Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły na drewno wegiel itp.

janus_z

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

no i kociołek już przyjechał do mnie na budowę. :D

Kocioł dostarczyła firma kurierska w stanie nienaruszonym.

Teraz instalator wykonuje hydraulikę i niedługo będzie podłączany kociołek.

Zobaczymy jak się będzie sprawował w sezonie grzewczym. :D

Co tam słychać u grzejących FEX-em?

Brdzo proszę napiszcie coś o instalacjach posiadanych przy tych "dolniakach". Pewnie musi być stal lub miedź. Imponujące są te opisy o rozpalaniu na początku sezonu i gaszeniu po sezonie i paleniu "wszystkiego" (oczywiście w granicach przyzwoitości). Mam Sas-a górniaka - tak myślę bo miałowy ze sterownikiem. Do tego instalacja: stal do rozdzielacza, od rozdzielacza do grzejników PEXAL. Oczyswiście zbiornik wyrównawczy. Na stabilność temperatury nie narzekam, użytkuje go teraz 7-my sezon i nigdy mnie nie zaskoczył nieplanowanym wzrostem temperatury. Przy temperaturze na zewnątrz do -5 trzeba go rozpalać co 1.5 doby. Niestety najgorsze jest czyszczenie kotła, zasyp i rozpalanie.

Po co to piszę? Myślę że trzeba szykować się do zmiany kotła bo po 7 latach eksploatacji takiego kotła należy się liczyć z awarią typu przepalenie itd. Początkowo myślałem o kotle z podajnikiem, ale ceny groszku szaleją. To co piszecie o tych cudownych dolniakach jest imponujace, ale w mojej sytuacji bardzo ważna jest stabilność temperatury -PEXAL nie zniesie zagotowania wody a jest puszczony w wylewce.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie

Witam.

Posiadam drugi sezon SAS 23 kw. z elektroniką .

-stalopalnosc bezproblemowo rowniez w kombinacji z drewnem.14-16 godz bez problemu przy 50 st. na zasilaniu

-piec rozpalany na poczatku a wygaszany na koncu sezonu

-powierzchnia grzana 70 m podlogowki oraz 70m grzejniki plus garaz plus klatka schodowa plus 100 l boiler

-pewne problemy ze smola ale to cecha dolniakow , przepal wyzsza temp. rozw. problem , ewentualnie Sadpal raz w miesiacu przed czyszczeniem.

ogolnie jestem bardzo zadowolony majac porownanie niestety tylko do zebca u mamy choc nie wiem czy to dobre porownanie.

pozdrawiam

krzys

• 7 years później...