aleksandra1 08.03.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Co to dla mnie oznacza? "Grunt piaszczysto-gliniasty o średniej wilgotności i średniej plastyczności. Nośność podłoża 0,15MPA. W obszarze pprojektowanych fundamentów wód gruntowych nie stwierdzono". Z tą wodą to dobrze, a z resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piedro 08.03.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 To oznacza, że możesz się budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas00 08.03.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Tylko tyle że architekt przy adaptacji powinien Ci przeliczyć ławy fundamentowe i określić czy trzeba zwiększyć ich wymiary czy może dozbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.03.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Co to dla mnie oznacza? "Grunt piaszczysto-gliniasty o średniej wilgotności i średniej plastyczności. Nośność podłoża 0,15MPa. W obszarze pprojektowanych fundamentów wód gruntowych nie stwierdzono". Z tą wodą to dobrze, a z resztą? chyba kazda typówka jest projektowana na taką wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Tylko tyle że architekt przy adaptacji powinien Ci przeliczyć ławy fundamentowe i określić czy trzeba zwiększyć ich wymiary czy może dozbroić. ani nie powinien przeliczac, ani nie architekt (jak juz - to konstruktor)chyba kazda typówka jest projektowana na taką wartość j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas00 08.03.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Brzoza zadaniem architekta jest dostosować gotowca (typowy projekt z np muratora) do istniejących warunków gruntowo-wodnych (oczywiście oprócz tego adaptuje i zmienia wiele innych rzeczy np instalacje co).!!!!!Ten przypadek to rzeczywiście standart ale takie jest zadanie architekta!!!Napisałem architekta bo to jemu dajemy najczęściej projekty do adaptacji a on załatwia resztę, bo przecież nie jest elektrykiem a projekt też takiej adaptacji wymaga (najczęściej tylko pieczątka).Nie wyobrażam sobie sytuacji że najpierw idę do architekta bo chcę zmienić jedno okno, później do konstruktora bo mam torfy i jeszcze do pana z uprawnieniami od gazu bo tego nie było w projekcie i jeszcze do...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 08.03.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 uff, ale bym się nałaził, zmieniając aranżację wnętrz pod każdego właściciela w budynku o 150 lokalach (nawet do samego architekta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.03.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 ..dajemy najczęściej projekty do adaptacji a on załatwia resztę, bo przecież nie jest elektrykiem a projekt też takiej adaptacji wymaga (najczęściej tylko pieczątka). Mnie wciąż zastanawia skąd ludzie biorą takie informacje, iż potrzebny jest (w sensie podpisany i opieczątkowany) projekt instalacji wewnętrznych. Czy naprawdę są takie urzędy w Polsce, które tego wymagają?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 08.03.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Co to dla mnie oznacza? "Grunt piaszczysto-gliniasty o średniej wilgotności i średniej plastyczności. Nośność podłoża 0,15MPA. W obszarze pprojektowanych fundamentów wód gruntowych nie stwierdzono". Z tą wodą to dobrze, a z resztą? ...jak dla mnie to trochę dziwne stwierdzenie grunt piaszczysto-gliniasty, średnia wilgotność, średnia plastyczność... normy takich określeń nie przewidują. Raczej powinien zawierać watośći IL lub ID w zależności od gruntu i podać stan gruntu. Ale skoro określił nośność 0,15 MPa to chyba wie co robi. A do jakiej głębokości nie ma wód gruntowych? To też ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 08.03.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 ..dajemy najczęściej projekty do adaptacji a on załatwia resztę, bo przecież nie jest elektrykiem a projekt też takiej adaptacji wymaga (najczęściej tylko pieczątka). Mnie wciąż zastanawia skąd ludzie biorą takie informacje, iż potrzebny jest (w sensie podpisany i opieczątkowany) projekt instalacji wewnętrznych. Czy naprawdę są takie urzędy w Polsce, które tego wymagają?? Niestety, ale projekt wewnętrznej instalacji gazowej wymaga i pieczątek, i podpisów i pozwolenia na budowę. I to niestety wymaga każdy urząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 08.03.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Niestety, ale projekt wewnętrznej instalacji gazowej wymaga i pieczątek, i podpisów i pozwolenia na budowę. I to niestety wymaga każdy urząd. Co do gazu to jeszcze mogę zrozumieć (akurat gaz mnie nie interesuje). Ale instalacje elektryczne, wodne, CO i kanalizacji chyba nie są wymagane (pomijając projekt przyłączy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert53 08.02.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Wiem, że temat jest już bardzo stary, ale gdyby ktoś miał problemy w interpretacji danych, które ma zawarte w opinii geotechnicznej lub innej dokumentacji to służę pomocą. Mam kierunkowe wykształcenie z geologii, a także podyplomowe studia z zakresu projektowania konstrukcji geotechnicznych. Połączenie tych dwóch kierunków daje gwarancje, iż świadczone usługi są w pełni profesjonalne. W razie pytań zapraszam do kontaktu poprzez wiadomość prywatną na skrzynkę muratora. Miejsce zamieszkania Katowice. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts