Zielona 06.06.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Na ścianach - tynk cementowo-wapienny ze szlichtą (bez gladzi)Pytanie do doświadczonych:Jest tyle szkół gruntowania; rozcieńczanie farby z wodą i gruntem; sam grunt; sama farba i woda. Jak robiliście pod kolor?pod białe ściany?Która farba końcowa DULUX, DEKORAL lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 06.06.2003 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Nikt jeszcze nie malował? Wszyscy są na etapie fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 06.06.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Ja na tynk mineralny wapienny dawałem mieszaninę rozcieńczonego wapna z pokostem lnianym. Unigrunt tylko pod płytki i w pokojach gdzie planuję tapetowanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 06.06.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Ja gruntuję unigruntem ściany tynkowane tradycyjnie, gisowe i G-K od razy farbą (może być lekko rozrzedzona) białą. Potem na to kolor w zalezności od potrzeb 1 albo 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 06.06.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Mój wykonawca robi tak (tynki g-k na poddaszu, reszta gipsowe)Najpierw wszystko szpachluje cekolem (chociaż tynki gipsowe są gładkie- twierdzi, ze cekol jest drobniejszy od tynku maszynowego i takie podłoże jest "szlachetniejsze")Nastepnie na wszystko biała farba podkładowa (np. śnieżka), dopiero póżniej dwie warstwy farby nawierzchniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.06.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Do gruntowanie ścian uzylismy najtańszej farby, lekko rozrzedzonej. malowaliśmy wałkami. Kolejne warstwy kładliśmy już te lepszej jakości. Decoral - całkiem niezły, ale inne jak np. cieszynka nie duzo ustępuja mu pola Będziecie malować sami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 06.06.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 A ja pracowicie jade walkiem po suficie dwie warstwy prawdziwej farby gruntujacej (primer). Na sciany radzono mi podklad akrylowy firmy Sigma: tani, bardzo rzadki, wiec daje sie latwo i szybko nakladac lawkowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 06.06.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Na ściany rozcieńczony Unigrunt, lub rozcieńczona farba-może być taka sama jak do malowania. Jeżeli sufity bedą białe to lepiej zagruntowac rozcienczoną farbą Najlepsza farba to taka, którą można zmywać [dzieci często plamią]. Ważne przy gruntowaniu jest przestrzeganie czasu schnięcia ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 09.06.2003 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Dzięki wszystkim. Widzę, że nie ma „złotego, jedynego” środka. W sobotę zaczęliśmy akcję MALOWANIE. Majka malujemy sami, ale głównym wykonawcą jest kuzyn-złota rączka i mój ojciec. Z uwagi na fakt, że do 16.00 jesteśmy w pracy, my pomagamy tylko po południu i w sobotę. W sobotę było jeszcze dwóch znajomych-pomagierów, których zapędziliśmy do szlifowania ścian. Tam gdzie będzie na biało (sufity, skosy) gruntujemy: rozcieńczoną wodą Cieszynką z Uni-Gruntem w proporcjach: 3 litry farby, 2 litry Uni-Gruntu ATLASU, 5 litrów wody. Tam gdzie będzie kolor to bez Uni-Gruntu, tylko farba i woda. Na razie mamy pomalowane jedno pomieszczenie, całe na biało i pięknie wyszło, bez żadnych plam. A malujemy wszystko wałkiem, sufity i ściany, tylko przy oknach gimnastykuję się z pędzlem. Ostateczna warstwa białej farby to DEKORAL Akrylit W 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.06.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Tczarek, czy możesz podać proporcje wapna i pokostu jakie używałeś ? Moi sąsiedzi też tak malowali, ale coś chyba pokićkali, bo miejscami wapno się odparzyło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.06.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Dobry wybór Pamiętaj. że kolor, który wydaje Ci sie na testerze jaśniutki, na dużej ścianie jest intensywniejszy. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 09.06.2003 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 No właśnie trochę się obawiam, bo do dzieci wybrałam Duluxa Pomarańcz tropikalny i Miodowy, ale będą białe skosy, biały sufit, białe koło okien, więc może nie będzie taki intensywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.06.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Ania w pokoju ma kolor miodowy /jest dość mocny, ale rozjaśnia - północna strona/ do tego białe meble. pomarańcz tropikalny moze wyjść "agresywny", zobacz, czy nie przekonasz do brzoskwiniowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 09.06.2003 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 MajkaWłaśnie się ten pokój maluje.A jak wyjdzie zobaczę po powrocie z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 09.06.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 wejdź w ciemnych okularach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts