Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jestem teraz na etapie wykańczania poddasza .I tu pojawiają się wątpliwości dotyczące gruntowania płyt K/G. Czy dobrym pomysłem będzie zastosowanie rozcieńczonej emulsji jako warstwy podkładowej czy muszę zastosować jakiś specjalny grunt (jeśli tak to jaki ??) . Swoją drogą zaczynam wątpić czy w ogóle gruntowanie jest potrzebne . z 10 lat temu robiąc remont mieszkania zrobiłem sobie w kuchni ,przedpokoju i łazience sufity podwieszane z płyt K/G .Wtedy nie miałem pojecia że należy je gruntować .Pomalowałem je po prostu białą emulsją ze 4 razy na gotowo i już .Przez te 10 lat malowałem je już ze 3 razy i nic nigdy nie odłaziło a malowałem farbami różnej jakości ,przeważnie kupowało się najtańsze :lol: .

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/73715-malowanie-p%C5%82yt-kg-czy-mo%C5%BCna-tak/

Gruntowanie stosuję na niepewne podłoże. Czyli pylące, pełne zatłuszczeń, uporczywych plam, nawet wtedy gdy wydrapane było do żywego i wydaje się, że nic tam nie zostało. Gruntuję pod kolor, i na powierzchnie malowane już kiedyś.

W sumie zawsze :) Moim zdaniem lepiej grunt, niż malowanie 4 krotne bez pewności, że wystarczy. (bo bywało i tak)

Płyty KG "białe" maluję rozcieńczoną farbą emulsyjną na pierwszy raz. Taka zwykła biała emulsja sufitowa. Wtedy po wyschnięciu wychodzą wszelkie "babole", które widac nawet bez halogena. A przy okazji mam grunt pod kolor. Płyty w pomieszczeniach wilgotnych "zielone" gruntuję zawsze, bo cóż z tego, że "zielona"

skoro połączenia "białe", trzeba zaizolować.

Jeśli podliczysz koszt gruntowania, a koszt zchrzanionej farby która nie chwyciła, lub wsiąkła w podłoże, to myślę, że warto spać spokojnie, i zagruntować.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/73715-malowanie-p%C5%82yt-kg-czy-mo%C5%BCna-tak/#findComment-1650426

Nie wiem, czy gruntowanie GK będzie tak samo skuteczne jak kilkakrotne malowanie.

My korzystając z rady malowaliśmy chyba co najmniej 4 razy jakąś najtańszą białą farbą. Pokrycie w efekcie 100%. Podkład idealny pod każdy możliwy kolor.

Nie wiem czy grunt to taka dobra sprawa...ja z tego nie korzystałem.

W każdym bądź razie wiem, że nie ma nic gorszego do malowania jak surowe tynki, i własnie GK...wszystko od 3 razy w górę...a przecież na początek do malowania jest w zasadzie wszystko więc można się zaorać...

https://forum.murator.pl/topic/73715-malowanie-p%C5%82yt-kg-czy-mo%C5%BCna-tak/#findComment-1650463