, i spodziewam się że to nie koniec kłopotów. Zawiniły prawdopodobnie wadliwe rury pex.

Pojawiają się na nich wzdłużne pęknięcia. Instalacja ma około 10 lat i w tym czasie udało mi się połatać rury przy 5 grzejnikach (pęknięcia były na podejściach do grzejników). Prawdę mówiąc nie ma sezonu grzewczego w którym coś by się z instalacją nie działo. Chciałbym w końcu sprawę załatwić kompleksowa stąd pomysł na wymianę rur.