Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie roślny wkomponować?

Recommended Posts

Czy możecie mi podpowiedzić jakie roślinki mam posadzić?

Sprawa wygląda następująco. W części ogrodzenia mam garaż sąsiadów. Do tej pory był coprawda niespecjalnie piękny bo szary (otynkowany). Teraz jest gorzej. Odpadają całe płaty tynku + sąsiad podwyższył swój garaż piękną brązową blachą. :-? Wygląda to naprawdę paskudnie. Nie mam zbyt dużej działki. Mam tam różne małe iglaczki na tle winorośli. Jednak winorośl nie spełnia teraz swojego zadania - trochę zbyt późno zarasta ścianę.

Co wg was mam posadzić pomiędzy istniejące iglaczki (niskie i średnie) a winorośl, lub czym tą winorośl uzupełnić aby pokryć tą pięknę ścianę i czym zasłonić górę czyli brązową blachę.

Rozważałam też wyrzucenie winorośli a wsadzenie tam wysokich iglaków - musiałyby jednak być w miarę "szczupłe" żeby się zmieściły i najlepiej w miarę szybko rosące. Co polecacie?

jagoda555,

Trudno powiedzieć nic nie napisałaś o nasłonecznieniu tego miejsca, ale skoro już inne iglaczki już tam rosną, to pewnie nie jest źle. jakie pnącze może posadzić hortensję pnącą, może bluszcz. Jak chodzi o iglaste to może tuja Brabant, lub Szmaragd. Ciekawe co inni Ci doradzą. Możesz też na tym garażu oprzeć kratkę i po niej puścić pnącze.

Witam.

Zdjęcie Ew-ki jest przepiękne,naprawdę fajna aranżacja (skopiowałam sobie zdjęcie) :lol: bo tez tak zrobie.Mam jednak obawę co do sąsiada bo to jego ściana a Twoja działka.Narobisz się ,może i nawet zakochasz w tym kąciku a za jakis czas będzie żądał oderwania liściorów z jego ściany,bo zachce mu sie np.tynkować,albo że mu wilgoć do komórek wchodzi.Co wtedy ?.

Dowiedz się dla pewności.Pozdrawiam i oczywiscie nie życze ,ale przezorny zawsze ubezpieczony.

Ja tam już mam porządną kratkę pod winorośl wykonaną rękami męża (poprzednia drewniana była zbyt delikatna i nie wytrzymała ciśnienia).

Teraz chciałabym dosadzić tylko dodatkowe pnącza, które w maksymalnie szybkim czasie zazleleniają się - krótszy czas oglądania pięnej ściany. Nie wymyśliłam tylko patentu na półmetrową blachę nad garażem. Tam nie mam uchwyów i roślinki też nie będą mały czego się złapać.

Ewka, rozumiem że3 to zdjęcie naprawde zrobione u twojego brata. No jestem pod wrazeniem- powiedz tylko co to jest to po lewej stronie z białymi liscmi-jest super.

http://img108.imageshack.us/img108/4446/ogrod3ka5.jpg

no to jeszcze jedno zdjęcie z innego ujęcia :lol:

to to pstrokate na zdjęciu to klon Flamingo ,a to różowe to to samo tylko odnóżka wyrastająca z pnia głównego.Tajemnica klonu polega na tym ,żeby jesienią go troszkę przyciąć ,a główne cięcie ( ok 30 cm od pnia )zrobić wiosną po ostatnich przymrozkach .To co widac na zdjęciu to jest przyrost jednoroczny .Cięcia są wskazane aby liście się przebarwiały .Niecięty klon zdziczeje ..... Ten ogródek powstał tylko z pracy rąk mojego brata ....jest dla mnie niedościgłym wzorem :D

więcej zdjęć w moim dzienniku :wink: