Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie pradu-ile to moze kosztowac

Recommended Posts

A masz go ciągnać na własny koszt?. Jeśli tak to musisz powiedzieć jak i czym go chcesz ciągnąć bo sama odległość jeszcze o niczym nie mówi. A zazwyczaj przy przyłączaniu do sieci płaci się opłatę przyłączeniową zależną od wielkości mocy przyłączeniowej a niezależną od długości przyłącza o ile nie przekracza 200 m. Dokładne stawki opłat za kW znajdziesz u swojego dostawcy.

Zależy to jeszcze od tego czy chcesz przyłącze napowietrzne czy kablowe. to drugie jest 20-30% droższe. W przypadku kablowego można ubiegać się od razu o docelowe (np. skrzynka na granicy działki). Nie trzeba wówczas robić tymczasowego do zasilania placu budowy. A le to tylko teoria bo w praktyce wygląda to tak, że na kablowe czeka się 15-24 miesiące, więc tymczasowego się nie ominie. Wszystko zależy od koncernu (ceny też), pod który się podpada.

Ale wyliczenie jest słuszne: moc przyłaczeniowa x cena za 1KV + VAT.

Jeśli ma to być przyłącze docelowe to tak jak napisał marcin714 ale czekasz długo

jeśli ma to być przyłącze budowlane to ponosisz cały koszt budowy przyłącza ale za to masz w ciągu miesiąca!!

póżniej i tak czekasz na docelowe i jak już masz to sprzedajesz te elementy z przyłącza budowlanego (kabel, ewentualnie słup)

U mnie przyłącze budowlane kosztowało 1300 (zamontowano w lutym w ciągu tygodnia, ja nic nie załatwiałem) ale długość do słupa ok 25 m

Ja zapłaciłem 2700 brutto - pociągnięcie kabla i skrzynka na granicy działki.

Udało mi się bo miałem od transformatora 175metrów powyżej 200 dodatkowa kasa za każdy metr :D

Dodatkowo jeszcze muszę zapłacić za podłączenie do prądu i zakupic licznik - czyli jeszcze jakieś 1200-1500 zł :-)

W moim przypadku przyłącze kablowe docelowe do granicy działki będzie kosztowało ok 4.500 zł. (25 kW). Energetyka daje sobie czas do 15 miesięcy.

Zmuszona jestem zrobić prowizorkę budowlaną. Opłata 130 zł.+ VAT plus materiały. Ale ile to "plus materiały" będzie kosztowało tego nie wiem. Od słupa do działki jest około 13 mb.

witam:)

Dla gr.VI czyli prowizorki opłata przyłączeniowa wynosi 10% wartości opłaty docelowej.

Dla gr. V czyli zasilania docelowego opłata przyłaczeniowa to iloczyn kW mocy przyłączeniowej i stawki za 1 kW.

To wszystko oczywiście do 200m, powyżej dodatkowa opłata za każdy metr powyźej 200m wg taryfy lokalnego ZE.

I jeszcze jedno, dla VI gr. dostaniesz pomiar na istniejącym urządzeniu energetyki (słup, złącze kablowe gdzies tam) a od tego miejsca na plac budowy należy wykonać własne zasilanie.

Aż mnie głowa rozbolała :evil: jakie ceny są podawane w tym watku .... SZOK :o :o

1200 zł

SZOK

Ciekawe dlaczego ja zapłaciłem prawie 4000 zł, słup w granicy działki....

aż mi się wierzyć nie chce aby tak z ceną Z.E. zeszły ........... :o

Radzę jednak dobrze się rozeznać co by nie było przykrej niespodzianki, ja oceniam że w takim przypadku jak opisujesz to z 6 tysiaczków trzeba liczyć, zyczę jednak abym sie mylił a forumowicze co piszą o 1200-1500 zł ieli rację. :wink: :wink:

Powodzonka