VIP Jacek 09.03.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Janusz, czyli zostajemy przy 30 KW kotła na tą powierzchnię razem z garażem. Choć budynek mam ocieplony, jak sądzę trochę lepiej niż standartowo. CWU z kociołka też chciałbym mieć. Nt. marki kotła jak widzę nie chcesz się wypowiadać, a dlaczego Dobra, ok. Jeśli możesz to wyślij na priva. Dla mnie to sprawa istotna, bo nie wiem na co się zdecydować. Każda opinia i sugestia na etapie wyboru kociołka jest dla mnie pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 09.03.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Janusz, też jestem zainteresowany. Ile te kotłły, co polecasz, palą na dobę ?Jak dlugo pali się beż podkladania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.03.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Jacku,ja nie sugerowałem mocy 30kW, tylko pisałem co należy wziąć pod uwagę.Zapomniałem o jednym, o czym jeszcze na forum chyba nie pisałem. Moc potrzebna do rozruchu instalacji. Z tym jest tak jak z grzaniem gara wody na maszynce gazowej. Chcąc ją zagotować palnik maszynki gazowej pracuje na maksa. Po zagotowaniu wody, chcąc podtrzymać proces gotowania obniżamy moc palnika(zmniejszamy gaz). Stawiając natomiast ten duży gar wody na najmniejszym palniku, możemy czekać nawet kilka godzin aż nam się zagotuje.Tak samo jest z kotłem. Jakoś nikt nie podaje ile należy włożyć mocy kotła do zagrzania ścian zimnych budynku i wszystkiego co się w nim znajduje. I często jest tak, że mamy chałupę super ocieploną, a nie możemy nagonić temperatury. Kocioł mamy niby dobrany dobrze, a wygląda że jest przymały. Hessie,Twoje pytanie jest typu:ile pan spalasz w swoim samochodzie benzyny na dobę i jak często go tankujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 09.03.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 ...Ile te kotłły, co polecasz, palą na dobę ? Jak dlugo pali się beż podkladania ? Witam. Hes, pytanie co prawda było do Janusza, ale może i ja dodam swoje trzy grosze. A ile spali samochód na 100 km? Sądzę, że każda odpowiedź z przedziału 4-50 litrów będzie prawidłowa Tak samo z kotłami (no może mniejsza rozpiętość). Ważne jest coś innego. FEX-a da się regulować i palić bez wygaszania. Ja palę trzeci sezon, więc mam troszkę doświadczeń. Ta zima była bardzo łagodna, ale poprzedniej mój rekord to ponad 14 godzin nieobecnosci w domu (bardzo energożernym). I to drewno ze stosunkowo niewielkim dodatkiem węgla. Mam kiepski bufor (ok 300 l), termostaty na wszystkich grzejnikach, stałą temperaturę w domu. Kociołek rozpalam na początku sezonu, gaszę na koniec. Czyszczenie robię w miarę systematycznie (niezgodnie z BHP - kocioł nie wygaszny). Czym palę, pisałem już wielokrotnie. Nie mam udziałów w Ferrum (a szkoda ), jestem tylko użytkownikiem. Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 09.03.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 byla tu mowa o dolniaku z SAS-a,sprawdzalem naocznie,to jest górniak,na moje pytanie do sprzedawcy o przelot gora spalin w sasie bo tam zauważylem otwarty przewal przestal mnie przekonywać że to dolniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 10.03.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Heniek , wiesz moze coś o jakości spalania w FEX-ie, tzn. sadze,smola przy drewnie, czy jest malo, czy często trzeba czyścić ? Możektos jest zorientowany ? Napiszcie coś w końcu o tym zużyciu. Zauważyłemże nawet producenci starannie unikają tematu zużycia, a to przecieżpodstawa, jezeli chodzi o ekonomię palenia. Czy Wy nie wiecie, ile (albo-za ile)spaliliście w takim FEX -ie tej zimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon1234 10.03.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 spalanie ,ilosc opalu,jest uzalezniona do wielu parametrów,w kazdym domu inaczej,u mnie przy obecnaj temp. jeden zasyp do fexa 30 kw miesznki wegla i trocin starcza na 48 h,na polu jest jak kazdy widzi , w domu 21 stopni i goraca woda bez ograniczen,dom ogrzewam 200m,150 nie ogrzewana powierzchnia,dom nie ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.03.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Heniek, czy w Fex-sie można palić np. samym węglem, jeśli tak to jakim? Nie chcę być uzależniony o jednego rodzaju paliwa np. drewna. Wspominasz o buforze ciepła. To masz na myśli akumulator ciepła, tak? Myślałem, że do FEX-a go nie potrzeba. Inni nic nie wspominają o nim.Ja bym u siebie nie chciał go instalować. Jak masz rozwiązaną cwu w lecie i czy można przepalać ew. latem dla cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertys 10.03.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Panowie ,wpiszcie w wyszukiwarkę.....Fex , Fex-30, Ferrum ,Dolne spalanie, a wywali Wam tego tyle że niedzieli nie styknie na przeczytanie. Znajdziecie tam wszystko ,począwszy od zasady spalania ,po : - podłączenie w komin - wymogi kominowe - rozpalanie - co można spalać,jak przekładać różny opał - regulację kotla - zużycie opału dla danego metrażu ....i wiele,wiele innych ciekawych wiadomości odnośnie FEX-a, które to opisali najstarsi stażem użytkownicy tych kotłów. Nic tylko zrobić sobie kawę, i ....czytać ,czytać .....i jeszcze raz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.03.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 qwertys, już wcześniej przed Twoim postem przeczytałem ten wątek i wszystko co mnie interesowało to sie dowiedziałem, także nie musisz udzielać takich rad! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertys 10.03.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Jacek ,a gdzieżbym tam śmiał udzielać Tobie rad ,jeśli mój wpis Cię uraził to jest mi przykro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertys 10.03.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 ......i jeszcze jedno ,rozumiem że na forum Ferrum już byłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 10.03.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 qwertys, nie uraziłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 10.03.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Witam. Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale dopiero siadłem do komputera. Nie podam ilości spalonego opału z kilku powodów: każdy dom jest inny - mój na razie jest bardzo energożerny. Nigdy nie bawiłem się w teoretyczne rozważania na temat zapotrzebowania W/m kw. Stopniowo staram się zmniejszyć energożerność. naprawdę nie liczę (bo nie jestem chwilowo w stanie) wrzucanego opału. Dwa lata temu były to super suche elementy poniemieckiej więźby dachowej, jakieś obżynki z przybudówek, słoma siano. W tamtym roku przyczepa (duża) suchej gałęziówki sosnowej, ok 2 ton węgla, słoma, siano. W tym sezonie "patelnia" połamanych palet, ~ 400 kg węgla, słoma, siano, zrębki drewniane. Dla mnie najważniejsza jest stałopalność mojego kociołka. Rozpalam na początku sezonu, gaszę późną wiosną. Czasami nie ma nikogo w domu przez 14 godzin, a po powrocie w domu ciepło. Żaden "górniak" mi tego nie zapewni. Oczywiście w czasie silnych mrozów dodawałem więcej węgla. Tutaj praw fizyki nikt nie przeskoczy. Wybierając kocioł nie ufajcie sprzedawcy mówiącemu, że trzy kawałki drewna dadzą 12 godzin ciepła. Trzeba się dokładnie wypytać jakie to kawałki i czy się zmieszczą do kotła . Odnośnie bufora. FEX go faktycznie nie wymaga, ale nawet tak maleńki bufor jaki ja posiadam zwiększa komfort. Jak wcześniej napisałem, wszędzie mam termostaty. Bez bufora nigdy bym tego nie zaryzykował. Jak czytam, że w cieplejsze dni niektórzy ustawiają 40 stopni na wyjściu to mi się słabo robi. Mój kocioł ma 75 na wyjściu i dom nie jest "zagotowany". Smoła owszem powstaje, ale wystarczy raz na jakiś czas "dać ognia", najlepiej węglem i wtedy problem znika. Problem smoły to cecha wszystkich "dolniaków". No ale jeśli się chce mieć ok. dwukrotnie większą sprawność niż "górniaków", to takie są koszty. Jak szukałem kotła, to myślałem o pełnej automatyce. Szybko się z tego wyleczyłem. Automatyka, to uzależnienie od jednego rodzaju paliwa. A ceny jego zakupu mogą znacznie odbiegać od przewidywanych w przyszłości. W dodatku również tutaj na tym Forum często bywały posty typu: nie mam SUCHEGO drewna, czym mogę palić; kocioł nie osiąga zadanej temperatury, itp. Ja mając FEX-a nie mam takiego problemu. Wrzucam taki opał jaki posiadam. MUSI BYĆ TYLKO SUCHY. Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karsyk 10.03.2007 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Witam!!!jestem wtrakcie budowy 104m2 pow . uzytkowej kubatura 500m2 rozgladam sie za piecem co i cwu rozpatrzam niniejsza propozycje http://atmopol.pl/index.php?p=productsMore&iProduct=223&sName=Zestaw-grzewczy-dla-4-osobowej-rodziny-mieszkajacej-w-domu-do-140m2 pytanie czy w takich kotłach do takiego domku warto kupowac zbiornik akumulacyjny. Zalezy mi na tym aby nie palic za duzo czyt. dokladac do pieca i miec zawsze wystarczaja co cwu do porzadnej kapieli. Dzieki za wszelkie wzkazówki i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.03.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Heniek, a co z cwu latem, bo zimą to rozumiem. Można przepalać co jakiś czas, jak to wygląda?Nie uśmiecha mi się bojler z grzałką elektryczną, czy ogrzewacz przepływowy dużej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 11.03.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 a co z cwu latem, bo zimą to rozumiem. Można przepalać co jakiś czas, jak to wygląda? Spokojnie można. Oczywiście jak są jakieś zawory odcinające ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janus_z 12.03.2007 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 hm to twierdzicie ze sas, nie jest piecem z dolnym spalaniem bo ma przewał na gorze, przesyłam link do watku o tym piecu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58562&highlight=sas i wynika z niego że u uzytkownika tego pieca po sezonie zimowym ten otwór gorny uległ całkowitemu zatkaniu sadzą, a w piecu paliło sie bez problemow tylko przy otwieraniu drzwiczek lubił czasem "fuknąc" Ktos nawet sugeruje że mozna ten górny otwor zatkac cegłą szamotowa tylko trzeba sie liczyc tzw. "fukaniem" Co o tym sadzicie? I jak zwykle ponawiam pytanie o osoby które maja kotly typu moderator, zubr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.03.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Heniek, a co z cwu latem, bo zimą to rozumiem. Można przepalać co jakiś czas, jak to wygląda? Nie uśmiecha mi się bojler z grzałką elektryczną, czy ogrzewacz przepływowy dużej mocy. Cześć Jacek - u mnie sprawa jest roziwązana w ten sposób że mam ręcznie ustawiane (zawór kaloryfery i zawór CWU) zamknięcie któregoś z nich ozwala na grzanie tylko 1-ego albo drugiego. Na soamo lato dostawię jeszcze bufor (grzał bedę tylko cwu- w przypadku osiągnięcia zbyt dużej temp na cwu - cała moc pojdzie w bufor) Na dzięń dzisiejszy bufora niet ) Co do ilości pokarmu - pytacie ile - mój dom jest taki jaki widac na mojej www zero ocieplonych ścian zero ocieplonego dachu - fakt nowe okna - przez zime spaliłem około 10m3 drewna (owocowe + stare ramy drzwiowe i okienne) gałęziówka z przycinki sadu + sloma siano liście i około 400kg węgla. Czy to dużo czy mało ??? sami oceńcie temp w domu 21 wszedzie. Ważne dla mnie w przypadku fexa jest to że moge usatwć dokładnie to o co mi chodzi, moge spalać "przyslowiowe wszystko" czego nie da się zrobc w wybrednej konkuencji... Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janus_z 14.03.2007 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Podciagam do góry, moze ktos sie jeszcze wypowie i coś doradzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts