Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbrojenie fundamentu pod ogrodzenie ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Będę robił fundament pod ogrodzenie ( dwie warstwy klinkieru +metalowe przęsła ) Czy fundament ( h=60cm ) trzeba zbroić ? czy robić klasyczne ( wiązane) zbrojenie ,czy wystarczy wrzućić pocięte pręty zbrojeniowe,czy można dodawać gruz ?

pzdr

Radeq

Ja uważam że trzeba zbroić po co potem przyglądać się na popękane ogrodzenie.Robiłem wykop na 1,20m zbrojenie i beton B20 z gruchy i wiem że nie będę żałować tak jak sąsiedzi :D

Uważam, że głębokość fuhdamentu 60cm, nawet pod ogrodzenie, to stanowczo za mało. U mnie fachowiec zrobił fundament o głebokości chyba 120cm i od lat nic z ogrodzeniem sie nie dzieje. Lepiej zrobic głębszy fundament i spać spokojnie. Niewielki wzrost kosztów w porównaniu do całego ogrodzenia, a zyskujesz pewność, że nawet w przypadku ostrych mrozów ogrodzenie nie będzie "chodzić".

Pozdrawiam

Ja mam 100cm głębokie na 30cm szerokie , zbrojone 4x fi 12 strzemiona co 40cm,beton B15z gruchy , stoi już 5 lat ,wjechało po fundamencie 3 tiry Ytongów ,chyba z 12 gruszek z betonem,5 razy pompa do betonu, raz tir z 28tonami piachu,6razy 6 tonowy ciężarowy tir cegły 15palet cegły pełnej 4 tetry z kamieniem na podjazd do utwardzenia :lol: :lol: :lol: :lol: wiecej nie pamiętam , fundament z płotem nawet nie draśnięty :D i myśle ze tak już pozostanie

Beton,zbrojenie,fundamenty,klinkiery ,stalowe przęsła, automatyczne bramy,alarmy,piloty ..... a przy nich małe domki,wszystko na łące pod lasem stojących w równych szeregach przy nie istniejącej drodze. LUDZIE : według stawu grobla!!!

Niezależnie co bierzesz, musi być cholernie silne.

Po mojemu, to posadowienie ogrodzenia jak i domu powinno być związane z rodzajem gruntu. Jeżeli grunt niewysadzinowy, to co daje 120cm w ziemi? Nic.

A poza tym w zeszłej zimy koło Wrocławia grunt przemarzł na 150cm, więc nie każdy, kto ma 120cm "może spać spokojnie".

Po mojemu głębokość przemarzania dla gruntu niewysadzinowego to min. 50 cm chyba,ze grunt ma naprawdę idealne parametry to można płycej.

Moj szwagier jak robił garaż to nawet humusu nie zebrał, zrobił pod fundament rów na0,5m zalał betonem (sam mieszł beton) garaż stoi od 6 lat i nic :o

to może nie ma sensu robić większe fundamenty pod płotki :wink:

Mój brat zakręty bierze bokiem i hamuje lewą nogą ale czego to dowodzi?

Moj szwagier jak robił garaż to nawet humusu nie zebrał, zrobił pod fundament rów na0,5m zalał betonem (sam mieszł beton) garaż stoi od 6 lat i nic :o

dowodzi, że w jego warunkach gruntowych taki fundament był wystarczający.

dowodzi, że w jego warunkach gruntowych taki fundament był wystarczający.

..a czy jego warunki gruntowe obejmują wszystkie grunty w Polsce? Innymi słowy czy jeżeli Goździkową boli głowa w czwartki to innych też?