Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zmieni? dach czterospadowy na dwuspadowy ?

Gość

Recommended Posts

Ja tak zrobiłem. Zmieniłem dach czterospadowy na dwuspadowy. Poddasze mam całkowicie nieużytkowe. Konstrukcję mam z dźwigarów. Oszczędności:

Na stropie (pas dolny dźwigarów jest jednocześnie stropem nad parterem) - ewentualny zysk to wszystko co miałbym na niego wydać.

Konstrukcja z dźwigarów jest znacznie tańsza jeśli jest to dach dwuspadowy. W moim projekcie było to 7000 zł.

Na izolacji bo izoluję strop - kilka tysięcy

Schodów nie robię więc na nie nie wydaję. No i można dzięki temu wygospodarować dodatkowe pomieszczenie.

Na dachówkach chyba nie ma wielkich oszczędności ale na ich ułożeniu na pewno zaoszczędziłem ze 2000 tys.

Na rynnach można troszeczkę zaoszczędzić.

Montując dach z kratownic można pomyśleć nad zamianą wewnętrznych ścian nośnych na działowe.

Straty

Musiałem zrobić ściany szczytowe ale i one były z dźwigara więc musiałem je tylko obić szalówką. Koszt 1800 zł.

Jak na razie za dach o powierzchni 232m2 nad domem 13x13 m (dach ma 14,5x14,5m zapłaciłem (Konstrukcja, pokrycie dachówką, rynny, podbitki, robocizna) 33000 brutto. Do wydania zostało mi zaizolowanie stropu i sufity powieszane z płyt gipsowo kartonowych - 150 m2.

Dodatkowe korzyści drewno na konstrukcję mam czterostronnie strugane i suszone komorowo. Mam też 10-letnią gwarancję.

Zdecydowanie nie warto!!!

Odpowiedziałaś sobie na to pytanie w poście, w którym napisałaś, że bardziej podoba Ci się dach czterospadowy. Oszczędność na pewno nie jest warta tego, żeby przez całe życie żałować, że nie wybrało się domku marzeń i wzdychać do czterospadowego dachu sąsiada.

Mnie też podobają się dachy czterospadowe!