Gość agam 06.06.2003 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Zastanawiam się nad zamianą dachu nad 2-stanowiskowym garażem na taras. Plusy tego rozwiązania to niewątpliwe wykorzystanie dodatkowej powierzchni, tym sensowniejsze, ze działka jest mała. Nasz kierownik budowy zapewnia, że cenowo są to sprawy porównywalne. Nie jestem jednak tego taka pewna. Nie stać nas na dodatkowe koszty. Może ktoś dokonał takiej przeróbki w trakcie budowy i może coś powiedzieć na ten temat. Odpada więźba i dachówka, ale dochodzi strop no i właśnie co jeszcze...? Garaż nie będzie ogrzewany i ocieplany a ma przylegać do ścian domu(ściany domu trójwarstwowe). Interesują mnie jeszcze jakieś techniczne haczyki budowy tarasu nad takim pomieszczeniem. Pozdrawiam. Agi Ps. Serwer nie chciał mnie zalogować więc musiałam wpisać inny nick. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi 07.06.2003 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Poprzednio to byłam ja AGI. Nie wierzę ,ze nikt nie ma tarasu. Doradzcie coś ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.06.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 znajomy moich rodziców robił taki taras. Po pierwszym roku zaczęło mu to strasznie ciec i musiał robić od nowa. Stwierdził, że nie wiedział że to takie trudne. Ten wykonawca, który robił mu pierwszy taras też pewnie tego nie wiedział. Wygląda więc na to, że nie jest to zadanie proste. Największy problem z tymi tarasami to chyba właściwe wykonanie izolacji, tak żeby woda spływała poza taras, a nie pomiędzy izolacją, a ścianą, na dół do garażu no i żeby nie stała na tarasie. Pokazywał mi ten znajomy taką kartkę z wypisanymi warstwami izolacji - to wyglądało prawie jak projekt basenu. Moim zdaniem to taką przeróbkę trzeba by powierzyć doświadczonemu architektowi i raczej nie fachowcom z budowy, którzy są zawsze chętni zrobić więcej niż umieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 07.06.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Jak wyzej moj brat zrobil taras nad garazem i powierzyl robote niedoswiadczonym wykonawcom. Teraz przeklina dzien, w ktorym sie na to zdecydowal. Ale jak przypominam sobie, taki taras nad garazem byl budowany przez Muratora w ktorychś z domow modelowych byl to chyba 2001 lub 2002 rok. W Muratorze dokladnie wszystko bylo opisane jak sie za to zabrac. I tak jak kolega wyzej napisal przypominalo to budowe basenu. Skontaktuj sie Redakcja.Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 07.06.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Przerabialiśmy stary taras nad garażem ( u rodziców ) który zdrowo przeciekał . Zerwaliśmy wszystko do wylewki ( płytki , papę ) pozostawiliśmy do czasu wyschnięcia , potem gruntowanie ( np. Uni grunt)nastepnie wylewka samopoziomująca, i najważniejsze izolacja Daitcherman ( płynna folia ) nato klej i nowe płytki .Po trzech sezonach jest wszystko super . Ważne też okucia boczne aby woda nie spływała po ścianach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 19.06.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 wazne jest wg mnie zachowac zdrowy "rozum" jak sie dobrze zrobi to nic nie cieknie i wszystko jest ok ....a taras wierzcie mi to wspaniala rzecz ....u tesciow nawet nie dawalismy folii ...po prostu gruntowanie i plytki gresowe...sprawa zalatwiona od 3 lat jest i sprawia sie bez zarzutu ...zadnych przeciekow ...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 19.06.2003 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 . Ważne też okucia boczne aby woda nie spływała po ścianach . wystarczy plyte tarasu "wysunac" za sciane nosna ok min.15 cm ..(standartowo robi sie 10) i sprawe mamy z glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.06.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 wystarczy plyte tarasu "wysunac" za sciane nosna ok min.15 cm ..(standartowo robi sie 10) i sprawe mamy z glowy Nie wystarczy. Muszą być jeszcze obróbki blacharskie, albo elementy wykończeniowe innego rodzaju z tzw. "kapinosami". Zapobiega to podciekaniu wody i spływaniu jej po ścianach. Kapinos można też zrobić na spodniej stronie wysuniętej płyty tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi 19.06.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 Nigdzie nie pisali ,że płyta tarasu ma być o 10-15 cm wysunięta poza ściany nośne. Mam nadzieję,że mój kierownik budowy o tym wie. Żeby podsumować wątek może ktoś napisze jakie warstwy powinny iść poczynając od betonu stropu aż po kafelki na zewnatrz. No i może coś o tych obróbkach blacharskich. Myślałam, że wystarczy takie orynnowanie jakie miał mieć daszek nad garażem?Agi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssaka 19.06.2003 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2003 wystarczy plyte tarasu "wysunac" za sciane nosna ok min.15 cm ..(standartowo robi sie 10) i sprawe mamy z glowy Nie wystarczy. Muszą być jeszcze obróbki blacharskie, albo elementy wykończeniowe innego rodzaju z tzw. "kapinosami". Zapobiega to podciekaniu wody i spływaniu jej po ścianach. Kapinos można też zrobić na spodniej stronie wysuniętej płyty tarasu. oczywiscie ...sam koniec tarasu nie zapobiegnie podciekaniu wody chociazby przy silniejszym wietrze ...dobry okap rynna ...i po klopocie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts