Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o radę. Będę budował wjazd /podjazd/ na działkę. Podjazd ten będzie nachylony w górę.

Planuję wybrać ok 50-70 cm ziemi i wypełnić odpowiednimi warstwami. Proszę o radę czego i ile nasypać oraz czy na dole robić jakiś drenaż

Zaznaczam, że na razie nie będę dawał żadnej warstwy wykończeniowej np. kostki, gdyż dopiero przystępuję do budowy domu.

Myślałem, żeby na spód dać ok. 15 cm. pisaku, później jakiś grubszy kamień, a na wierzch jakiś drobniejszy. Jednak znajomy powiedział mi, żeby nie dawać piasku, gdyż z czasem wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia /np. z wysypanego kamienia/ dostaną się do warstwy piasku i utworzą zwartą masę utrudniającą odpływ wody.

Co Wy na to - proszę o radę. Z góry dziękuję.

https://forum.murator.pl/topic/73742-jak-zbudowa%C4%87-podjazd-wjazd/

Miałem podobny problem z wjazdem. Trzeba było zrobic "droge" 4 m na ok 80m długą. Najpierw wybrała kopara 50-60cm ziemi i zasypalismy to drobną a potem grubą pospółą z kamieniami do 10cm, ale niestety, pierwszy transport pustaków miał powazny problem z wjazdem (tez pod górke). Później wszystko to gdzies sie ubiło i rozlazło tak że cięzkie samochody nie przejechały. Dopiero gdy przywiezlismy gruzu betonowego z kawalkami 40-60cm betonu i dopiero na to pospóła było miodzio:) każda najcięższa betoniara po deszczu bez problemu wjechała.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/73742-jak-zbudowa%C4%87-podjazd-wjazd/#findComment-1651172