marcing1 08.03.2007 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 WitamMam dom w stanie surowym z wentylacją grawitacyjną ale zamierzam zrobić sobie instalacje z rekuperatorem. Czy musze mieć projekt takiej instalacji (koszt ok 1000zł) czy moge sobie sam zaprojektowac? Jak zareaguje kominiarz na brak kratek wentylacyjnych i brak projektu? Co z odbiorem domu do użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.03.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam Mam dom w stanie surowym z wentylacją grawitacyjną ale zamierzam zrobić sobie instalacje z rekuperatorem. Czy musze mieć projekt takiej instalacji (koszt ok 1000zł) czy moge sobie sam zaprojektowac? Jak zareaguje kominiarz na brak kratek wentylacyjnych i brak projektu? Co z odbiorem domu do użytkowania? Opcja Szukaj do góry po prawej, w ciagu miesiąca, dwóch było mnóstwo rzeczy na ten temat tak w "Wymianie doświadczeń" jak i "Zrób to sam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcing1 09.03.2007 01:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 skorzystałem z funkcji szukaj. Niestety nie znalazłem odpowiedzi więc napisałem tego posta z nadzieją że uzyskam odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 09.03.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Najpewniejsze informacje uzyskasz prawdopodobnie w swoim Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego. Ja mam projekt instalacji w projekcie budynku - jest prosty i pewnie sam bym coś takiego wymyślił, (może się mylę ), ale sadzę że do odbioru budynku potrzebny jest projekt. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 09.03.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam,Ja to widze tak:Przychodzi czarnuch, przyklada anemometr do nawiewnikow i mierzy.Jak jest OK to podpisuje papiery, kasuje ile trzeba i idzie na piwo.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyMS 11.03.2007 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam, Ja to widze tak: Przychodzi czarnuch, przyklada anemometr do nawiewnikow i mierzy. Jak jest OK to podpisuje papiery, kasuje ile trzeba i idzie na piwo. Pozdrawiam Mirek A potem placisz, placisz i placisz! Projekt robisz po to zebys wiedzial ze to dziala! A jak dziala to zeby bylo tanie w eksploatacji. Pamietaj ze niedotlenienie mozgu jest grozne i zmniejsza potencje a w skrajnych przypadkach powoduje impotencje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 11.03.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam,JerzyMS, nie rozumiem w czym masz problem.To ten wlasnie kominiarz sprawdza czy dziala (tym anemometrem).Jak dziala to podpisuje protokol ze dziala i juz.Sam fakt zrobienia projektu nie gwarantuje Ci przeciez ze bedzie dzialac jak nalezy.Nikt nie mowi zeby nie projektowac w ogole, rozchodzi sie o projekt firmowany przez "speca".Jak sie rozejrzysz po forum to zobaczysz ze staramy sie projektowac reku i instalacje bardzo dokladnie, liczac jak nalezy.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcing1 17.03.2007 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2007 Sprawa wygląda tak, że musze zrobić projekt i zgłosić zmiane w projekcie budynku (budynek w trakcia budowy a ja zatykam wszystkie kratki wentylacji grawitacyjnej). Odbiór podpisze kominiarz i Inspakcja Budowlana nie bedzie się czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyMS 18.03.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Witam, Ja to widze tak: Przychodzi czarnuch, przyklada anemometr do nawiewnikow i mierzy. Jak jest OK to podpisuje papiery, kasuje ile trzeba i idzie na piwo. Pozdrawiam Mirek A ja tego nie widzie ja to przerabialem io przerabiam na biezaco! A co mierzy? Co on z tego rozumie co mierzy? Najczesciej kominiarz nic z tego nie rozumie. on zna przepisy, a nie jak policzyc ilosc powietrza. Mialem taki przypadek, ze kominiarz i inni specjalisci orzekli ze to wina kotla , a nie wentylacji. Po miesiacu walk i pism , okazalo sie ze nie mieli pojecia o czym mowia. Poza tym, to pytanie kiedy i co mierzy? W zimie, czy w lecie, przy jakim cisnieniu, wilgotnosci i roznicy temperatur na zwenatrz i w pomieszczeniu? Przy zamknietych oknach , czy przy otwartych? Kociol grzewczy pracuje , kuchenka i gazowuy gojler tez, czy nie? itp!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 18.03.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 JerzyMS,W takich przypadkach dziekujesz panu "fachowcowi kominiarzowi" i dzwonisz do drugiego, takiego co wie o co chodzi i ma anemometr.Jak ma anemometr to powienien wiedziec jak sie nim posluzyc.Nie dalbym zlamanego grosza takiemu gosciowi ktory by mi wciskal kit i jeszcze chcial za to pieniadze!Niestety, poczytnosc tego forum jest dowodem na to, ze praktycznie wszystkiego trzeba sie nauczyc zeby budowac dom i moc kontrolowac wszystko na biezaco. Inaczej zawsze ktos cos zrobi zle, nie tak jak trzeba, pojdzie na skroty.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 25.03.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 A ja w projekcie mam tylko napisane - wentylacja mechaniczna .Żadnych projektów nie mam ( znaczy się z wyjątkiem swoich własnych ) .Nie ma obowiązku posiadania takiego projektu , podobnie jak CO , CWU czy elektryki .Rozmawiałem kiedyś z kominiarzami ( gdzieś to już pisałem ) i dwaj niezależni orzekli że przy kuchence gazowej kratka grawitacyjna musi być .Tylko faktycznie - czy któryś z nich pokusi się o sprawdzenie źródła ciągu w kanale . Prwadopodobnie będzie jak napisał msobanie - jest ciąg i jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.03.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Rozmawiałem kiedyś z kominiarzami ( gdzieś to już pisałem ) i dwaj niezależni orzekli że przy kuchence gazowej kratka grawitacyjna musi być . Orzekać to oni mogą nie ma w przepisach słowa o tym, że musi być to wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 25.03.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Wiem , wiem - tylko ciekawe jak będzie na odbiorach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyMS 25.03.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Normalnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrt69 28.03.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Mój kominiarz przy odbiorze marudził że przy kominu brak wentylacji grawitacyjnej ale nie potrafił mi wytłumaczyć po co ona skoro wentylacja mechaniczna (przez reku) i na dodatek doprowadzenie powietrza do spalania z zewnątrz budynku.Dom był zaprojektowany na wentylację graiwtacyjną i nie składałem do PINB zmian zwiazanych ze zmianą sposobu wentylowania. Bo i po co. Ich przy odboirze interesuje tylko papier od kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 07.09.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam Mam dom w stanie surowym z wentylacją grawitacyjną ale zamierzam zrobić sobie instalacje z rekuperatorem. Czy musze mieć projekt takiej instalacji (koszt ok 1000zł) czy moge sobie sam zaprojektować? Jak zareaguje kominiarz na brak kratek wentylacyjnych i brak projektu? Co z odbiorem domu do użytkowania? Witam odświeżam temat .Kiedy montowałem instalację ludzie którzy sa po odbiorze twierdzili ze wystarczy tylko wpis kierownika o zamianie wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną teraz kiedy zbieram wszystkie dokumenty -kominiarz napisał że wentylacja działa prawidłowo kierownik budowy powiedział ze to nie przejdzie bo ma znajomego w urzędzie i jest potrzebny koniecznie projekt wentylacji zatwierdzony przez urząd. Jest jakas możliwość załatwienia tej sprawy? j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts