Radek-10 07.03.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 WitamBędę robił fundament pod ogrodzenie ( dwie warstwy klinkieru +metalowe przęsła ) Czy fundament ( h=60cm ) trzeba zbroić ? czy robić klasyczne ( wiązane) zbrojenie ,czy wystarczy wrzućić pocięte pręty zbrojeniowe,czy można dodawać gruz ?pzdrRadeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorzkim 07.03.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Witam Będę robił fundament pod ogrodzenie ( dwie warstwy klinkieru +metalowe przęsła ) Czy fundament ( h=60cm ) trzeba zbroić ? czy robić klasyczne ( wiązane) zbrojenie ,czy wystarczy wrzućić pocięte pręty zbrojeniowe,czy można dodawać gruz ? pzdr Radeq Ja uważam że trzeba zbroić po co potem przyglądać się na popękane ogrodzenie.Robiłem wykop na 1,20m zbrojenie i beton B20 z gruchy i wiem że nie będę żałować tak jak sąsiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 07.03.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Uważam, że głębokość fuhdamentu 60cm, nawet pod ogrodzenie, to stanowczo za mało. U mnie fachowiec zrobił fundament o głebokości chyba 120cm i od lat nic z ogrodzeniem sie nie dzieje. Lepiej zrobic głębszy fundament i spać spokojnie. Niewielki wzrost kosztów w porównaniu do całego ogrodzenia, a zyskujesz pewność, że nawet w przypadku ostrych mrozów ogrodzenie nie będzie "chodzić".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.03.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ja bym nie zbroił, natomiast jak pisano wyżej posadowił na głębokości przemarzania gruntu oraz trzecia rzecz, wykonał dylatację w odstępach 5-7m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.03.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Albo dylatacje i brak zbrojeniaAlbo brak dylatacji i zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.03.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Albo dylatacje i brak zbrojenia Albo brak dylatacji i zbrojenie Zbrojenie nic nie da.Dylatować i tak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.03.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ja na pewno będę miał bez zbrojenia i dylatacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 07.03.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ja mam 100cm głębokie na 30cm szerokie , zbrojone 4x fi 12 strzemiona co 40cm,beton B15z gruchy , stoi już 5 lat ,wjechało po fundamencie 3 tiry Ytongów ,chyba z 12 gruszek z betonem,5 razy pompa do betonu, raz tir z 28tonami piachu,6razy 6 tonowy ciężarowy tir cegły 15palet cegły pełnej 4 tetry z kamieniem na podjazd do utwardzenia wiecej nie pamiętam , fundament z płotem nawet nie draśnięty i myśle ze tak już pozostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 herezja - płytko i bez zbrojenia i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.03.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 herezja - płytko i bez zbrojenia i nic Widać w Twoim ogrodzeniu jest głęboko zakorzeniony pacyfizm wraz z nieodpartym pragnieniem aby Twoje było na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wirek 07.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Beton,zbrojenie,fundamenty,klinkiery ,stalowe przęsła, automatyczne bramy,alarmy,piloty ..... a przy nich małe domki,wszystko na łące pod lasem stojących w równych szeregach przy nie istniejącej drodze. LUDZIE : według stawu grobla!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.03.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Beton,zbrojenie,fundamenty,klinkiery ,stalowe przęsła, automatyczne bramy,alarmy,piloty ..... a przy nich małe domki,wszystko na łące pod lasem stojących w równych szeregach przy nie istniejącej drodze. LUDZIE : według stawu grobla!!! lepiej odstaw thc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.03.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Beton,zbrojenie,fundamenty,klinkiery ,stalowe przęsła, automatyczne bramy,alarmy,piloty ..... a przy nich małe domki,wszystko na łące pod lasem stojących w równych szeregach przy nie istniejącej drodze. LUDZIE : według stawu grobla!!! Niezależnie co bierzesz, musi być cholernie silne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.03.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Może Jelfa znowu cos pomieszała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 08.03.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Po mojemu, to posadowienie ogrodzenia jak i domu powinno być związane z rodzajem gruntu. Jeżeli grunt niewysadzinowy, to co daje 120cm w ziemi? Nic.A poza tym w zeszłej zimy koło Wrocławia grunt przemarzł na 150cm, więc nie każdy, kto ma 120cm "może spać spokojnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.03.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Po mojemu, to posadowienie ogrodzenia jak i domu powinno być związane z rodzajem gruntu. Jeżeli grunt niewysadzinowy, to co daje 120cm w ziemi? Nic. A poza tym w zeszłej zimy koło Wrocławia grunt przemarzł na 150cm, więc nie każdy, kto ma 120cm "może spać spokojnie". Po mojemu głębokość przemarzania dla gruntu niewysadzinowego to min. 50 cm chyba,ze grunt ma naprawdę idealne parametry to można płycej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 08.03.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Moj szwagier jak robił garaż to nawet humusu nie zebrał, zrobił pod fundament rów na0,5m zalał betonem (sam mieszł beton) garaż stoi od 6 lat i nic to może nie ma sensu robić większe fundamenty pod płotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.03.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Moj szwagier jak robił garaż to nawet humusu nie zebrał, zrobił pod fundament rów na0,5m zalał betonem (sam mieszł beton) garaż stoi od 6 lat i nic to może nie ma sensu robić większe fundamenty pod płotki Mój brat zakręty bierze bokiem i hamuje lewą nogą ale czego to dowodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 08.03.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Moj szwagier jak robił garaż to nawet humusu nie zebrał, zrobił pod fundament rów na0,5m zalał betonem (sam mieszł beton) garaż stoi od 6 lat i nic to może nie ma sensu robić większe fundamenty pod płotki Mój brat zakręty bierze bokiem i hamuje lewą nogą ale czego to dowodzi? dowodzi, że w jego warunkach gruntowych taki fundament był wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.03.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Moj szwagier jak robił garaż to nawet humusu nie zebrał, zrobił pod fundament rów na0,5m zalał betonem (sam mieszł beton) garaż stoi od 6 lat i nic to może nie ma sensu robić większe fundamenty pod płotki Mój brat zakręty bierze bokiem i hamuje lewą nogą ale czego to dowodzi? dowodzi, że w jego warunkach gruntowych taki fundament był wystarczający. ..a czy jego warunki gruntowe obejmują wszystkie grunty w Polsce? Innymi słowy czy jeżeli Goździkową boli głowa w czwartki to innych też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts