Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co mam zrobić z młodym trawnikiem, by był zdrowy i piękny ?

Recommended Posts

Witam szanowne grono,

Chyba już wszyscy czujemy wiosnę w ogrodzie ...

Co mam zrobić z młodym trawnikiem, by był zdrowy i piękny ?

Na jesieni posiałem trawnik, ale jeszcze nie był koszony ani razu. Co zatem mam teraz robić by był piękny i zdrowy. Jakie narzędzie potrzebuje jakie ewentualnie nawozy i opryski. Zauważyłem takie wyschnięte (zgniłe?) placki, więc wczoraj próbowałem przeczesać i chyba da się ich pozbyć, wiem że chyba trzeba przeciąć jakimś narzędziem trochę glebę, może trzeba zwałować, może jeszcze coś?

Proszę podzielcie się uwagami na ten temat.

Pozdrawiam, juras

Jeżeli jeszcze nie był koszony trawnik, to z pewnościa jest rzadki i nie należy używać narzędzi do wertykulacji. Można nieco poruszyć ziemię ale bardzo delikatnie zwykłymi grabiami metalowymi. Miejsca po pleśni śniegowej trzeba oczyścić i jak będzie cieplej dosiać. No i jak trawa ruszy skosić. Później można podsypać nawozem azotowym ale ostrożnie, młoda trawka jest wrażliwa na zbyt duże dawki nawozu.

A czy mogę teraz przewałować lekko trawę a potem ją lekko przeczesać, bo po zimie mam troszkę dołków wynikających z dużej aktywności mojej bokserki, czy lepiej nie przygniatać teraz trawy.

Pytam teraz bo jest jeszcze lekko wilgotno a już po zimie obeschło, więc troszkę bym jeszcze podrasował widok.

juras

Witam,

Właśnie poważnie wziąłem się za pielęgnację trawnika. Przejżałem różne strony internetowe i juz wiem, że w pierwszej kolejności muszę usunąć pleśń pośniegową oraz dziesiątki kg psich odchodów oraz wygrabić lekko wszelkie brudy. Potem mogę lekko przewałować trawę aby ją (zwłaszcza że młode pędy i po zimie) przytwierdzić do podłoża i pobudzić do krzewienia.

A potem to jeszcze nie wiem.

juras