Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wg jakiego projektu budujecie

Według jakiego projektu budujecie - projekt indywidualny czy gotowy  

336 użytkowników zagłosowało

1. 1. Według jakiego projektu budujecie - projekt indywidualny czy gotowy

• Projekt gotowy
    • Projekt indywidualny
    • Projekt gotowy z w

Recommended Posts

Indywidualny, idelanie dopasowany do działki.

Rownież miałam manie oglądania gotowych projektów (teraz moge kiosk z nimi otowrzyć nawet :D ) Dom jaki mi się podobał widzialam tylko raz w artykule starego numeru Ładny dom.

To była dla nas podstawa - szkielet. Wszystko jednak dopasowalismy do własnych potrzeb i marzeń.

:)

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gotowy z własnymi przeróbkami. Przestawiliśmy kominy i ściany o parę centymetrów. Projekt kosztował 1000zł, a zmiany i adaptację wykonał nam szwagier. Taniej się już nie dało. W projekcie gotowym mam przedstawione obliczenia wytrzymałościowe, zestawienia elementów konstrukcyjnych, kosztorys, projekty instalacji wewnętrznych. Za te właśnie elementy chwalę sobie ten projekt.

Gość Grzes z krak

Ja Archeton projekt Złoty Róg.

W projekcie nie robilem wiekszych zmian bo praktycznie wszystko mi odpowiedalo poza 2 tylko tj

1 podnioslem scianke kolankowa o 1 pustak

2 byla roznica w wysokosci pomiedzy stropami nad domem i garazem ja je zrownalem takze mam tym samym garaz wyzszy o 30 cm a na poddaszu wszystko jest na jednym poziomie.

Ogolnie wydaje mi sie ze projekt jest przemyslany i nie ma w nim co udziwniac.

Mnie sie wydawalo, ze kazdy projekt powinien to miec.

Mi też :D

wydawało się. No może obliczenia muszą być wszędzie, nie znam się. Ale zestawienie stali zbrojeniowej, więźby dachowej, czy kosztorys w projektach indiwidualnych nie są czymś powszechnym. Widziałem już projekty indiwidualne takie że inwestor sobie narysował a ktoś po znajomości się pod tym podpisał.

• 4 weeks później...
Projekt gotowy ale poprzerabiałem do własnych potrzeb. Po przeglądnięciu ponad 1500 projektów tylko ten jeden jakoś tak wizualnie mnie zainteresował. To go dostosowałem.

Ja tak samo i mam duuuuzo zmian. Gotowiec to Tina z Archipelagu, ale obecny wyglad juz niewiele Tine przypomina...

Poza tym ogromną barierą okazał się wjazd na działkę od południowego zachodu, a wszystkie gotowce są zorientowane inaczej, poza tym architekci się nie wysilają, gotowce sa abrdzo podobne do sibie, dominuje styl pseudodworkowy, kiepścizna...

Wybraliśmy gotowy z Muratora (D-30) bo akurat spełniał wszystkie nasze założenia i zaufaliśmy w jakość tych projektów. Rzeczywiście projekt był rzetelnie zrobione (no może parę drobnych niedociągnięć). Lokalnym tanim architektom nie ufam, bo często wykonują te projekty po pracy jak chałtury lub forsują swoją wizję nie licząc się z możliwościami finansowymi inwestora. Pewnie są wyjątki ale ja wolałam nie ryzykować.

Zaczęło sie od marzeń...

Najpierw przekopaliśmy setki i tysiące projektów i wreszcie wybraliśmy pięć z których po kolei eliminowaliśmy tak, iz wyłoniony został zwycięzca :)

Przy okazji poprosiliśmy architekta o ocenę wybranych projektów.

Nieświadomie wybrał również nasz "zwycięski" projekt.

Drugi etap - adaptacja projektu. Ponieważ miszkamy w rejonie szkód górniczych - nieco bardziej złożona sprawa.

Trzeci etap - realia - ile będzie kosztować gotowy projekt + adaptacja a ile indywidualny.

W naszym przypadku udało sie wytartgować projekt indywidualny w cenie gotowego z adaptacją.

Czwart etap - wymyśl koncepcję i dogadaj się z projektantem ;) Checmy stworzyc nasz dom marzeń, ale realia niestety czasem nas ograniczają. Na szczęści można ciąć projekt bezkarnie. Niestety czas leci...

W trakcie opracowywania projektu wyszła jeszcze kwestia posadowienia domu. Ponieważ mamy działkę ze spadkiem terenu, a dom ma byc parterowy (czyli kobyłka ;) ) okazało się, iz nie jest wykluczone, że zagoszczą u nas "drobne" schody z częsci gospodarczej i garażu do części mieszkalnej. Jeszcze powalczymy...

Dlaczego o tym piszę? Otóż w projekcie gotowym koszt takiej adaptacji byłby przypuszczalnie tak duży, że mógłby przekroczyć cenowo projekt indywidualny.

Reasumując: Projekt gotowy polecałbym osobom, które chcą nabyc projekt relatywnie tanio, nie planuja dużych zmian oraz ich działka pozwala na posadowienie planowanego domu w prosty sposób.

W innym przypadku wydaje mi się, iz projekt indywidualny bedzie lepszym rozwiązaniem 8)

• 2 weeks później...