Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KERAMZYT

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W jakiej cenie ostatnio kupowaliście pustaki z keramzytu?

Cena na dzis jak się dowiedziałem to 10zl za pustak. 8szt/m2

Cena jest różna w zależności od producenta.

W Leier powiedzieli mi z tego co pamiętam 10 zł z transportem (TIR bez rozładunku), ale jak zobaczyłem co to za pustaki to podziękowałem i zamówiłem te z Czamaninka za 14 z transportem i rozładunkiem.

A Ty gdzie się dowiadywałeś?

W jakiej cenie ostatnio kupowaliście pustaki z keramzytu?

Cena na dzis jak się dowiedziałem to 10zl za pustak. 8szt/m2

Cena jest różna w zależności od producenta.

W Leier powiedzieli mi z tego co pamiętam 10 zł z transportem (TIR bez rozładunku), ale jak zobaczyłem co to za pustaki to podziękowałem i zamówiłem te z Czamaninka za 14 z transportem i rozładunkiem.

A Ty gdzie się dowiadywałeś?

A co było nie tak z pustakami z Leiera?

Karol74, agnieszkakusi,

Najlepiej poszukać trochę rzetelnej wiedzy ten temat. Keramzyt jest materiałem ceramicznym i jako taki już mówi, że ma cechy najbardziej pożądane materiałów budowlanych

Z tym że zdażają sie przypadki że kupujemy pustak keramzytobetonowy a dostajemy Pollytag-owy o czym mozna się dowiedzieć studiując wczorajsze wątki. A pollytag to żużel tylko taki "ładniejszy".

Karol74, agnieszkakusi,

Najlepiej poszukać trochę rzetelnej wiedzy ten temat. Keramzyt jest materiałem ceramicznym i jako taki już mówi, że ma cechy najbardziej pożądane materiałów budowlanych

Z tym że zdażają sie przypadki że kupujemy pustak keramzytobetonowy a dostajemy Pollytag-owy o czym mozna się dowiedzieć studiując wczorajsze wątki. A pollytag to żużel tylko taki "ładniejszy".

A jak odróznić keramzyt od pollytagu???!!!

A jak odróznić keramzyt od pollytagu???!!!

Nie wiem dokładnie :roll:

Pollytag żółtawy tak jak na zdjęciach: http://www.pollytag.com.pl/technologia.php. a keramzyt jest chyba bardziej brunatno czerwony jak ceramika.

Tam tez opisany jest proces produkcji a surowcem jest prawie sam popiół ze spalania węgla.

Zresztą gdzies na palecie bloczków jest metka i tam powinno pisać :wink:

A co było nie tak z pustakami z Leiera?

No właśnie, co z nimi było nie tak? Też chciałbym wiedzieć, bo dom mi kończą z tego budować ;)

Ten pustak jest bardziej betonowy niż keramzytowy. 49% jego objetości stanowią pustki, 3 wielkie dziury a waży min. 20kg. Jak go oglądałem to wydawało mi się że jest to karamzyt zatopiony w betonie a nie karamzyt zlepiony betonem.

Nie wiem jak u ciebie ambroma ale pustaki z placu które oglądałem mało przypominały (pod względem faktury) ten ze strony Leiera.

Jak oglądąłem te z Czamaninek to nawet lepiej wyglądły w realu niż na zdjęciu.

Ekspertem budowalnym nie jestem [jeszcze :-)]ale wydaje mi się że beton ma gorsze właściwości cieplene niż keramzyt, a większa ilość mniejszych szczelin jest lepsza niż kilka dużych.

Nie wiem dokładnie :roll:

Pollytag żółtawy tak jak na zdjęciach: http://www.pollytag.com.pl/technologia.php. a keramzyt jest chyba bardziej brunatno czerwony jak ceramika.

Tam tez opisany jest proces produkcji a surowcem jest prawie sam popiół ze spalania węgla.

Zresztą gdzies na palecie bloczków jest metka i tam powinno pisać :wink:

To że bloczki keramzytowe są bordowe a nie szare wynika z pigmentu dodawanego podczas ich produkcji a nie właściwości keramzytu.

To ja je wezmę pod lupę jutro!!! Moje bloczki są paskudne szare, ale to dlatego, że bez barwnika właśnie. Natomiast co do ich jakości konsultowałam się w firmie Maxit, która dostacza kruszywo do Leiera i potwierdzili mi, że Leier ma dobra jakość i odpowiednie proporcje kermazytu w betonie...

Coraz bardziej się przekonuję, że budowa wymaga ogromnych pokładów zaufania, bo jeśli będę wszystko kwestionować to nic nie zbuduję...

Kiedyś badano zawartość cukru w cukrze, czasy się zmieniają :wink: