jagoda555 07.03.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Czy możecie mi podpowiedzić jakie roślinki mam posadzić? Sprawa wygląda następująco. W części ogrodzenia mam garaż sąsiadów. Do tej pory był coprawda niespecjalnie piękny bo szary (otynkowany). Teraz jest gorzej. Odpadają całe płaty tynku + sąsiad podwyższył swój garaż piękną brązową blachą. Wygląda to naprawdę paskudnie. Nie mam zbyt dużej działki. Mam tam różne małe iglaczki na tle winorośli. Jednak winorośl nie spełnia teraz swojego zadania - trochę zbyt późno zarasta ścianę. Co wg was mam posadzić pomiędzy istniejące iglaczki (niskie i średnie) a winorośl, lub czym tą winorośl uzupełnić aby pokryć tą pięknę ścianę i czym zasłonić górę czyli brązową blachę. Rozważałam też wyrzucenie winorośli a wsadzenie tam wysokich iglaków - musiałyby jednak być w miarę "szczupłe" żeby się zmieściły i najlepiej w miarę szybko rosące. Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 07.03.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 jagoda555,Trudno powiedzieć nic nie napisałaś o nasłonecznieniu tego miejsca, ale skoro już inne iglaczki już tam rosną, to pewnie nie jest źle. jakie pnącze może posadzić hortensję pnącą, może bluszcz. Jak chodzi o iglaste to może tuja Brabant, lub Szmaragd. Ciekawe co inni Ci doradzą. Możesz też na tym garażu oprzeć kratkę i po niej puścić pnącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.03.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 pokażę jak ze ściana garażową sąsiada poradził sobie mój brat http://img108.imageshack.us/img108/4516/ogrod4ho2.jpg teraz ta ściana już jest cała zarośnięta pnączem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 07.03.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 To jest to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 08.03.2007 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Dziękuję za informację. Tam gdzie się zmiesczą dosadzę wysokie iglaki a do winorośli dołożę inne pnącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta1235 09.03.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam. Zdjęcie Ew-ki jest przepiękne,naprawdę fajna aranżacja (skopiowałam sobie zdjęcie) bo tez tak zrobie.Mam jednak obawę co do sąsiada bo to jego ściana a Twoja działka.Narobisz się ,może i nawet zakochasz w tym kąciku a za jakis czas będzie żądał oderwania liściorów z jego ściany,bo zachce mu sie np.tynkować,albo że mu wilgoć do komórek wchodzi.Co wtedy ?. Dowiedz się dla pewności.Pozdrawiam i oczywiscie nie życze ,ale przezorny zawsze ubezpieczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 09.03.2007 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Ja tam już mam porządną kratkę pod winorośl wykonaną rękami męża (poprzednia drewniana była zbyt delikatna i nie wytrzymała ciśnienia).Teraz chciałabym dosadzić tylko dodatkowe pnącza, które w maksymalnie szybkim czasie zazleleniają się - krótszy czas oglądania pięnej ściany. Nie wymyśliłam tylko patentu na półmetrową blachę nad garażem. Tam nie mam uchwyów i roślinki też nie będą mały czego się złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firstlady 09.03.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Ewka, rozumiem że3 to zdjęcie naprawde zrobione u twojego brata. No jestem pod wrazeniem- powiedz tylko co to jest to po lewej stronie z białymi liscmi-jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.03.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Ewka, rozumiem że3 to zdjęcie naprawde zrobione u twojego brata. No jestem pod wrazeniem- powiedz tylko co to jest to po lewej stronie z białymi liscmi-jest super. http://img108.imageshack.us/img108/4446/ogrod3ka5.jpg no to jeszcze jedno zdjęcie z innego ujęcia to to pstrokate na zdjęciu to klon Flamingo ,a to różowe to to samo tylko odnóżka wyrastająca z pnia głównego.Tajemnica klonu polega na tym ,żeby jesienią go troszkę przyciąć ,a główne cięcie ( ok 30 cm od pnia )zrobić wiosną po ostatnich przymrozkach .To co widac na zdjęciu to jest przyrost jednoroczny .Cięcia są wskazane aby liście się przebarwiały .Niecięty klon zdziczeje ..... Ten ogródek powstał tylko z pracy rąk mojego brata ....jest dla mnie niedościgłym wzorem więcej zdjęć w moim dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts