Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urząd skarbowy, ustalenie wartości działki, podatek PCC

EPN

Recommended Posts

Niedawno na forum przewinął się wątek ustalenia wartości działki przy umowie kupna-sprzedaży. Urząd skarbowy może w przeciągu pięciu lat od końca roku w którym należało zapłacić podatek PCC od tej transakcji. Przykładowo jeśli ktoś kupi działkę 01.12.2007 to zapłata podatku następuje jeszcze w roku 2007 i US może go ścigać do końca roku 2012. Ale jak ktoś kupi 28.12.2007 to mogą go ścigać do końca 2013. Jeśli US uzna że cena w akcie jest zaniżona to wydaje decyzję o konieczności zapłaty. Oczywiście z odsetkami. I bardzo często tuż przed upływem terminu przedawnienia. Nazywa się to hodowaniem odsetek. Ale jeśli jedna ze stron umowy w terminie do 2 tygodni jedna ze stron wystąpi o ustalenie wartości do US, to muszą odpowiedzieć w ciągu następnych 2 tygodni. Jak się nie wyrobią to mają pecha. Dodatkowo nie naliczą wtedy żadnych odsetek. Ja miałem taką sytuację że kupiłem działkę tanio i od razu wysłałem do nich takie pisemko.

Oczywiście można się z decyzją US nie zgodzić, lecz wtedy mają prawo powołać biegłego i jeśli wartość nieruchomości oceniona przez niego jest wyższa o 33% od zadeklarowanej w akcie, to trzeba zapłacić podatek z odsetkami i koszt opinii biegłego. Poddaję pod rozwagę następujący scenariusz:

deklarujemy w akcie 1 PLN, płacimy od tego najniższe koszty notarialne itp, składamy wniosek o ustalenie wartości do US i niech sami się bujają.

• 1 year później...

Właśnie interesuje mnie ten temat. Kilka dni temu dostaliśmy jako darowiznę od teściowej działkę (akt notarialny) i też chciałabym sprawdzić czy mają w US jakieś "ale" do oszacowanej wartości i zapłaconego podatku. Ja płaciłam podatek od połowy wartości jako synowa. Czy ktoś wie czy mogę powołać się na te same przepisy i jak w sytuacji darowizny ma wyglądać takie pismo?

Beata

Edit.21.07

Dokumenty wysłane. Gdyby ktoś potrzebował, wyślę na maila.