Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zrobie sobie to we własnym zakresie

-mniej nerwów będzie :wink:

widziałem 35kw piec i była klapa na jeden zaczep (spięta trzema luźnymi nitami ,

Chińczyki to robią czy co ?)

W mojej fakorze otworki itp są ok. natomiast uszczelka to faktycznie badziew> nie ma mozliwości żeby otworzyć klapę i żeby nie spadła :-?

poza tym przy zalewaniu zaczął przeciekać (piec po próbach :roll: ) trochę pakół i sprawa załatwiona. Ale ocieplenie to już żenada. Piec przyjechał do mnie ze zdemontowanymi osłonami i wełną. Jak zacząłem ją sam układać to wystarczyła na połowę pieca :o Poza tym OK. Zadowolenie 95%

Piotrul ,miałeś szczotke w komplecie z piecem ?

w instrukcji pisze - kanały nalezy czyscic za pomocą

szczotki dostarczonej wraz z kotłem ...w moim nie było

podobnie jak czujnika przy slimaku :evil:

Szczoteczkę dostałem, a jakże bardzo stylowa :D Czyszczenie mimo tych zatyczek/zasówek banalne i trwa 10min nawet się nie pobrudziłem ale mam górna osłone nieprzykręconą.

Czujnik na ślimaku jest.

Spalanie chyba ok 8) Sporo popiołu a właściwie żuzlu/szlaki Na zasobnik węgla > taczka pipiołu ale to był retopal . zmieniłem na cośtamcośtam niby najlepsze no i faktycznie lepiejale nadal to ok 1/2 taczki. Czytaem że ludziska wywalaja ledwie wiaderko :o

Sterownik super nawet średnio rozgarniety zakapuje o co chodzi, żadnych u, m czy innych zaklęć tylko jasno mapisane temp, czas pracy podajnika itd

Docieplic można a nawet trzeba samemu, bo daje głowę, że jak dociepliła fabryka to są szpary albo miejscami nie ma nic.

Acha i jeszcze jedno wentylator wpada w rezonans :evil: można pier....ca dostać. Opanowałem sytuację, ale teraz spoczywa na cegle+gąbka ale to raczej nie jest prawidłowo.

piotrul po świętach odbieram swojego kotła ,od razu przeprowadzę dokładną inspekcje 8) z tym rezonansem to wierze, ja jestem tak na to wyczulony że jak coś usłyszę to chodzę jak szerszeń :evil: o tym żużlu czytałem, coś z ustawieniami musisz pokombinować , nawet gdzieś tu na forum pisało o tym

Ustawienia przerobiłem wszystkie możliwe a nawet i te niemozliwe (wszystko co było na tym forum mam opanowane) zmienałem czasy podawania, przerwy, szybkośc nadmuchu, przysłone w różnych zestawieniach, wkońcu to olałem mówiąc nieładnie 8) przynajmniej mam czym drogę wyrównywać :D i jest dobrze jak jest.

Selim zobacz ile kabli wychodzi u ciebie z tyłu sterownika? Powinny wychodzić 2 (pozostałe wychodzą po bokach) i jeden z nich jest od ślimaka zakończony "czujką"

Kabel biegnie do czujnika ,ale zamiast jego miałem gazete przytkaną :evil:

nastawy zrobiłem 1:4

popiołu tez mam co nie-miara

piec ustawiony na 60 stopni

zuzycie 4 wiaderka po 20l na dobe

musze jeszcze z tyłu przytkać ,bo łącze do komina jest gorące

Kris -jak będziesz piec odbierał ,to sprawdz czy jest to co sie nalezy :wink:

musze jakąs szczotke kupić ,tylko ciekawy jestem czy to jest

specjalna do tego kotła

czy wsiora wno ?

jeszcze troche minie zanim go dobrze poustawiam

selim zadzwoń i sie upomnij o ta szczotkę, niech dawają jak sie należała.

A co z rusztem awaryjnym?był w zestawie, na stronce pisze że standardowo jest wyposażony w ruszt awaryjny.

Przy odbiorze to mi zejdzie

:lol: sprawdzę wszystko ,tylko tak myślę jak coś znajdę to co i tak z powodu nita czy innej drobnostki nie odeśle kotła, no ale pomęczyć sprzedawce trzeba :lol:

sam sie nad reco zastanawiałem ale za tak ładną obudową producent zapewne coś ukrył ,też byłem na targach w Rybniku , zerknąłeś do środka kotłów , w Kielarze ,Klimoszu i Reco przedstawiciele opowiadali mi o domkach z szamotki układanych w środku kotła .Do praktyki się to ma tak, że jak czyścisz to każdą cegłe trza wyciągnąć i wyczyścić, znajomy ma kielara ,po paru czyszczeniach sie w....ił i wywalił te cegły , w kielarze za dodatkowy płaszcz wodny przy retorcie dopłata, jak sie przyjrzysz tym kotłom to na chłopskie oko widać że to zwykły kocioł podniesiony o tą retortę , rodzice mają kielara zwykłego ,środek idetyczny jak ten z podajnikiem .

Dziś byłem w Krzyżanowicach, stoi tam Fakora zwykła , w niczym nie przypomina

tego z podajnikiem , wiec coś w tym jest że kocioł ten wyszedł docelowo jako z podajnikiem a nie zwykły ..Może Fakora nie przywiązuje wagi do wykończenia(a szkoda)ale na pewno srodek to żadne badziewie .

z przodu na slimaku ...na kablu pisze czujnik
u mnie jest z tyłu. Ale to w sumie nie ma znaczenia byle był na ślimaku.

musze jakąs szczotke kupić ,tylko ciekawy jestem czy to jest

specjalna do tego kotła

czy wsiora wno ?

musi mieć ok 3,5cm średnicy bi inaczej przez kanały nie przejdzie

Mam jeszczejeden kabel wychodzacy ze sterownika > termik jest na nim napisane ale jest tylko zarobiony izolacją. Co to może być, jakieś dodatkowe zabezpieczenie, którego fakora nie stosuje?

Zerknę czy mam taki kabel u siebie

na wyjściu do komina jest regulacja - jak to masz ustawione ?

co do tej fakory ,to 20 lat temu już można było to kupić