Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podmokła działka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam działkę ze spadkiem, na działce glina do 2m. Dom podpiwniczony - spód ław 2m w głąb ziemi. Woda na wiosnę na poziomie 1,7m. Nad działką górka - z której na wiosnę po roztopach spływa woda.

Rozwiązanie: drenaż wokół budunku. Całość poprowadzona do studni. W studni pompa wypompowywująca wodę do układu odprowadzania deszczówki. Dodatkowo rów melioracyjny wykonany w celu odporowadzenia wód roztopowych. Działa.

• 8 years później...

Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów!!!

Mam problem i szukam pomocy, przeczytałem już chyba cały internet i żaden z opisywanych przypadków nie do końca odpowiada mojemu, dlatego postanowiłem opisać swój przypadek prosząc jednocześnie Was o pomoc/ radę.

otóż:

jestem szczęśliwym posiadaczem działki rekreacyjnej o powierzchni 500 m2 z czego praktycznie połowa w sezonie deszczowym staje się idealnym podłożem do uprawy ryżu. Woda sięga ok 10 cm.

Co ważne:

1) część podmokła jest położona odrobinę niżej, właśnie tak w ok 10 cm, względem części suchej jak i sąsiadów. Sąsiedzi mimo odrobinę wyżej położonego terenu również borykają się "wodnym" problemem.

2) Gleba - 0-1 m - piaszczysto gliniasta; 1- 4m - glina; >4 m - piach. (sondowanie geoelektryczne)

3) Brak jakiejkolwiek możliwości odprowadzenia deszczówki do rowów melioracyjnych lub innej tego typu instalacji :-(

Co zatem zamierzam:

1) w rogu działki zakopać szczelny pojemnik na deszczówkę o pojemności 3000 l i doprowadzić tam rury drenażowe z zalewanej części działki.

2) nawieźć czarnej ziemi i podnieść teren o ok 10 cm.

Taki jest plan, nim jednak utopię w moim poletku ryżu dość sporo gotówki pragnę spytać Was czy to dobry i wystarczający pomysł?

Za wszelkie opinie i rady z góry dziękuję.

P.S. wszystkiego najlepszego w nadchodzącym roku:-)

Witam

Co zatem zamierzam:

1) w rogu działki zakopać szczelny pojemnik na deszczówkę o pojemności 3000 l i doprowadzić tam rury drenażowe z zalewanej części działki.

2) nawieźć czarnej ziemi i podnieść teren o ok 10 cm.

Taki jest plan, nim jednak utopię w moim poletku ryżu dość sporo gotówki pragnę spytać Was czy to dobry i wystarczający pomysł?

Za wszelkie opinie i rady z góry dziękuję.

P.S. wszystkiego najlepszego w nadchodzącym roku:-)

Niechże tak zostanie, jako działka rekreacyjna.Nasadzisz sobie żurawiny, a ponadto nie wygrasz z wodą.

Taki zbiornik w ciągu kilku dni zaleje woda gruntowa. Szczelny jest niemożliwy do wykonania za normalne pieniądze.

Okolica mojej budowy to także wysoka woda, ale z powodu głównie kilkumetrowej warstwy gliny tworzącej "wannę".

Na kilka metrów zazwyczaj to grunt niebudowlany, torfowy, wymagający wybrania go pod obrysem budynku a potem kilkumetrowe wykopy aż do warstwy budowlanej gruntu (czyli wielometrowej warstwy gliny), na osiedlu ciągle widzę kafary wbijające pale, ludzi budujących fundamenty na zbrojonych studniach, na płytach fundamentowych.

My to przeżyliśmy, mam zeszyt z notatkami- ile to ogromnych wywrotek piasku trzeba było kupić aby zasypać te fundamenty, ile warstw trzeba było zagęszczać, ile kosztowała obrotówka przy zasypywaniu fundamentów.

To są niebotyczne koszty i sobie odpuść jako działka pod dom.

Edytowane przez GraMar