karol74 06.03.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam wszystkich!Zaczynam budowę domu. Chcemy z mężem wybudować dom z keramzytobetonu. Czy ktoś z Was już zbudowł taki dom?Jak się w nim mieszka podobna ma fenomenalne parametry termiczne.Proszę podzilcie się ze mną swoimi doświadczeniami. karol74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 07.03.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 ja się jeszcze zastanawiam nad materiałem, ale na czym mają polegaćte fenomenalne właściwości cieplne ?chyba że chodzi o te ze styropianem w środku - Optiroc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 07.03.2007 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Hej Lenart! We wszystkich ważniejszych czasopismach dotyczących budowania domu jak i np. w ostatnim numerze dodtek "Z czego budować dom" Muratora określone są następujące właściwości ścian keramzytowych: -ściana dwuwarstwowa całkowita grubość 39cmtynk wewnątrz 1,5cm+pustak gr.24cm+ wełna mineralna 12cm+tynk zewnętrzny 1,5 cm U=0,25W/(m2.K) Koszt takiej ściany to około 132 zł brutto. za m2 - ściana trójwarstwowa całkowita grubość 53,5cm tynk wewnętrzny1,5 cm+ pustak 24cm+wełna mineralna 12cm+3cm szczelina+11.5 cm pustaki+ 1,5 tynk cementowo-wapenny zewnętrzny U=0,23 W/(m2.K) koszt ściany to około 148 zł/m2 Dla porównania ściana dwuwarstwowa pustak ceramicznyPOROTHERM 25cm+ 12czm wełny mineralnej to koszt całkowity m2 około155 zł a przecież w keramzcie mamy ścianę trójwarstwową. która ddatkowo ma największą paraprzepuszczalność na rynku a dodatkowo nie ma efektu skraplania pary wodnej.Na takich pustakach nie pojawia się grzyb ani pleśń.Panuje świetny mikroklimat we wnętrzach. Ceny podałam bez robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 07.03.2007 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Zapomniałam że ceny jakie podałam są cenami które na dzień dzisiejszy dostałam w hurtowniach na terenie wielkopolski i nie wiem jak one się kształtują na terenie kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 07.03.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 No ale gdzie tu fenomenalnie ? Obenie wszystkie ściany dwu- i trzywarstwowemuszą mieć U poniżej 0,3 a przeważnie przy 10-12 cm styro (wełny)mają te 0,25-0,28 a przy 15 cm jeszcze mniej.Z tą paroprzepuszczalnością to jak szczelne okna i brak właściwej wentylacji tożadne ściany nie pomogą (chyba że wywalimy dziurę w ścianie)No i ceny - na keramzyt są stare , w składach nie ma, a jakie będą niewiadomo bo to co się dzieje na rynku to obłęd.W ogóle coś mi to pachnie kryptoreklamą - te fonemalne właściwości,teoretycznie niskie ceny i inne zalety a mało kto z tego buduje, wszyscy łapią Maxa że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.03.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 A my wbrew opinią itp. pobudowaliśmy z keramzytobetonu - sciana jednowarswowa 36,8. Nie mieszkamy jeszcze tak więc pożyjom uwidzim. Zobacz posty Małego też się zapocieka na ten materiał. A to jego kolejny dom. Co do ceny to porównywalne z innymi materiałami i wszystko zależy gdzie i od jakiego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 07.03.2007 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 ja tylko odpwiadam na pytania a opisane przeze mnie właściwości keramzytu są jedynie książkowe dlatego moje pytanie na początku jak się mieszka w takim domu. Nikomu nie każe budować z keramzytu niech buduje z czego chce. Wiadomo polak zamknięty jest na to co zna co nie oznacza ze musi być to akurat najlepsze. Jeżeli ktoś chce budować z maxa to hej!!!Ja nie boję się nowych technologii a jeżeli okaże się że jest to też towar tani i dobry to pytam się Dlaczego nie??? Pozdrawiam P.S. Keramzyt nie jest znany tak bardzo w Polsce ale już bardzo dobrze znany i sprawdzony w Europie i coraz częściej wykorzystywany przez polskich inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 .... a przecież w keramzcie mamy ścianę trójwarstwową. która ddatkowo ma największą paraprzepuszczalność na rynku a dodatkowo nie ma efektu skraplania pary wodnej (1). Na takich pustakach nie pojawia się grzyb ani pleśń.(2) Panuje świetny mikroklimat we wnętrzach. Ceny podałam bez robocizny. (1) - Pan raczy żartować (2) - jak nie otynkujesz i nie zaciągniesz szpachlą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 07.03.2007 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Proszę Szanownego Pana ucieszył mnie ten post ponieważ można stwierdzić że na forum jak widać są sami inzynierowie budownictwa to dobrze wróży na przyszłość przynajmniej jak wszyscy uciekną do Irlandii pozostanie ktoś w Polsce i nie będzie problemu ze znalezieniem ekipy budowlanej. a propos jak napisałam wyżej szukam poważnych oipnii osób które mieszkaja w takim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Proszę Szanownego Pana ucieszył mnie ten post ponieważ można stwierdzić że na forum jak widać są sami inzynierowie budownictwa to dobrze wróży na przyszłość przynajmniej jak wszyscy uciekną do Irlandii pozostanie ktoś w Polsce i nie będzie problemu ze znalezieniem ekipy budowlanej. a propos jak napisałam wyżej szukam poważnych oipnii osób które mieszkaja w takim domu widzisz, beztalencie pozostaje te Twoje szukanie to akwizycją pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 07.03.2007 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Myślała ze to jest forum dla osób które potrzebuja poradyJak chcesz kogoś obrażać to poszukaj osoby która tego chce ja się wypisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Myślała ze to jest forum dla osób które potrzebuja porady Jak chcesz kogoś obrażać to poszukaj osoby która tego chce ja się wypisuje pisałem o sobie Panie Obrażalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 07.03.2007 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Takiś mądry i nie wiedziałeś nawet ze obrażałeś kobietę a ja pisałam w osobie żeńskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 jeszcze poproś redakcję, żeby przy cytowaniu nie było Agniecha napisał tylko Agniecha napisała a obrażałem siebie nie Ciebie a mądry to ja będę tuż po śmierci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.03.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Barbossa, ja tu nie widzę żadnej Agniechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 niegodzien jam używać nicka Twego do tego przykładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.03.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 hmmm...ale mnie tu nie było jak to pisałeś. Chyba, że podejrzewasz mnie, że loguję sie pod różnymi nickami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 07.03.2007 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol74 07.03.2007 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Chyba natrafiłam na dwóch starych znajomych więc się usunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts