Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak pozbyc się nietoperzy?

agamon

Recommended Posts

Witam

Pamiętaj że nietoperze są pod ochroną.

Nietoperza najlepiej wypędzić wieczorem (nie wolno tego robić w dzień )

najlepiej złapać go w dzień w jakieś pudełko z otworami doprowadzającymi tlen i wypuścić jak już będzie ciemno .

Teraz te zwierzęta są w śnie zimowym w tzw hibernacji i nie należy ich w tym okresie budzić . Poczekaj do wiosny jak się obudzą to same powinny się wynieść gdyż u Ciebie pewnie znalazły schronienie na zimę .

Poszukam jakiś opisów w necie o tych ssakach i postaram się coś wkleić

Pozdrawiam

własnie się obudziły. więc chyba jest już wiosna

ale chyba nie proponujesz mi powieszenia w/w tablicy na moim domu :))

a tak poważnie-mam jeszcze nie ocieplone poddasze, planuje zrobić to w przyszłym miesiącu i stąd moja obawa o nietoperze. Mnie nie przeszkadzają. jak w latach ubieglych spałem na budowie to w nocy podczas snu latały mi nad glową .

Zrobilłem zdjęcie i chciałbym je wkleić w muratorze, tylko nie wiem jak to zrobić. Może ktoś mi pomoże jak to zrobić ? Rozpoznalibyśmy jaki to gatunek nietoperka?

pozdrawiam

agamon

Już latają, to prawda, od kilku dni.

Z samego zdjęcia to miełatwo, oznaczenie tego jest trudne.

U mnie na poddaszu jest część oddzielona sufitem poddasza, tam sobie żyją. Jak zakładałem podbitkę zostawiłem szparę, coby miały którędy wyłazić. Jest nawet przychówek. :D

Już latają, to prawda, od kilku dni.

Z samego zdjęcia to miełatwo, oznaczenie tego jest trudne.

U mnie na poddaszu jest część oddzielona sufitem poddasza, tam sobie żyją. Jak zakładałem podbitkę zostawiłem szparę, coby miały którędy wyłazić. Jest nawet przychówek. :D

Jak to dobrze że są tacy ludzie którzy nie zabijają tych nie winnych zwierzątek a na dodatek jeszcze dają schronienie :wink:

• 10 years później...