Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykraplanie się wody na muszli WC

Recommended Posts

Witam - czy ktoś miał do czynienia z wykraplaniem sie wody na muszli WC (wc zabudowany,podwieszany). Moja żona rzucała różne podejrzenia odnośnie celności panów widząc płyn na podłodze pod WC :-)), jednak po oględzinach okazało się że wykrapla się woda na muszli - dokładnie na kolanku na samym dole co powoduje te plamy na podłodze.

Może można temu zaradzić - sa jakieś muszle odpowiednio zabezpieczone, posiadające 2 ścianki lub inny patent by temu zapobiegać?.

Mam muszlę cersanitu ASTRA

Witam - czy ktoś miał do czynienia z wykraplaniem sie wody na muszli WC (wc zabudowany,podwieszany). Moja żona rzucała różne podejrzenia odnośnie celności panów widząc płyn na podłodze pod WC :-)), jednak po oględzinach okazało się że wykrapla się woda na muszli - dokładnie na kolanku na samym dole co powoduje te plamy na podłodze.

Może można temu zaradzić - sa jakieś muszle odpowiednio zabezpieczone, posiadające 2 ścianki lub inny patent by temu zapobiegać?.

Mam muszlę cersanitu ASTRA

rzekomo jest to powodowane kiepskiej jakosci ceramika -tak mowil mi sprzedawca z rok temu (i nie chcialo mi sie wierzyc)

reklamowac albo silikonem :wink:

pzdr

zostałem zbesztany w innym temacie, więc przywracam się do porządku (dałem sobie nawet w papę) i wyjaśniam (a raczej staram się to zrobić):

skoro się wykrapla to muszla zimna, powietrze w kiblu bardzo wilgotne i panuje wysoka temperatura - w równowadze tych trzech rzeczy skraplanie nie występuje

a że kolanko na dole - może spływać z obudowy zbiornika a na kolanku kapie

Nie przecieka bo rosi - wyraźnie widać skropliny na powierzchni muszli ( w tym miejscu gdzie wewnątrz stoi woda) - oglądałem dokładnie. Jednak nie chodzi mi o sprzeczki rosi czy przecieka - przyjmijmy że rosi - jako dogmat - a skupmy się na problemie - dlaczego rosi i jak temu zaradzić?.

rosi bo:

Jak napisał Barbossa - woda zimna, w pomieszczeniu ciepło i duża wilgotność.

Na zimnym elemencie pojawiąsię wtedy kropelki.

A element zimny bo przepływa przez niego zimna woda (+8st).

Wody do kibla nie ma co grzać więc pozostaje polepszyć wentylację. Powinno pomóc