Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inni kupują mieszkanie a przed nami lata budowy czy warto ?

Recommended Posts

Anisia, sorry ale przeczytaj dokladnie to co ja napisalam :wink:

ale odpowiadajac na Twoj post, to Twoje obserwacje sa bardzo dobre i jezeli ziemia naokolo miasta drozeje, to w miescie drozeje tym bardziej czyli mieszkania tam budowane beda jeszcze drozsze.... miedzy innymi dlatego ludzie buduja sie poza miastem, bo za podobne pieniadze a niekiedy i taniej (to zalezy od metrazu mieszkania) moga mieszkac w domu.

Dlatego tez nie napisalam ze znajomy joannaj mowi bzdury :wink: tylko ze naciaga w jedna strone... bo ja uwazam za wieksza inwestycje mieszkanie w miescie niz dom poza. I jeszcze raz powtarzam, nie porownuje trzy pokojowego mieszkania 48m2 i domu 140m2 :lol:

We Wroclawiu nie ma mozliwosci na kupienie mieszkania (porownuje nowe mieszkania z nowymi domami) 120 m2 za te same pieniadze co domek poza Wrockiem.

Jak czytam ogloszenia z cenami kawalerek powyzej 200 tys, to mi sie wlos na plecach jezy :roll: :wink:

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To, że mieszkania w mieście są drogie i drożeją, to masz rację, ale nie do końca się zgodzę, że tak będzie zawsze. Ziemia na peryfieriach miast i poza nim drożeje po prostu z pewnym opóźnieniem. W centrach po osiągnięciu poziomu absurdu zatrzyma się i już, a nwet można przypuszczać, że potem spadnie. Jednak coraz więcej ludzi wyprowadza się poza centrum a nie odwrotnie.

Kiedy pod koniec ubioegłego roku żaliłam się znajomemu prowadzącemu agencje nieruchomości, że za wcześnie sprzedałam mieszkanie i kupiłam za to działkę, właśnie wytłumaczył mi to w ten sposób. Rzeczywiście teraz za moją działkę musiałabym dać trzy razy tyle, a ceny mieszkań też trzykrotnie się zwiększyły, tylko tu działo się to dużo szybciej. W tej chwili już nie moga windować cen mieszkań wyżej, bo kogo na nie stać?

Anisia, wszystko sie zgadza tylko... tylko ze ja porownuje mieszkania do domow, a Ty porownujesz mieszkania do dzialek.

Napewno przyjdzie taki moment ze ceny mieszkan beda musialy stanac w miejscu, ale nie wierze ze przy obecnym braku na rynku mieszkaniowym nastapi to szybko :-? Ale to samo nastapi z dzialkami, bo tez dojdzie do takiego momentu ze ludzi nie bedzie na nie stac ... oczywiscie ze mozna i 60 km od miasta sie budowac, ale wiekszosc ludzi jednak w takim przypadku bedzie szukac mieszkania w miescie, moze mniejszego.. takiego na ich kieszen. Bo nie ma sie co oszukiwac, dom jest piekny jak jest czas z niego korzystac, ale jak sie pracuje, dzieci chodza do szkoly, na zajecia poza szkolne... a nie daj boze jak jeszcze wymysla sobie ze beda sportowcami i codziennie przed turniejami maja treningi, to takie 60 km w jedna strone nie jest za bardzo ciekawe w zyciu codziennym :roll: :wink:

i tym samym znowu bedzie nakrecana miejska gospodarka mieszkaniowa ...

joannaj75 od dziecka wychowywałam się w domu z dużym ogrodem. od trzech lat wynajmuje mieszkanie, pierwsze w centrum miasta, obecnie na obrzeżach z własnym ogródkiem. teraz wiem, że nie mogłabym mieszkać w mieszkaniu, szczególnie z rodziną : brak przestrzeni, prywatności, duchota. to nie tylko moje skojarzenia z dzieciństwa ale i doświadczenie.

zakładanie rodziny dopiero przede mną i tym bardziej jestem wdzięczna, że będę miała własną przestrzeń i ogród. gdybym była po 40, miała wychowane i dorosłe dzieci pewnie mogłabym zdecydować się na mieszkanie (chociaż warunkiem była by różnica cenowa)

Drogie koleżanki widzę dyskusja wre....

Troszeczke z tymi mieszkaniami w mieście to jest tak ,że dopuki jest popyt doputy cena rośnie już zaczęła się kalkulacja i ludzie ograniczają się z kupowaniem mieszkań za tak kolosalne pieniądze i zaczynają inwestowac w budowe domu.

U nas jeszcze się musi zmienic mentalnośc ,bo narazie to kazdy sobie mysli ze w tym wybudowanym domu to musi mieszkac do smierci.Moze i tak a moze i nie jak sie znudzi to mozna sprzedac i kupic mieszkanie.Jak dla mnie to co zaobserwowalam to dojazd z okolic Warszawy ( max 30 km) gdzie masz spokoj i przyrode wcale nie zajmuje wiecej czasu co przejazd przez centrum Warszawy- wszystko zalezy od miejsca , co z tego ze mam mieszkanie w jednym koncu miasta jak do pracy trzeba przejechac przez polowe miasta i w samych korkach.Takze tu pojecie z traceniem czasu na dojazd jest wzgledne.

Co do ceny ....nasze cenygruntow musza ruszyc i juz ruszyly ,bo i tak kiedys zrownamy sie z Europa a zobaczcie sobie jak tam sie placi za ziemie w okolicy duzych miast/

Mieszkajac na tzw wsi pod miastem masz ten komfort,ze jak przychodzi weekend to nie musisz siedziec w 4 scianach, albo szukac miesca w zatloczonych parkach czy zalewach w upaly.A skoro sie w tygodniu pracuje toi tak wszystkie dodatkowe zajecia zalatwiasz po pracy czyli w miescie.Za to weekendy i wolne dni jestes z dala od tego wielkomiejskiego szumu.

Przez spory czas wynajmowalam mieszkanie przy bardzo ruchliwej ulicy i co z tego ze to bylo scisle centrum jak przychodzil wieczor czlowiek chcial odpoczywac to szlak go trafial za ten halas samochodowy.

I prawda jest tez taka ze czlowiek moze jak mlody to mysli o mieszkaniu bo to wygoda nie trzeba nic robic tylko placisz czynsz ale z czasem to zaczyna sie dusic bo co to jest te 50m2

Zdecydowanie jednak lepszy dom .

Obiecałam, że wkleję zdjęcie. Tak dla ciekawości i porónania, jak absurdalne ceny osiągnęły mieszkania.

Ten żółty blok to stary budynek, który został gruntownie wyremontowany. Dobudowano wykusze w ścianach szczytowych i balkony, zwiększono ilość okien. Teren ogrodzony i ponoć monitorowany. Mieszkania 40, 50 i 70 m kw. Zwróćcie proszę uwagę na otoczenie. Teren wprawdzie zamknięty, ale te straszące komórki i ruiny są właśnie ogrodzone razem z tym blokiem. Po prawej stronie, może byc słabo widoczna, zrujnowana kamienica, nadająca się tylko do rozbiórki. To również mój widok z okien w tej chwili, ale jeszcze góra kilka miesięcy i to w wynajmowanym mieszkaniu. Czy ktoś z was zapłaciby 5800 zł za metr kwadratowy w tym żółtym bloku?

http://images21.fotosik.pl/68/ef37d7630d35c72a.jpg

Nigdy w życiu.

Uważam, że mieszkanie w bloku to etap przejścowy, potem człowiek marzy o zieleni, spokoju, kawałku własnego parkingu i braku sąsiadów.

Jeśli takiego człowieka stać to buduje, jeśli nie to tkwi w bloku. Ja nigdy w życiu nie chciałam mieszkać w domku, nie miałam takiej potrzeby, blok był O.K.

Decyzja o budowaniu była spontaniczna i w 200% słuszna. Teraz mieszkamy i cieszymy się kwitnącymi kwiatkami, bliskością natury, aczkolwiek działki małe i sąsiedzi też blisko.

Mam/ miałam podobne dylematy - mieszkanie czy dom?

Ale dzis rano wszystkie wątpliwości mnie opusciły, kiedy wyszłam przed kamienice. Rozbita szyba w samochodzie, wyrwane radio, "przeszukany" cały bagaznik, ślady buciorów na tapicerce... :evil:

opadły mi ręce i się ropłakałam...

Teraz wiem, że dom jak najdalej od miasta. Z wysokim ogrodzeniem. Tak będzie!

Cześć wszystkim!

Z mężem pół roku temu zastanawialiśmy się czy kupować mieszkanie czy się budować. Zawsze marzylismy o domku, ale zdawalismy sobie sprawę, ze budowa to nie jest wcale prosta sprawa i myslelismy o takim rozwiązaniu raczej w późniejszym czasie. Po długich naradach wybralismy jednak budowę. Teraz mamy juz działke i staramy się o pozwolenie. Zdaję sobie sprawę, że będzie nam bardzo ciężko przez ten okres budowy... ale tak jak ktoś już wspomniał wcześniej, trzeba mieć cel w zyciu i trzeba realizować swoje marzenia, mimo iz łączą się z wyrzeczeniami, nieprzespanymi nocami i ciagłymi obawami czy damy radę dokończyć budowę (szczególnie patrzac co teraz dzieje się z cenami branzy budowlanej :roll:). Dlatego niestety tez mam dylematy i taki jakiś strach wewnetrzny przed budowa domku :-? Wszystko wydaje mi się takie niepewne... ale my kobiety to chyba z natury bardziej się przemujemy i zamartwiamy :p na szczęście mój mąż, w przeciwieństwie do mnie, nie ma tyle watpliwości czy nam się uda wybudować dom i dziękuje mu za to z całego serca... jego spokój i opanowanie daje mi bardzo duzo siły :D

Koncząc mój post chciałam odpowiedzieć na pytanie z pierwszego postu Joasi: czy warto? Jasiu moim zdaniem warto jesli dom jest tym o czym marzysz i szczerze sobie, Tobie i innym forumowiczom życzę żeby udało nam się zrealizować te nasze marzenia :D

Niwiki !!!! Wiesz, są w życiu ważniejsze rzeczy jak status materialny ...owszem zawsze liczy się najbardziej zdrowie i miłość a potem to reszta przychodzi sama ..

Natomiast co do budowy to rzeczywiście wyzwanie .... prosta sprawa kupic mieszkanie i mniejsze pieniądze , mniej nerwów ...wszystko zależy czego pragniesz... ja już wiem , że od zawsze sobie jakoś w marzeniach wyobrazałam dom , mimo że się wychowałam na bloku i żyłam 20 lat ....ale zawsze w moich marzeniach miałam dom , podobnie moj maż dlatego ruszamy z budową MAMY JUZ PROJEKT !!! yupiiii

• 3 weeks później...
Uważam, że mieszkanie w bloku to etap przejścowy, potem człowiek marzy o zieleni, spokoju, kawałku własnego parkingu i braku sąsiadów.

Jeśli takiego człowieka stać to buduje, jeśli nie to tkwi w bloku.

Sąsiad zawsze gdzieś będzie. Jeśli nie na górze lub na dole, to za ogrodzeniem, naprzeciwko drogi itp. I też będzie czasem przeszkadzal, jak w bloku.

Nie zgadzam się z tym, że mieszkanie w bloku to etap przejściowy.

Mieszkam w bloku i ani mi się śni wyprowadzać na prowincję. A mam mieszkanie wielkości niektórych domów forumowiczów. I sprzedając je wystarczyloby mi na dzialkę, budowę, wykończenie i drugi samochód coby dojeżdżać z dzieciakami do szkoly.

Więc nie spiesz się z określeniami, że ludzie tkwią w blokach bo nie stać ich na budowę domu - bo nie jest to prawdą.

Dla tych, którzy muszą wynajmować i pchać kasę komuś w kieszeń, warto budować. Dla tych, którzy gniotą się w kawalerkach lub mają niespelna 40m2 na 4 osobową rodzinę - też warto. Dla tych, którzy mieszkają w zaplutych dzielnicach, gdzie okradają im auta pod blokiem - też warto. A dla tych, którzy mają duże lub bardzo duże (zależy jak kto patrzy) mieszkania w dobrej dzielnicy, warte ogromną kasę - nie warto.

Jest jeszcze kilka powodów, dla których, wg mnie, nie warto. Kwestia wyborów.