Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

W najblizszym czasie zamierzam wykafelkowac ziemie w kuchni i w przedpokoju, razem, ok 20m2.

Na dzien dziesiejszy mam tam polozony parkiet, ale zdecydowalem sie na polozenie kafelek.

I stad moj post, prosze wszystkich serdecznie o linki z informacjami na temat kladzenia kafelek.

Nigdy w zyciu nie kafelkowalem, na ogol wszystki remonty itp robie sam wiec mysle ze z kafekowaniem tez sobie poradze:)

Moze ktos juz znalazl konkretna instrukcje, krok po kroku jak sie powinno klasc kafelki.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/73781-wszystko-na-temat-kafelkowania/

carringtontomas pozwoliłam sobie przenieść tutaj Twoją wypowiedź, bo istnienie dwóch równoległych wątków komplikuje sprawę i zaśmieca niepotrzebnie forum :D - więc usunęłam go 8)

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

W najblizszym czasie zamierzam wykafelkowac ziemie w kuchni i w przedpokoju, razem, ok 20m2.

Na dzien dziesiejszy mam tam polozony parkiet, ale zdecydowalem sie na polozenie kafelek.

I stad moj post, prosze wszystkich serdecznie o linki z informacjami na temat kladzenia kafelek.

Nigdy w zyciu nie kafelkowalem, na ogol wszystki remonty itp robie sam wiec mysle ze z kafekowaniem tez sobie poradze:)

Moze ktos juz znalazl konkretna instrukcje, krok po kroku jak sie powinno klasc kafelki.

Pozdrawiam!

Witaj, pewnie chcesz kafelkować podłogę a nie ziemię :lol:

Co do Twojego pytania - myślę, że najlepsza nauka to przy jakimś dobrym fachowsu. Nie masz tej powierzchni znowu tak dużo więc koszty też nie będą wielkie a przynajmniej zobaczysz co i jak i będziesz wiedział na przyszłość. Ja się uczyłem sam, ale kłądłem kafelki u rodziców w piwnicy więc nie jest to taka reprezentacyjna część domu jak kuchnia czy przedpokój w związku z czym na ewentualne mankamenty można było przymknąć oko.

Przemyśl to jeszcze, bo poważny błąd może narazić Cię na koszty większe od tych, które zapłaciłbyś kafelkarzowi.

A jeśli już się uprzesz.... to poniżej moja skócona instrukcja kafelkowania:

1. powierzchnia do kafelkowania powinna być równa i czysta.

2. najlepiej wpierw obmierzyć powierzchnię kafelkowania i ułożyć wzór na papierze, żeby później nie było problemów i rozczarowań

3. klej do płytek kupić dobrej firmy a nie jakiejś firmy "kogucik" za parę groszy.

4. na płytkę nakładać równomierną (i równej grubościdla wszystkich płytek)warstwę kleju.

5. warto zaopatrzyć się w tzw. krzyżyki które się wkłada między płytki, żeby utrzymać równą szerokość fug.

6. przycinać płytki odpowiednią gilotyną a nie szczerbić kombinerkami itp.

7. jeśłi chodzi o fugowanie, to najlepiej po 2 dniach

to chyba wszystko - resztę może dopisze jakiś fachowiec:-]

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/73781-wszystko-na-temat-kafelkowania/#findComment-1652571