Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wg jakiego projektu budujecie

Według jakiego projektu budujecie - projekt indywidualny czy gotowy  

336 użytkowników zagłosowało

1. 1. Według jakiego projektu budujecie - projekt indywidualny czy gotowy

• Projekt gotowy
    • Projekt indywidualny
    • Projekt gotowy z w

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybraliśmy z Katarzyną "Złotokap" Archetonu, zmiany to dodanie piwnicy i przejścia do garażu.Nie wiem jakie są koszty projektu indywidualnego, ale nasz z adaptacją kosztował ok 3000 PLN. Jeszcze go nie wybudowaliśmy, ale już zrobiłem jego kartonowy model. Świetna zabawa na zimowe wieczory. Polecam.

• 1 month później...
Ja Archeton projekt Złoty Róg.

W projekcie nie robilem wiekszych zmian bo praktycznie wszystko mi odpowiedalo poza 2 tylko tj

1 podnioslem scianke kolankowa o 1 pustak

2 byla roznica w wysokosci pomiedzy stropami nad domem i garazem ja je zrownalem takze mam tym samym garaz wyzszy o 30 cm a na poddaszu wszystko jest na jednym poziomie.

Ogolnie wydaje mi sie ze projekt jest przemyslany i nie ma w nim co udziwniac.

Czy już wybudowałeś? I z czego? My przymierzamy się do budowy z Thermoporu. Projekt ze zmianami. Proszę, prześlij zdjęcia, jeśli masz takowe. Pozdrawiam.[/code]

• 3 weeks później...
Przez wiele lat moim faworytem byl Dom na 102, ale warunki na dzialce (duzo drzew, w tym kilkusetletni czerwony buk, ktorych nie chce wycinac) nie pozwalaly na jego sensowne usytuowanie. Poza tym dzialka nie jest zbyt szeroka (20.5m), wiec wiele projektow domow parterowych sie nie miescilo. Stanelo na domku z poddaszem uzytkow (http://www.domek.home.pl - Domek Cieply; dodatkowo z gankami i garazem) Wg. moich obliczen (robilem je dla kilku domow z uz.poddaszem, wczesniej je modelujac w 3D) ma najlepszy stosunek ceny/m2. Oczywiscie spelnil wiekszosc moich zalozen, wg ktorych filtrowalem projekty (od 5lat).

"Złokap" z biura ARCHETON z niwielkimi zmianami, m.in. drzwi do garażu oraz adaptacja pomieszczenia gospodarczego na kotłownię. Obecnie załatwiamy dokumenty / "hamulcem" - energetyka /. Próbujemy choć trochę uciec przed "vat" gromadząc materiały.

Ja będę budował według projektu Ametyst z pracowni Abakust http://www.wlasny-dom.pl/projekty.php?a=szukaj&rodzaj=1&od=100&do=150&wlk=100&strona=2 Ktoś na forum napisał "Nie ma idealnych gotowych projektów. Trzeba wybrać taki, który jest jak najbardziej zbliżony do naszego ideału. Projekt, w którym architekt musi wykonać jak najmniej zmian." Uważam, że wiele projektów można dostosować do swoich potrzeb. Nie należy zwracać bardzo dużej uwagi na rozmieszczenie i kształt (oczywiście nie wszystkich) pomieszczeń. Każdy uprawniony architekt może dokonać zmiany położenia ścianek działowych (pisze o ściankach działowych, ponieważ ściany nośne ciągną za sobą więcej zmian np. konstrukcja stropu). Mój architekt zrobił to razem z adaptacją projektu za 500,00 zł. To, co zmieniłem to dach – ścięte rogi, powiększony garaż i kilka innych mniejszych zmian. Jaki wybrać projekt, to już zależy od waszych indywidualnych potrzeb. Ja kierowałem się funkcjonalnością (z mojego punktu widzenia) i potrzebami mojej przyszłej żony. Bardzo duże znaczenie podczas wyboru projektu ma usytuowanie pomieszczeń w stosunku do kierunków świata.

Wybrałem projekt "Szymon" z Archetonu z małymi przeróbkami, w tej chwili mam stan surowy budynku i większośc tych zmian okazała się nie do końca trafiona . Moja rada dla wszystkich przyszłych inwestorów : starajcie się wybrać taki projekt aby go już nie zmieniać, każdy projekt jest przemyślaną całością i rzadko zmiany wychodzą mu na dobre.

indywidualny przerobiłam :( jak zobaczyłam to "cudo"upłodzone przez architekta to myślałam,że mnie trafi.Dwa miesiące przekonywłam męza i kupiliśmy drugi projekt -wierzba II-wręcz dla nas idealny-drobne zmiany dotyczą tylko fukcji-zamiast 3 pokoi -sypialnia z garderobą i łazienką

U nas gotowiec z Archipelagu ("Kasia"), ale w lustrzanym odbiciu i z kilkoma dosć znaczącymi zmianami. Przy obecnym przeogromnym wyborze projekt indywidualny wydał nam się zbędną ekstrawagancją. Zwłaszcza że tam, gdzie można, chcemy trochę zaoszczędzić (ale wiemy też, że "biednych nie stać na oszczędzanie" :) ).

• 1 year później...