Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt PROTON 2 pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

Cześć!

U nas na ławy zamówiliśmy 16m3, ale było to trochę za dużo i starczyło by w zupełności 14-15m3. Bloczków kupiliśmy na początku 1100szt. (grubość 12cm) i wystarczyło to na fundamenty i część tarasu. Na dokończenie tarasu i schody z przodu musieliśmy dokupić około 180 bloczków. Stali kupiłem 324m fi12 (27x12m) i 210 strzemion. Pręty poszły wszystkie, a strzemion trochę zostało.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Przekopuję od jakiegoś czasu "podstawowy" wątek Protonowy. Wynotowałem sobie zmiany jakie wprowadzają (lub zamierzają wprowadzić) forumowicze. Oto one (niektóre w oryginalnym brzmieniu np. z uzasadnieniem):

drzwi między pom. gospodarczym i garażem,

poszerzenie drzwi wejściowych,

powiększenie wiatrołapu (na długość całego pomieszczenia gospodarczego),

likwidacja okna w salonie (od str. garażu),

rezygnacja z okna w garderobie,

rezygnacja ze spiżarki obok kuchni,

powiększenie garażu i przedzielenie go ścianką w celu zrobienia schowka na kosiarkę, grill, itp. + spiżarkę,

likwidacja jednego okna w kuchni

na poddaszu likwidacja tych dwóch małych okienek,

powiekszenie okna w salonie i przeniesienie go na środek ściany

powiększenie okna w kotłowni,

rezygnacja z łukowych okien,

rezygnacja z przypór na rogach budynku

powiększenie okna w łazience na parterze,

odwróciliśmy bieg schodów wejście od strony salonu - zależy nam na dodatkowym pomieszczeniu gospodarczym pod schodami - schody będą lane”,

Zmniejszenie okien dachowych z 140 na 118 cm

• 3 weeks później...
witam tez wlasnie zaczynamy budowe domu proton 1 te wszystkie zdjecia z realizacji bardzo sie przydadza. :D zauwazylem ze tylko jedna osoba zrobila narozniki domu jak w projekcie i zastanawia mnie czy bedzie z tym jakis problem. i mam jeszcze jedno pytanie jak rozwiazaliscie problem z wesciem na dach do kominow pomijajac droge komunikacyjna w wedlug projektu (wlazy dachowe) ale wejscie jest z jakiego pomieszczenia. :lol:

• 2 months później...

Witam wszystkich Protonowiczów :):):)

Jakiś czas temu zakupiliśmy projekt Proton II odbicie lustrzane i obecnie jesteśmy na etapie czekania na powoenie na budowę.

Aha działeczkę mamy pod Wrocławiem - z tego co czytałam to są już śmiałkowie którzy się zdecydowali na budowę tego projektu pod Wrockiem:)

Liczę na Waszą pomoc i doświadczenie :lol:

• 8 months później...

Witam!

Bardzo proszę wszystkich budujących Protonka II o pomoc!

Chodzi mi o informację dot. m2 powierzchni ścian.Nasz projekt jest w uzgodnieniach a my pilnie chcemy zakupić materiał. Nie wiemy ile potrzebujemy pustaków ceramicznych i bloczków fundamentowych ( chcielibyśmy się trochę podniesć min do 0,70m)

Pilne

• 2 years później...

Witajcie. Projekt Proton II lustro byłby dobry na nasza działkę z wjazdem od wschodu. Przez powiększenie garażu zyskujemy przestrzeń na kotłownię (2 piece: gaz + paliwo stałe). Mam tylko jeden dylemat....... aż 3 KOMINY! Nie dałoby się jednego przenieść? np. tego wentylacyjnego?

Myślał ktoś o przeniesieniu kominka? jest taka techniczna mozliwość?

• 6 months później...

Witam,

Odświeżam temat Protona II. Na wiosnę będę go budować. Jestem na etapie pozwolenia na budowę.

Moje zmiany: poszerzenie garażu 0 40cm, podniesienie ścianki kolankowej do 100cm na gotowo, nad garażem powstaje mini pokój i pokaźny strych u góry, wydzielenie garderob, zmniejszenie pralni, żeby powiększyć pokój. Schody żelbetowe, a pod schodami komórka, powiększenie wiatrołapu, drzwi z garażu do domu.

Może ktoś też będzie budował ten dom wiosną 2014? Jestem z Gliwic

• 7 months później...
  • 3 weeks później...