Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wg jakiego projektu budujecie

Według jakiego projektu budujecie - projekt indywidualny czy gotowy  

336 użytkowników zagłosowało

1. 1. Według jakiego projektu budujecie - projekt indywidualny czy gotowy

• Projekt gotowy
    • Projekt indywidualny
    • Projekt gotowy z w

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom w mieście budowany jest według projektu indywidualnego, bo działka jest nietypowa i z gotowych nic nie pasowało. Prawie wszystkie duże domy były bardzo rozłożyste i nie mieściły się na wąskiej działce. Dom na wsi zbudowany jest na bazie projektu gotowego z drobnymi zmianami. Trochę powiększony, bo miał mieć 6,7m x8,6m a ma 7,2m x 9,2m z ociepleniem. Poza tym dobudowaliśmy pod daszkiem wejściowym wiatrołap i powiększyliśmy pokój na piętrze kosztem zlikwidowanej łazienki. Została tylko jedna na parterze.

Mieliśmy do dyspozycji działkę o szerokości 18m, ze względu na to trudno było znaleźć projekt gotowy odpowiadający naszym wymaganiom.

Resztę zdecydowała rozmowa z architektem. Za projekt indywidualny zapłaciliśmy niewiele więcej niż za gotowy + adaptację. Dodatkowo nasz architekt jest jednocześnie kierownikiem budowy - żadnych problemów z ewentualnymi zmianami w czasie budowy.

Pozdrawiam Marian

To my też w większości - gotowy ze zmianami.

Główne za:

- przed decyzją o wyborze projektu - mogłem wejść do domu wybudowanego wg tego projektu. Po tej wizycie podjęliśmy decyzję o pewnych zmianach w projekcie - które teraz, gdy ściany już stoją, wydają się być trafne.

- przy projekcie indywidualnym kolega miał bardzo nieprzyjemną wpadkę. Projektant tworzył dom sukcesywnie do pojawiania sie nowych pomysłów inwestorów. Skutkiem zmian było m.in. powiększenie wymiarów budynku. Wymiary zwiększył, ale więźby nie przeliczył. Pozostała przy założeniu pierwotnych wymiarów domu!!!!! Niemiła i kosztowna niespodzianka ujawniła się dopiero przed położeniem dachówki (z drugiej strony kierownik budowy to d....). Mam nadzieję, że wszystkie przeliczenia gotowego projektu są spójne.

Kwiatokor - wydaje mi się, że Twoja opowieść równie dobrze może pasować do projektu gotowego, przerabianego do potrzeb inwestora. Na niestarannego architekta nie ma rady, czy projekt dostosowuje, czy projektuje "indywidualnie". Mój projekt wykonawczy jest już na ukończeniu, i od kilku miesięcy wprowadzane są jedynie poprawki wynikające z dostosowywania i koordynowania wszystkich instalacji itp. bez tych poprawek sam projekt (dla celów budowlanych) na etapie budowy wymagałby wielu dopracyzowań lub zmian - bo to czy tam to "się nie mieści".

Pozdrawiam,

Gaga2

Zrobiony specjalnie dla nas projekt- projektowali nasi przyjaciele- architekci. Wlasnie opracowuje strone internetowa, wiec zamieszcze adres, jak bedzie gotowa.

Powod, dla ktorego zamowilismy wlasny projekt jest ten sam jak powod, dla ktorego w ogole wdalismy sie w budowe, zamiast kupic gotowy dom i spokoj: Belgowie maja odmienne od nas wyobrazenia co jest w domu wazne a co nie i w ogole jak to powinno wygladac. Na tutejszym rynku nie ma takich domow jak nasz, a z istniejacych (i cenowo osiagalnych) zaden nam sie nie podobal.

Jest milion tysięcy projektów i nie można się zdecydować zawsze coś.

Wybrałem ze STUDIO-ATRIUM

Pozdrawiam

Leszko

Biorac pod uwage ile czasu zajmuje przegladanie miliona tysiecy projektow, aby wybrac ten, ktory mi odpowiada, lepiej (bo taniej i wygodniej, w koncu czas to tez pieniadz) isc do architekta z jaka taka wizja domu i niech on kombinuje.

Budujemy według projektu indywidualnego.

Ale najpierw przejrzeliśmy niemal tysiąc projektów z różnych katalogów. Wnioski:

- nie był to czas stracony, bo wyobraźnia pracowała i krystalizowały się pomysły na "nasze"

- zaledwie 1% projektów gotowych nam się podoboał ze względu na wielkość, układ, wygląd (jesteśmy wymagającymi klientami, po 10 latach mieszkania w segmencie - z mnóstwem własnych przemyśleń). Niestety potem okazuje się, że trzeba dom ustawić na konkretnej działce i wybór spada niemal do zera.

Dodam, że działka jest b. duża, ale z niemal 10% nachyleniem i widokowa, więc zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny. Dzięki temu mamy to czego chcieliśmy (prawie) i nie ma drugiego takiego domu na świecie!

Koszt projektu - ok. 1% kosztów inwestycji. Wydaje mi się, że to najsensowniej wydane pieniądze.

Szukałem typowego, 2-3% spełniało moje wymagania, ale w każdym trzeba było coś przerobić. Okazało się, że koszt zmian jest porównywalny z nowym projektem. Zdecydowałem więc sam zaprojektować sobie domek. Architekt przystawi tylko pieczątkę. Nie mam niestety specjalistycznego programu więc robię to w Excelu. Jest to trochę mozolne, ale efekty są niezłe, no i mogę bez dodatkowych opłat dokonywać ciągłych zmian.

• 2 weeks później...

Możesz dokonywać ciągłe zmiany do czasu złożenia projektu wraz z całą dokumentacją w Wdziale Architektury.

Wybraliśmy gotowy proj. Eliza z ARCHIPELAGU.

Wcześniej, po przejrzeniu stu milionów gotowców, wiedziałam jak mój dom ma wyglądać. Jakie warunki musi spełniać. W drodze eliminacji wybrałam kilka, które pokazałam mężowi. Z tych, już wspólnie, wybraliśmy ten jeden, jedyny.