natienka 09.04.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam, Czy to ewentualnie jakies rozwiazanie dla mnie tez?... (opis powyzej) dzieki z gory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.04.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Możesz sprawdzić do jakiej głębokości macie glinę i czy nie ma pod nią cieków wodnych.Wtedy ewentualnie zrobić studnię chłonną.Ale ja poszukałbym innego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 10.04.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Mam działkę ze spadkiem, na działce glina do 2m. Dom podpiwniczony - spód ław 2m w głąb ziemi. Woda na wiosnę na poziomie 1,7m. Nad działką górka - z której na wiosnę po roztopach spływa woda.Rozwiązanie: drenaż wokół budunku. Całość poprowadzona do studni. W studni pompa wypompowywująca wodę do układu odprowadzania deszczówki. Dodatkowo rów melioracyjny wykonany w celu odporowadzenia wód roztopowych. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymart 31.12.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów!!! Mam problem i szukam pomocy, przeczytałem już chyba cały internet i żaden z opisywanych przypadków nie do końca odpowiada mojemu, dlatego postanowiłem opisać swój przypadek prosząc jednocześnie Was o pomoc/ radę. otóż: jestem szczęśliwym posiadaczem działki rekreacyjnej o powierzchni 500 m2 z czego praktycznie połowa w sezonie deszczowym staje się idealnym podłożem do uprawy ryżu. Woda sięga ok 10 cm. Co ważne: 1) część podmokła jest położona odrobinę niżej, właśnie tak w ok 10 cm, względem części suchej jak i sąsiadów. Sąsiedzi mimo odrobinę wyżej położonego terenu również borykają się "wodnym" problemem. 2) Gleba - 0-1 m - piaszczysto gliniasta; 1- 4m - glina; >4 m - piach. (sondowanie geoelektryczne) 3) Brak jakiejkolwiek możliwości odprowadzenia deszczówki do rowów melioracyjnych lub innej tego typu instalacji Co zatem zamierzam: 1) w rogu działki zakopać szczelny pojemnik na deszczówkę o pojemności 3000 l i doprowadzić tam rury drenażowe z zalewanej części działki. 2) nawieźć czarnej ziemi i podnieść teren o ok 10 cm. Taki jest plan, nim jednak utopię w moim poletku ryżu dość sporo gotówki pragnę spytać Was czy to dobry i wystarczający pomysł? Za wszelkie opinie i rady z góry dziękuję. P.S. wszystkiego najlepszego w nadchodzącym roku:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlukasiewicz 02.01.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Na rynku masz tyle działek, że szkoda bawić się w taką która jest podmokła. Niesie ona ze sobą jedynie koszty. Nawet urządzenie później ogrody będzie dla projektantów problemem. Pozorna oszczędność na zakupie będzie się Ci mściła przy budowie i użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 05.01.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Witam Co zatem zamierzam: 1) w rogu działki zakopać szczelny pojemnik na deszczówkę o pojemności 3000 l i doprowadzić tam rury drenażowe z zalewanej części działki. 2) nawieźć czarnej ziemi i podnieść teren o ok 10 cm. Taki jest plan, nim jednak utopię w moim poletku ryżu dość sporo gotówki pragnę spytać Was czy to dobry i wystarczający pomysł? Za wszelkie opinie i rady z góry dziękuję. P.S. wszystkiego najlepszego w nadchodzącym roku:-) Niechże tak zostanie, jako działka rekreacyjna.Nasadzisz sobie żurawiny, a ponadto nie wygrasz z wodą. Taki zbiornik w ciągu kilku dni zaleje woda gruntowa. Szczelny jest niemożliwy do wykonania za normalne pieniądze. Okolica mojej budowy to także wysoka woda, ale z powodu głównie kilkumetrowej warstwy gliny tworzącej "wannę". Na kilka metrów zazwyczaj to grunt niebudowlany, torfowy, wymagający wybrania go pod obrysem budynku a potem kilkumetrowe wykopy aż do warstwy budowlanej gruntu (czyli wielometrowej warstwy gliny), na osiedlu ciągle widzę kafary wbijające pale, ludzi budujących fundamenty na zbrojonych studniach, na płytach fundamentowych. My to przeżyliśmy, mam zeszyt z notatkami- ile to ogromnych wywrotek piasku trzeba było kupić aby zasypać te fundamenty, ile warstw trzeba było zagęszczać, ile kosztowała obrotówka przy zasypywaniu fundamentów. To są niebotyczne koszty i sobie odpuść jako działka pod dom. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karpandzia11 09.01.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 moi znajomi zainwestowali w taką działkę i nawieźli sporo ziemi oprócz tego zakładali drenaże, jednak opłaciło się bo mają piękny dom w świetnej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts