Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KERAMZYT

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Lenart!

We wszystkich ważniejszych czasopismach dotyczących budowania domu jak i np. w ostatnim numerze dodtek "Z czego budować dom" Muratora określone są następujące właściwości ścian keramzytowych:

-ściana dwuwarstwowa całkowita grubość 39cm

tynk wewnątrz 1,5cm+pustak gr.24cm+ wełna mineralna 12cm+tynk zewnętrzny 1,5 cm U=0,25W/(m2.K) Koszt takiej ściany to około 132 zł brutto. za m2

- ściana trójwarstwowa całkowita grubość 53,5cm

tynk wewnętrzny1,5 cm+ pustak 24cm+wełna mineralna 12cm+3cm szczelina+11.5 cm pustaki+ 1,5 tynk cementowo-wapenny zewnętrzny

U=0,23 W/(m2.K) koszt ściany to około 148 zł/m2

Dla porównania ściana dwuwarstwowa pustak ceramicznyPOROTHERM 25cm+ 12czm wełny mineralnej to koszt całkowity m2 około155 zł

a przecież w keramzcie mamy ścianę trójwarstwową. która ddatkowo ma największą paraprzepuszczalność na rynku a dodatkowo nie ma efektu skraplania pary wodnej.Na takich pustakach nie pojawia się grzyb ani pleśń.

Panuje świetny mikroklimat we wnętrzach.

Ceny podałam bez robocizny.

No ale gdzie tu fenomenalnie ? Obenie wszystkie ściany dwu- i trzywarstwowe

muszą mieć U poniżej 0,3 a przeważnie przy 10-12 cm styro (wełny)

mają te 0,25-0,28 a przy 15 cm jeszcze mniej.

Z tą paroprzepuszczalnością to jak szczelne okna i brak właściwej wentylacji to

żadne ściany nie pomogą (chyba że wywalimy dziurę w ścianie)

No i ceny - na keramzyt są stare , w składach nie ma, a jakie będą nie

wiadomo bo to co się dzieje na rynku to obłęd.

W ogóle coś mi to pachnie kryptoreklamą - te fonemalne właściwości,

teoretycznie niskie ceny i inne zalety a mało kto z tego buduje, wszyscy łapią Maxa że hej.

A my wbrew opinią itp. pobudowaliśmy z keramzytobetonu - sciana jednowarswowa 36,8. Nie mieszkamy jeszcze tak więc pożyjom uwidzim. Zobacz posty Małego też się zapocieka na ten materiał. A to jego kolejny dom. Co do ceny to porównywalne z innymi materiałami i wszystko zależy gdzie i od jakiego producenta.

ja tylko odpwiadam na pytania a opisane przeze mnie właściwości keramzytu są jedynie książkowe dlatego moje pytanie na początku jak się mieszka w takim domu.

Nikomu nie każe budować z keramzytu niech buduje z czego chce. Wiadomo polak zamknięty jest na to co zna co nie oznacza ze musi być to akurat najlepsze. Jeżeli ktoś chce budować z maxa to hej!!!

Ja nie boję się nowych technologii a jeżeli okaże się że jest to też towar tani i dobry to pytam się Dlaczego nie???

Pozdrawiam

P.S. Keramzyt nie jest znany tak bardzo w Polsce ale już bardzo dobrze znany i sprawdzony w Europie i coraz częściej wykorzystywany przez polskich inwestorów.

....

a przecież w keramzcie mamy ścianę trójwarstwową. która ddatkowo ma największą paraprzepuszczalność na rynku a dodatkowo nie ma efektu skraplania pary wodnej (1).

Na takich pustakach nie pojawia się grzyb ani pleśń.(2)

Panuje świetny mikroklimat we wnętrzach.

Ceny podałam bez robocizny.

(1) - Pan raczy żartować

(2) - jak nie otynkujesz i nie zaciągniesz szpachlą

Proszę Szanownego Pana ucieszył mnie ten post ponieważ można stwierdzić że na forum jak widać są sami inzynierowie budownictwa to dobrze wróży na przyszłość przynajmniej jak wszyscy uciekną do Irlandii pozostanie ktoś w Polsce i nie będzie problemu ze znalezieniem ekipy budowlanej.

a propos jak napisałam wyżej szukam poważnych oipnii osób które mieszkaja w takim domu

Proszę Szanownego Pana ucieszył mnie ten post ponieważ można stwierdzić że na forum jak widać są sami inzynierowie budownictwa to dobrze wróży na przyszłość przynajmniej jak wszyscy uciekną do Irlandii pozostanie ktoś w Polsce i nie będzie problemu ze znalezieniem ekipy budowlanej.

a propos jak napisałam wyżej szukam poważnych oipnii osób które mieszkaja w takim domu

widzisz, beztalencie pozostaje :cry:

te Twoje szukanie to akwizycją pachnie