Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Ja również zdecydowałem się na podłogówke w cenie 110zł/m2. Są w tym wszystkie materiały (niemiecka firma nie pamiętam nazwy, styropian, i nawet plastyfikator) i robocizna. Pewno nie jest to tanio ale po wcześniejszych doświadczeniach z "oszczędzaniem" na budowie wole dołożyć i mieć święty spokój z jakością.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja również zdecydowałem się na podłogówke w cenie 110zł/m2. Są w tym wszystkie materiały (niemiecka firma nie pamiętam nazwy, styropian, i nawet plastyfikator) i robocizna. Pewno nie jest to tanio ale po wcześniejszych doświadczeniach z "oszczędzaniem" na budowie wole dołożyć i mieć święty spokój z jakością.

pozdrawiam

Witam.

Zeby wszyscy inwestorzy mieli takie podejscie.....................mądry wybór.

Pozdrawiam

Jaki jest koszt ogrzewania podłogowego w całym domu ( ok 180m2), bez mieszania z grzejnikami ?

Interesuje mnie cena za 1m2 robocizny oraz za całość (robocizna+materiały)...

A w ogóle zastanawiam się czy to dobry pomysł rezygnując w ogóle z grzejników...

Dziękuję za wszelkie sugestie

Renata

Woj. śląskie - Ustroń 20Pln./m2 (sama robocizna netto)

Pozdrawiam z malowniczego Ustronia !

Ja daje plytki z uwagi na to ze jest to dobry przewodnik ciepla oraz ze wzgledow uzytkowych (korytarze, klatka schodowa). Ponadto plytki na ogrzewaniu podlogowym trzeba klasc na specjalnym elastycznym kleju jak np. firmy Ceresit - CM16 lub CM17. Przy wiekszych powierzchniach dobrze jest zrbic dylatacje plytek w postaci fugi wykonanej z silikonu. Dobre kleje podobno ma tez firma Kerakoll (bede rozmawial w poniedzialek z przedstawicielem to podam przykladowe ceny jakie udalo mi sie wynegocjowac). Ale to napewno gorna pulka zarowno jakosci jak i ceny, ale chyba na tym nie bede oszczedzal, bo jak pekna plytki to dopiero beda koszty.

Pozdrawiam z malowniczego Ustronia !

Planuje podlogowke w calym domu i tez mam dylemat co polzyc w sypialniach.

Z tego co czytalam na forum mozna klasc panele, wykladziny a nawet dobre linoleum, nie pomijajac parkietu.

Ale ja do parkietu czy desek nie jestem za bardzo przekonana jednak one stawiaja wiekszy opor niz plytki.

Na dole w wiekszosci dam terakote, a w sypialniach na gorze beda panele i sprobuje dac tez zwykla wykladzine.

Chce zobaczyc co lepiej bedzie przewodzic cieplo wykladzina czy panele.

Jednak gdy instalator uslyszal ze na podlogowke chce dawac panele to mi to odradzal proponujac grzejniki w sypialniach.

Nie za bardzo mi sie to spodobalo bo wlasnie opinie na forum mnie przekonaly ze panele tez moga byc. Albo on sie nie zna albo ja.

Jednak zrobie po swojemu po prostu trzeba dobrze zrobic podlogowke odpowiednio gesto rurki w stosunku do zapotrzebowania pomieszczenia na cieplo.

Nastawilam sie na podlogowke w calym domu i nie chce grzejnikow bo trzeba zaraz jakichs mieszaczy itd,

ja tez mam prośbę, pytanie :lol:

... chce zrobic podłogowkę lub system mieszany. Domek parterowy 116mkw w ......... podłogówki ok.70m w 3 pokojach kaloryfery. Ile bierzesz za projekt ogrzewania podłogowego na miarę? I czy sam wykonujesz czy tylko nadzorujesz ekipę?

Informacje wysłałem na priva.

Zrobiłem podłogówkę sam na podstawie projektu z firmy, w której kupowałem piec.

100% parter, poddasze to otwarta antresola - tam dwa przewymiarowane grzejniki,

oraz zamknięty pokój - tam grzejniczek 2 metry długi.

Wszystko będzie pracować na tej samej (niskiej) temperaturze zasilania.

Żadnych mieszaczy, w razie czego - będę się bawił rotametrami na rozdzielaczu.

(Przyjemnej zabawy - Dziękuję! :) )

Mam pytanie, w związku z kilkoma powyżej zamieszczonymi wypowiedziami

- czy ktoś z obecnych _osobiście_ doświadczył dyskomfortu związanego z podłogówką w sypialni?

Kilka osób "radzi" czy "odradza" - czyżby przeżyli _sami_ jakąś koszmarną noc w takim pomieszczeniu?

Mam poważne podejrzenie, że cały ten szum na temat podłogówki w sypialni to efekt prostego skojarzenia podłogówki ze sporym ciepełkiem bijącym w bose nogi

w łazience z zainstalowanym ogrzewaniem podłogowym ELEKTRYCZNYM

- gdzie faktycznie podłoga jest zdecydowanie ciepła.

Gdyby taka podłoga była na 100% mieszkania, to pewnie musiałoby być w tym mieszkaniu ze 40C co najmniej.

Co do bezwładności - ile tak naprawdę stopni ma _nagrzana_ płyta podłogówki?

Nawet jeżeli będzie miała 30C - to co do licha mi to zaszkodzi, jeżeli temperatura na zewnątrz podskoczy?

- przecież to nie rozgrzany piec tylko zaledwie letnia płyta.

Paweł.

Witam,

Starn, wyslalam maila z prosba o pomoc w szacunkach instalacji c.o.

Jak bedziesz mial chwile czasu, to bardzo prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam,

Marta

,

Witaj Marto

Ostatni często maile na POLBOXIE do mnie nie dochodza pewnie z uwagi na wielkość w(KB) dlatego zmieniłem skrzynkę pocztową na wiele, wiele większa

dlatego proszę o ponowną przesyłkę na nowa skrzynke,sorry za kłopot.

Witam,

Starn, wyslalam maila z prosba o pomoc w szacunkach instalacji c.o.

Jak bedziesz mial chwile czasu, to bardzo prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam,

Marta

,

Witaj Marto

Ostatni często maile na POLBOXIE do mnie nie dochodza pewnie z uwagi na wielkość w(KB) dlatego zmieniłem skrzynkę pocztową na wiele, wiele większa

dlatego proszę o ponowną przesyłkę na nowa skrzynke,sorry za kłopot.

Wlasnie, dostalam niedoreczenie pooczty, czy moglbys mi podac alternatywny adres email?? moj mail: [email protected]

Pozdrawiam,

Marta

Mam wycene za podlogowke, dom 270m.kw :

- 4000zl, robocizna czyli montaz folii,rurek i rozdzielaczy

- materialy glownie z firmy Giacomini to razem ok 15.000zl

Sam rozdzielacz modulowy do podlogowki to 3200zl, czy to jest rzeczywiscie takie drogie?

Na 270m.kw ma pojsc ok. 1800m/b rur pex w cenie 6120zl. Sa to ceny netto bo z montazem + 7%vat.

Wyszlo mi ze policzyli za sama robocizna ok 15zl za metr kwadratowy. Do tego material i wychodzi dosyc kosmiczna cena tym bardziej ze nawet nie slyszalam o tej firmie Gacomini.

Moze ktos oceni czy to dobra oferta czy szukac innej.

Mam wycene za podlogowke, dom 270m.kw :

- 4000zl, robocizna czyli montaz folii,rurek i rozdzielaczy

- materialy glownie z firmy Giacomini to razem ok 15.000zl

Sam rozdzielacz modulowy do podlogowki to 3200zl, czy to jest rzeczywiscie takie drogie?

Na 270m.kw ma pojsc ok. 1800m/b rur pex w cenie 6120zl. Sa to ceny netto bo z montazem + 7%vat.

Wyszlo mi ze policzyli za sama robocizna ok 150zl za metr kwadratowy .Dla mnie to troche drogo, tzn baardzo drogo. Do tego material i wychodzi dosyc kosmiczna cena tym bardziej ze nawet nie slyszalam o tej firmie Gacomini.

Moze ktos oceni czy to dobra oferta czy szukac innej.

Według mnie to cena kosmos za rozdzielacze, u mnie w hurtowni cena za rozdzielacz 9 pozycyjny 658zł netto,szacuje że będziesz potrzebował 2szt (1 na poddasze i drugi na piętro) rura Alupex 16x2 firmy Wavin cena brutto 3,4zl natomiast jeżeli robocizna ma wynieść 4000zł za 270m2 to wychodzi około 15zł za 1m2 to jest bardzo tanio.

Dzieki starn za odpowiedz. :wink:

Pomylilam sie w cenie za robocizna rzeczywiscie jest to 15zl za m.kw. Nigdy nie bylam dobra w matematyce.

No wlasnie caly problem w tym ze moze i za robocizne nie policzyli duzo ale za to nadrabiaja w materialach .

Jest to oferta ze sklepu materialy + robocizna, czyli oni dostarczaja caly material, lacznie z piecem, zasobnikiem itd. i to montuja.

Ale w ofercie maja tylko to Gacomini i PURMO. Nie chce purmo bo maja drogi styropian systemowy, a w sklepie powiedzieli mi ze jak nie wezme calego systemu z purmo to nici z 10 lat gwarancji.

Pytalam sie o WAVIN ale nie maja.

Wolalabym podlogowke z alu-pexa ale oni oczywiscie mowia ze z pexa tez jest dobra podlogowka.

Podam jeszcze kilka cen jakie mi zaproponowali:

-grzejniki lazienkowe to1800zl

-zlaczki 1500zl, do podlogowki

-folia i klipsy 1500zl

-piec BERETTA kompact green 25Se.s.i. 4820zl

-osprzet kotlowni 1500zl

-rury i ksztaltki do cwu 2000zl, wszystkie ceny netto.

Faktycznie niska robociznę mocno nadrabiają cenami za materiał.

Złączki 1500 netto to zdecydowanie pięć razy za dużo,no chyba że te giacomini są pozłacane :lol:

folia plus spinki to nastepny kosmos cenowy.

A tak na marginesie chyba mijaja się z prawdą że do systemu należy tylko ich styropian.

Z mojego doświadczenia wynika że faktycznie aby mieć gwarancje producenta trzeba brać kompletny system ale z reguły dotyczy to tylko rury,rozdzielaczy i złączek do rozdzielaczy.Coś nie chce mi się wierzyć by Purmo samo produkowało styropian.Wg mnie powinien on być tylko zgodny z wymaganiami stawianymi posadzką.

A tak poza tym sa producenci którzy dają gwarancje i dodatkowo ubezpieczenie na system że w razie wady produkcyjnej pokrywają wszelkie koszty naprawy i przywrócenia do stanu pierwotnego oraz szkody materialne wynikłe z awarii.

poprzeglądaj oferty :Kisan,Kan,Rehau,Uponor,Herz,Wavin,Roth i porównaj z tym co Tobie proponują.

Czy ktoś porównywał tradycyjną instalację c.o. z podłogówką? Chodzi oczywiście o porównanie kosztów? Orientacyjnie wychodzi mi, że podłogówka jest o jakieś 20-30% droższa ale może ktoś ma dokładniejsze porównanie?

RP

Dokładniejsze porównanie jest możliwe tylko wtedy kiedy odniesiesz się do temperatury zasilania ogrzewania podłogowego oraz temperatury zasilania instalacji grzejnikowej.

Decydujący wpływ na koszty w co grzejnikowym mają same grzejniki.

Powiedzmy że masz temp zasilania 75 stopni zapotrzebowanie pomieszczenia gdzie ma on wisieć np 850 wat wtedy musisz zastosować grzejnik typ np22 wysoki 60 cm długi 50 cm (jego moc katalogowa 824)jego koszt (z jakiegoś cennika)to 432 zł a teraz gdyby zasilać ten sam układ temperaturą 55 stopni wtedy nasz grzejnik też typ 22 też 60 cm wysoki miałby długość100 cm a jego koszt to 540 zł. Widać różnice w cenie ,pomnóż to przez średnio 12 grzejników to robią się już konkretne pieniądze.

Ktoś może wywnioskować okey będzie tanio jak będzie wysoka temperatura zasilania, i ja się z tym zgodze ,ale mimo wszystko nie przekonało by mnie to dlatego że :

-wyższe koszty eksploatacji

-wieksze naprężenia (trudniejsze warunki pracy)kotła,komina,rurociągu czyli skrócona żywotność

- suche powietrze (dyskomfort)

-spiekanie kurzu (sucha destylacja kurzu powyżej 60 stopni)

-możliwość oparzenia

A tak podsumowująć to według mnie nie ma sensu porównywanie samych kosztów ,ponieważ są to dwa różne systemy które oferują dwa RÓZNE komforty .To tak jakby porównać kąpiel w Bałtyku i kąpiel w Adriatyku wszędzie się wykąpiesz ale to dwie różne przyjemnośći :)