Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opinia geotechniczna

Recommended Posts

Co to dla mnie oznacza? "Grunt piaszczysto-gliniasty o średniej wilgotności i średniej plastyczności. Nośność podłoża 0,15MPa. W obszarze pprojektowanych fundamentów wód gruntowych nie stwierdzono". Z tą wodą to dobrze, a z resztą?

chyba kazda typówka jest projektowana na taką wartość

Tylko tyle że architekt przy adaptacji powinien Ci przeliczyć ławy fundamentowe i określić czy trzeba zwiększyć ich wymiary czy może dozbroić.

ani nie powinien przeliczac, ani nie architekt (jak juz - to konstruktor)

chyba kazda typówka jest projektowana na taką wartość

j.w.

Brzoza zadaniem architekta jest dostosować gotowca (typowy projekt z np muratora) do istniejących warunków gruntowo-wodnych (oczywiście oprócz tego adaptuje i zmienia wiele innych rzeczy np instalacje co).!!!!!

Ten przypadek to rzeczywiście standart ale takie jest zadanie architekta!!!

Napisałem architekta bo to jemu dajemy najczęściej projekty do adaptacji a on załatwia resztę, bo przecież nie jest elektrykiem a projekt też takiej adaptacji wymaga (najczęściej tylko pieczątka).

Nie wyobrażam sobie sytuacji że najpierw idę do architekta bo chcę zmienić jedno okno, później do konstruktora bo mam torfy i jeszcze do pana z uprawnieniami od gazu bo tego nie było w projekcie i jeszcze do......

..dajemy najczęściej projekty do adaptacji a on załatwia resztę, bo przecież nie jest elektrykiem a projekt też takiej adaptacji wymaga (najczęściej tylko pieczątka).

Mnie wciąż zastanawia skąd ludzie biorą takie informacje, iż potrzebny jest (w sensie podpisany i opieczątkowany) projekt instalacji wewnętrznych. Czy naprawdę są takie urzędy w Polsce, które tego wymagają??

Co to dla mnie oznacza? "Grunt piaszczysto-gliniasty o średniej wilgotności i średniej plastyczności. Nośność podłoża 0,15MPA. W obszarze pprojektowanych fundamentów wód gruntowych nie stwierdzono". Z tą wodą to dobrze, a z resztą?

...jak dla mnie to trochę dziwne stwierdzenie grunt piaszczysto-gliniasty, średnia wilgotność, średnia plastyczność... normy takich określeń nie przewidują. Raczej powinien zawierać watośći IL lub ID w zależności od gruntu i podać stan gruntu.

Ale skoro określił nośność 0,15 MPa to chyba wie co robi.

A do jakiej głębokości nie ma wód gruntowych? To też ma znaczenie.

..dajemy najczęściej projekty do adaptacji a on załatwia resztę, bo przecież nie jest elektrykiem a projekt też takiej adaptacji wymaga (najczęściej tylko pieczątka).

Mnie wciąż zastanawia skąd ludzie biorą takie informacje, iż potrzebny jest (w sensie podpisany i opieczątkowany) projekt instalacji wewnętrznych. Czy naprawdę są takie urzędy w Polsce, które tego wymagają??

Niestety, ale projekt wewnętrznej instalacji gazowej wymaga i pieczątek, i podpisów i pozwolenia na budowę. I to niestety wymaga każdy urząd.

Niestety, ale projekt wewnętrznej instalacji gazowej wymaga i pieczątek, i podpisów i pozwolenia na budowę. I to niestety wymaga każdy urząd.

Co do gazu to jeszcze mogę zrozumieć (akurat gaz mnie nie interesuje). Ale instalacje elektryczne, wodne, CO i kanalizacji chyba nie są wymagane (pomijając projekt przyłączy)?

• 7 years później...
Wiem, że temat jest już bardzo stary, ale gdyby ktoś miał problemy w interpretacji danych, które ma zawarte w opinii geotechnicznej lub innej dokumentacji to służę pomocą. Mam kierunkowe wykształcenie z geologii, a także podyplomowe studia z zakresu projektowania konstrukcji geotechnicznych. Połączenie tych dwóch kierunków daje gwarancje, iż świadczone usługi są w pełni profesjonalne. W razie pytań zapraszam do kontaktu poprzez wiadomość prywatną na skrzynkę muratora. Miejsce zamieszkania Katowice. Pozdrawiam.