kubaimycha 08.03.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Jaki jest koszt ogrzewania podłogowego w całym domu ( ok 180m2), bez mieszania z grzejnikami ?Interesuje mnie cena za 1m2 robocizny oraz za całość (robocizna+materiały)...A w ogóle zastanawiam się czy to dobry pomysł rezygnując w ogóle z grzejników...Dziękuję za wszelkie sugestieRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 08.03.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Hej, koszty oscyluja wokol 100zl/m2 na gotowo (ogrz. wodne, mat. + wyk.), ale na pewno mozna taniej, moj kolega wlasnie polozyl podlogowke i skalkulowal to na okolo 70zl/m2. wg mnie zupelna rezygnacja z grzejnikow jest raczej ryzykowna. podlogowka nie jest polecana do np. pomieszczen sypialnych lub tez takich w ktorych czas spedzaja osoby starsze. poza tym wprowadza ograniczenia co do materialu wykonczenia posadzki. np nie kazda podloga drewniana (lub panelowa) dobrze znosi podlogowke. plytki ceramiczne z kolei sprawuja sie OK, ale ich polozenie wiaze sie z uzyciem drozszych klejow i fug (elastyczne). to tak w skrocie pozd. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 09.03.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 A ja mam podłogówkę wszędzie i jest super,jak widzisz dwie opinie i każda inna ,a jak piszesz że nie polecasz to napisz konkretnie dlaczego.Bo widzisz ja akurat projektuje układy ogrzewania podłogowego i wiem że da się zaprojektować do każdego wykończenia podłogi tylko że nie koniecznie może być to ekonomicznie uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 09.03.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 A odpowiadając na pytanie o koszty to bez projektu trudno oszacowac ile to będzie kosztowało , a bardzo mocno to zależy od temperatury zasilania czego późniejszą konsekwencją są odstępy układania poszczególnych pętli ogrzewania podłogowego.Bo oczywiste jest że jeżeli jedna pętla zawiera w 1m2 np 4mb rury a druga 12mb to to różnica w materiale jest TRZYKROTNA i w robociźnie też.Piszę tu oczywiście o systemie "skrojonym na miarę"Natomiast jakże często spotykana jest sytuacja że przysłowiowy pan Henio mówi: panie zrobimy wszędzie co 20cm i będzie dobrze,zawsze tak robię i jest ok,no ale to wybór inwestoraa czesto konsekwencą takich wyborów są później wpisy np. niezdrowo w sypialni,puchną nogi, za ciepła posadzka itp.Zdawać sobie trzeba sprawę trzeba z tego że projektowanie ogrzewania podłogowego określają Polskie i Europejskie normy i trzymanie sie ich gwarantuje zadowojenie urzytkowników,takich rzeczy nie pozostawia się przypadkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 09.03.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 (edytowane) . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez isztar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 09.03.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 A ja mam podłogówkę wszędzie i jest super,jak widzisz dwie opinie i każda inna ,a jak piszesz że nie polecasz to napisz konkretnie dlaczego.Bo widzisz ja akurat projektuje układy ogrzewania podłogowego i wiem że da się zaprojektować do każdego wykończenia podłogi tylko że nie koniecznie może być to ekonomicznie uzasadnione. W sypialniach też masz podłogówke i ciągle ciepłą podłoge i jest super? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isztar 09.03.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 (edytowane) . Edytowane 23 Stycznia 2015 przez isztar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 09.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 A odpowiadając na pytanie o koszty to bez projektu trudno oszacowac ile to będzie kosztowało , a bardzo mocno to zależy od temperatury zasilania czego późniejszą konsekwencją są odstępy układania poszczególnych pętli ogrzewania podłogowego. Bo oczywiste jest że jeżeli jedna pętla zawiera w 1m2 np 4mb rury a druga 12mb to to różnica w materiale jest TRZYKROTNA i w robociźnie też. Piszę tu oczywiście o systemie "skrojonym na miarę" Natomiast jakże często spotykana jest sytuacja że przysłowiowy pan Henio mówi: panie zrobimy wszędzie co 20cm i będzie dobrze,zawsze tak robię i jest ok, no ale to wybór inwestora a czesto konsekwencą takich wyborów są później wpisy np. niezdrowo w sypialni,puchną nogi, za ciepła posadzka itp. Zdawać sobie trzeba sprawę trzeba z tego że projektowanie ogrzewania podłogowego określają Polskie i Europejskie normy i trzymanie sie ich gwarantuje zadowojenie urzytkowników,takich rzeczy nie pozostawia się przypadkowi Witam Dziwie się ze pisząc iż projektujesz "podlogówki" nie wiesz że prawidlowo zaprojektowana i wykonana podłogówka ma możliwosć dowolnej regulacji parametrów pracy w każdym pomieszczeniu wiec nie ma mozliwosci ,aby podłoga była za ciepła i od niej puchły nogi .Podłoga moze być za zimna jeśli rurek jest za mało -za ciepła bez mozliwości jej ochłodzenia -nigdy .....no chyba że sobie sami ustawimy za wysoką temperaturę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 09.03.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam .fajnie się dyskutuje ale z tymi co wiedza co piszą. napisałeś ze dziwisz sie. Napisze wiec tak : przy projektowaniu zakładasz temperature jaka bedzie szła na ogrzewanie podłogowe.Z bilansu wiesz jakie poszczególne pomieszczenia mają zapotrzebowanie na ciepło w warunkach obliczeniowych,ale tutaj uważaj projekt to nie tylko temperatura i jak napisałeś można sobie dowolnie nią sterowac (a w projecie masz podaną jej max temperature,przy temperaturach obliczeniowych))to także opory hydrauliczne A istotą projektowania własnie jest to by tak dobrać odległości w pętlach w poszczególnych pomieszczeniach by przy zmianie temp,zasilania wszędzie jednakowo zmieniał się gradient temperatury zgodnie z wymaganiami temperaturowymi inwestora. A możliwość sterowania temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach oczywiście istnieje ale tylko w dół od zaplanowanej bez ingerencji w korygowanie temperatury w pozostałych,zwyczajnie poprzez zamknięcie danej pętli zwykłym siłownikiem termoelektrycznym I dochodząc do meritum przy prawidłowym zaprojektowaniu , wykonaniu i obsłudze nie ma możliwości przegrzania powierzchni podłogi a jak ktoś tak ma to niestety są to błędy projektowe lub wykonawcze albo oba naraz. A tak na marginesie przy prawidłowym wykonaniu z dobrym projektem nikt nie powinien odczuwać że podłoga jest ciepła ona powinna sprawiać wrażenie nie zimnej. Prosta rzecz mamy temperaturę ciała 36,6 wiec wszystko co odczuwamy jako ciepłe musi miec temperature wyższą ,a zgodnie z normą temperatura podłogi grzewczej w miejscu stałego przebywania ludzi nie może być wyższa niż 29 stopni, teraz kazdy sobie sam może odpowiedzieć jaka powinna być temperatura odczuwalna Pewnie gdzieś zastosowałem skróty myslowe jak by co to dopisze rzeczy niezrozumiałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 09.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 własnie wyżej wyjasniłem Ci że wiem jak to powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 10.03.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 własnie wyżej wyjasniłem Ci że wiem jak to powinno być Witam Czyli napisałes dokładnie to samo co ja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuzin 10.03.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 A odpowiadając na pytanie o koszty to bez projektu trudno oszacowac ile to będzie kosztowało , a bardzo mocno to zależy od temperatury zasilania czego późniejszą konsekwencją są odstępy układania poszczególnych pętli ogrzewania podłogowego. Bo oczywiste jest że jeżeli jedna pętla zawiera w 1m2 np 4mb rury a druga 12mb to to różnica w materiale jest TRZYKROTNA i w robociźnie też. Piszę tu oczywiście o systemie "skrojonym na miarę" Natomiast jakże często spotykana jest sytuacja że przysłowiowy pan Henio mówi: panie zrobimy wszędzie co 20cm i będzie dobrze,zawsze tak robię i jest ok, no ale to wybór inwestora a czesto konsekwencą takich wyborów są później wpisy np. niezdrowo w sypialni,puchną nogi, za ciepła posadzka itp. Zdawać sobie trzeba sprawę trzeba z tego że projektowanie ogrzewania podłogowego określają Polskie i Europejskie normy i trzymanie sie ich gwarantuje zadowojenie urzytkowników,takich rzeczy nie pozostawia się przypadkowi Witam. W najbliższym czasie mam zamiar rozpocząć budowę. Bede miał system mieszany grzejniki+podłogówka. Napewno nie bede miał podłogówki w pomieszczeniach sypialnych. Dlaczego? Dlatego, że podłogówka ma dużą bezwładnośc cieplną i nie mam możliwości tak szybkiej regulacji jk przy grzejniku, Są oczywiście inwestorzy, którzy mają w 100% podłogówkę i są zadowoleni. Tak wiec opinie są podzielone. Jezeli zaś chodzi o projektowanie samej podłogówki to jak najbardziej jestem za. Miałem jednak takie budowy, gdzie była zaprojektowana podłogówka w taki sposób, że nawel laik wiedziłby, że jest coś nie tak z tym projektem. Przy samym układaniu podłogówki powinniśmy zwórcić uwage na trzy zasadnicze podstawy: długość pętli, rozstaw miedzy pętlami, strefa brzegowa................ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bothrites 10.03.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 w Olsztynie 2 firmy zaproponowaly mi 147 i 150 zł/m2 to dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciachoo 10.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Starn Miałem w projekcie tylko grzejniki ale chce zrobic samą podłogowkę lub system mieszany. Domek parterowy 134mkw w Grodzisku. Ile bierzesz za projekt ogrzewania podłogowego na miarę? I czy sam wykonujesz czy tylko nadzorujesz ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 10.03.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 ja tez mam prośbę, pytanie ... chce zrobic podłogowkę lub system mieszany. Domek parterowy 116mkw w ......... podłogówki ok.70m w 3 pokojach kaloryfery. Ile bierzesz za projekt ogrzewania podłogowego na miarę? I czy sam wykonujesz czy tylko nadzorujesz ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 11.03.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 w Olsztynie 2 firmy zaproponowaly mi 147 i 150 zł/m2 to dużo czy mało? żeby odpowiedzieć musiałbyś napisać co wchodzi w zakres ich oferty . a na marginesie jak ktoś się zastanawia nad kosztami to pamiętajcie że nawet jak podłogówki nie ma to izolacja przeciwwilgociowa jest,ocieplenie i wylewka też są ,wiec to nie sa składniki kosztów przyporządkowane tylko podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starn 11.03.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 A odpowiadając na pytanie o koszty to bez projektu trudno oszacowac ile to będzie kosztowało , a bardzo mocno to zależy od temperatury zasilania czego późniejszą konsekwencją są odstępy układania poszczególnych pętli ogrzewania podłogowego. Bo oczywiste jest że jeżeli jedna pętla zawiera w 1m2 np 4mb rury a druga 12mb to to różnica w materiale jest TRZYKROTNA i w robociźnie też. Piszę tu oczywiście o systemie "skrojonym na miarę" Natomiast jakże często spotykana jest sytuacja że przysłowiowy pan Henio mówi: panie zrobimy wszędzie co 20cm i będzie dobrze,zawsze tak robię i jest ok, no ale to wybór inwestora a czesto konsekwencą takich wyborów są później wpisy np. niezdrowo w sypialni,puchną nogi, za ciepła posadzka itp. Zdawać sobie trzeba sprawę trzeba z tego że projektowanie ogrzewania podłogowego określają Polskie i Europejskie normy i trzymanie sie ich gwarantuje zadowojenie urzytkowników,takich rzeczy nie pozostawia się przypadkowi Witam. W najbliższym czasie mam zamiar rozpocząć budowę. Bede miał system mieszany grzejniki+podłogówka. Napewno nie bede miał podłogówki w pomieszczeniach sypialnych. Dlaczego? Dlatego, że podłogówka ma dużą bezwładnośc cieplną i nie mam możliwości tak szybkiej regulacji jk przy grzejniku, Są oczywiście inwestorzy, którzy mają w 100% podłogówkę i są zadowoleni. Tak wiec opinie są podzielone. Jezeli zaś chodzi o projektowanie samej podłogówki to jak najbardziej jestem za. Miałem jednak takie budowy, gdzie była zaprojektowana podłogówka w taki sposób, że nawel laik wiedziłby, że jest coś nie tak z tym projektem. Przy samym układaniu podłogówki powinniśmy zwórcić uwage na trzy zasadnicze podstawy: długość pętli, rozstaw miedzy pętlami, strefa brzegowa................ Pozdrawiam Oczywiście jak najbardziej zgadzam się że podłogówka ma dużą bezwładnośc,można by tylko podyskutować czy jest to wada czy zaleta.Myślę że dobra odpowiedzi bedzie taka: zależy jak dla kogo.Mając za źródło ciepła pompę ciepła będzie to zdecydowanie zaleta,systemy z kotłami elektrycznymi też zaleta itd. Chociaż moje przemyslenia są takie: współczesne budynki raczej są bardzo dobrze izolowane więc np nagła zmiana temperatury na plus raczej nie spowoduje radykalnego przyrostu temperatury wewnątrz pomieszczeń przy podłogówce choc na pewno przy grzejnikach system zareaguje szybciej I jeszcze jedna ciekaawostka nie wyłączajcie przy podłogówkach latem pomp obiegowych ,a w waszych pomieszczeniach szczególnie tych mocno nasłonecznionych od południa będzie chłodniej,ponieważ system przeniesie część energi gdzie indziej zgodnie z tendencją do wyrównywania się samoistnego temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbobo 11.03.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Planuje podlogowke w calym domu, wlasnie czekam na wycene ze sklepu. Cena 150zl za metr podlogowki to chyba za duzo, nawet jesli by to bylo ze styropianem i robocizna.Metr pex-a to 5-7zl, rozdzielacze od 300-700, wiadomo jakies zlaczki itd, folia. Chyba ze podlogowka z rur miedzianych to moze dlatego tak drogo.Uwazam ze najlepiej samemu poszukac sobie ceny z internetu i porownac bo niestety nie ma co ufac wycenom ze slepu.Zobacze zreszta sama bo za kilka dni powinnam wiecej wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bothrites 11.03.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Dzięki za odpowiedzi liczę na więcej. Dodam że cena obejmuje kompletną posadzkę gotową do układania okładziny z materiałem.A może ktoś może podać namiar na godną zaufania firmę o tej specjalności z Olsztyna lub okolic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta i Tom 12.03.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Jaki jest koszt ogrzewania podłogowego w całym domu ( ok 180m2), bez mieszania z grzejnikami ? Interesuje mnie cena za 1m2 robocizny oraz za całość (robocizna+materiały)... A w ogóle zastanawiam się czy to dobry pomysł rezygnując w ogóle z grzejników... Dziękuję za wszelkie sugestie Renata Jaki masz rodzaj ogrzewania (jesli tradycyjne), to ogrzewanie podłogowe wszystkich powierzchni nie jest dobrym rozwiazaniem. Szczególnie w sypialniach. Radziłbym tam grzejnikowe. Ja dostałem wyceny z trzech firm ceny krążą między 75 a 110 zł z m2 za metaeriały i montaż. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts