emilbak 06.03.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam wszystkich serdecznie na forum. Właśnie zaczyna się wiosna (za oknem ) i to mnie skłania do przemysleń odnośnie remontu króry sobie zaplanowaliśmy na Lato. Mieszkam w domu drewnianym ok 100m2 - 3 pokoje,salon,kuchnia, łazienka W tamtym roku wymieniliśmy wszystkie okna i ociepliliśmy ściany w naszym domku (myslę że takiej czynności nie musiałem nigdzie zgłaszać) natomiast w tym roku planujemy dostawienie niewielkiego ganeczku (około 3m2),wymianę dachu (i tu kolejny nasz pomysł ponieważ jak już będziemy owy dach wymieniać to myślimy aby go podnieść, tak aby można było w przyszłości to poddasze zaadoptować na jakieś 2 malutkie pokoiki ). no i planujemy zmienić wnetrze domu (tzn. dostawić kilka scianek działowych, wstawić wymarzony kominek itp..) I tu nasuwa się moje pytanie, czy do takich remontów wymagane jest pozwolenie, plany lub coś w tym rodzaju???? Jeżeli podniesienie dachu to jest aż taki problem formalny i finansowy to sobie to pewnie odpóścimy ponieważ mieszkam z żoną i teściową i miejsca nam nie brakuje natomiast myśląc przyszłościowo te pokoiki na poddaszu by mogły się przydać przy licznym potomstwie (o którym teraz jeszcze nie myślimy ) Bo z drugiej strony kto wie co będzie za ..... lat . Ale jak już robić remont to myslą w przyszłość trzeba wybiegać. Dodatkowo planujemy również postawić na działce garaż (murowany lub blaszak) w miejscu tym obecnie stoi takie drewniane coś co służy do przechowywania auta ale to może runąć lada dzień. Więc już chyba na garaż to potrzebne jest stosowne pozwolenie,prawda?? Jak możecie to pomóżcie mi rozwiać moje wątpliwości bo ja się w tym nie orientuję co i jak. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edytkazet 07.03.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Rozbudowa bud. mieszkalnego (dobudowa ganku) i nadbudowa oraz zmiana dachu - pozwolenie na budowę - czyli mapa do celów projektowych, decyzja o warunkach zabudowy albo wypis z planu jeżeli jest plan, projekt budowlany Budowa garażu - jeżeli byłby to wolnostojący budynek gospodarczy do 25m2 powierzchni to na zgloszenie (bez projektu) jeżeli większy to pozwolenie (czyli moze byc ta sama mapa dc. projektowych oraz projekt garażu i wszytko zalatwisz jednym pozwoleniem) Wymiane okien i ocieplenie trzeba bylo zgłosic do starostwa na 30 dni przed rozpoczeciem robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts