Gość pah 06.06.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Czy macie jakieś doświadczenie w ankrowaniu konstrukcji? Jakie pręty, jak blisko ścian? Trochę na górze pękają przy stropie i nie wiem czy takie spinanie jest efektywne. Napiszcie coś jeśli spotkaliście się z tym. Dzięki. pah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 06.06.2003 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Srednice prętów ok18-24mm plus marki o wymiarze 20x25 i mniejsza ;skręcane to wszystko było srubami!Budynek był przewiązany w dwóch kierunkach i na kazdej kondygnacji!Biegły one w górnej warstwie wylewek!Montwane były w sposób taki ze cześc w srodku się układało a przez otwór w scianie dawało sie mniejszy odcinek (tj ok 1.5m) i spawało wewnatrz z prętem!Potem to wszystko sie skręcało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość pah 09.06.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 dzięki za odpowiedz, już zwątpiłem że ktoś coś napisze! Nie wiem ile prętów na kondygnację kładłeś. Czy przy długości budynku 15 m. i szerokości 8 m. spinać go w dwóch kierunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 09.06.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Inny wyznacznik to obecny stan budynku!Budynek nie był duzy w rzucie ale wyzszy!Dokładnie nie pamiętam ile to było.Spięty był w narożach a w srodku bodaj co ~3m!Takze lepiej dać pręcik zeby ulżyc betonowi ;wszak on nie lubi być rozciąganym lecz kocha być ściskanym jak 50% populacji ziemskiej!:)Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pah 12.06.2003 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Tylko jak to zciągać? Gwintowane pręty na końcach wystających ze ściany, odpowiedni kluczyk i dwumetrowa rura do przdłużenia siły?Co podkładką - żeby nie wbiła się w mur z zewnątrz i wpadła do środka - gruba blacha ocynk czy jakieś oczko i pręt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 12.06.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Jak jest możliwość dokładnego wymierzenia i puszczenia przez dom to spoko ale w przeciwnym przypadku trzeba spawać ,w srdoku sie rozkłada pomiedzy przegrodami zewnetrznymi a przez sciane włozyc kawałki 1-1.5m i dospawać!No bo nie tak łatwo pret o sred.22mm i długości 25 m ot tak sobie przeciągnąc i włożyć.Po spawaniu zakładamy marki tj blachy o grubości min 5.6mm i mozna na to jeszcze mniejsze marki i skrecamy mocno ;nie trzeba znowu przesadzać bo to ma zapobiegać dalszemu rozwojowi pekan a domu sie nie sciągnie:)Oczywiście trzeba wykuć wcześniej dziury pod te marki i potem to wszystko zatynkować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pah 12.06.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Dzięki za pomoc mam nadzieję że jakoś to pójdzie, zdam relacje z efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2003 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Pah, Jak tam poszło to ankrowanie ?Pytam bo może mój dom też to czeka. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts