Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za zrobienie poddasza?

Recommended Posts

...moi drodzy... poprawki po poprzednikach zawsze są kością niezgody.... z drugiej strony biorąc najtańszego wykonawcę z możliwych trzeba być świadomym, że najprawdopodobniej może nie mieć wystarczającej wiedzy i doświadczenia....

niech każdy inwestor sam podejmie jedyną słuszną decyzję..... brać najtańszego i przepłacać za poprawki (ewentualnie mieć kupę mostków, krzywizn, wilgoć itp) czy zapłacić adekwatną cenę do dobrze wykonanej pracy i mieszkać bezstresowo....

dla mnie zrobienie poddasza na gotowo poniżej 45-50 zł mija się z celem.... to dość pracochłonna praca i za szybko się jej zrobić nie da, te poddasza po 20-30 chętnie obejrzałbym kamerką termowizyjną.... ona wiele wyjaśnia ;)

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chciałabym teraz położyć między krokwie wełnę 15 i obić folią, reszta w przyszłym roku. jestem jeszcze przed tynkami, nie mam okien, ale będę się starała tynkować niebawem. czy tak można? znalazlam też sprawdzoną ekipę do wykonania tej pracy, 7zł za m2, bardzo mnie kusi posunięcie pracy do przodu i trochę "ocieplenie" bo może sprzęt dogrzewający przy robieniu tynków miałby lżej.

ocieplać czy nie oto jest pytanie!

nie ocieplać.... dobre ocieplenie to suche ocieplenie, nie ocieplaj przed mokrymi pracami... folia raczej długo się nie utrzyma, część pewnie zniszczą tynkarze, jeżeli umocujesz ją na jakieś gwoździe czy zszywki to zrobisz z niej sito..... to ma być przecież paroizolacja więc sito nie wskazane.... poza tym pod krokwie trzeba dać drugą warstwę wełny i folię na stelaż....

moim zdaniem za duże ryzyko zawilgocenia wełny i pieniądze na folię wyrzucone w błoto.....

czasami warto poczekać.....

no cóż... również robię za zaopatrzeniowca... nie wymagam od moich klientów by sami mi organizowali towar.... chociaż tacy fachowcy się też trafiają co muszą mieć podsunięte pod nos... :wink:

I przy okazji przycinasz na tym odpowiednio :lol:

...a uważasz że powinien to robić za darmo? ja uważam, że albo umawiasz cenę z materiałem i wtedy nic Cię nie obchodzi, albo samą robociznę więc koszty transportu po stronie inwestora....

nie wiem czemu inwestorzy uważają, że właściciel firmy wykonawczej po to wydaje kilkadziesiąt tys na samochód dostawczy i zatrudnia zaopatrzeniowca, któremu płaci wypłatę żeby im towar za darmo przywozić ... ;)

to jest w naszym kraju odwieczna kość niezgody i niezrozumiałość tematu... jak doliczę do ceny np poddasza 5 zł (średnia powierzchnia 100 m czyli 500 zł ale zobowiążę się że towar dowiozę) to jestem wyklęty od czci i wiary i zapewne poddasze zrobi ten "tańszy", tyle że inwestor zapłaci za kilka kursów z Castoramy po 30-50 zł + za paliwo do swojego auta przy dowożeniu drobiazgu o zmarnowanym czasie już nie wspominam....

w moim rejonie większość firm dolicza dodatkowo za transport i rozładunek 10 % wartości przywiezionych materiałów....