Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze elektryczne

Frantz

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie przyłącza:

Dostałem informację z zakładu energetycznego, że pan X - elektryk wygrał przetarg na wykonanie przyłącza do mojej działki z godnie z zawartą umową. Elektryk zażyczył sobie 1500 zł za jak to określił wszystko: skrzynka na słupie, 2 skrzynka zaraz obok słupa z gniazdami, jakieś uzgodnienia, itp.

1 Czy 1500 zł to dużo czy mało?

2. Za co ja mam mu płacić skoro płacę już elektrowni za każdy kilowat mocy (razem też ok. 1500 zł). Co obejmuje zakres przetargu?

3. Czy mogę znaleźć kogoś tańszego, skoro ten facet wygrał przetarg?

Dzięki z góry za odpowiedź

Frantz,

dwie rzeczy - przylacze doceleowe ( za ktore juz zaplacilem ZE) wykona wlasnie firma,ktora wygral przetarg.

skrzynek nie montuje sie na slupach- zazwyczaj w linii ogrodzenia.

Druga-

1500 PLN moze kosztowac tzw.prad budowlany ( przylacze) i tu faktycznie skrzynka na dodatkowym slupie

Sprawdz co masz w umowie z ZE i co jest w zakresie ich prac

Działka jest pusta, stoi tylko słup z którego mam mieć prąd. Elektryk powiedział, że jedna skrzynka będzie na tym właśnie słupie, natomiast ta w której będą gniazda, uziomy (czy cos takiego) nie może być na tym samym słupie. Mam podpisana umowę na podłączenie do sieci, odradzano mi tzw. prąd budowlany, że to podobno drożej wyjdzie. Wydaje mi się, że elektryk cos kręci. Chodzi mi o to za co konkretnie płacę elektrykowi ? Co jest wliczone w cenę, którą płacę elektrowni za każdy kW mocy?

ZE wykona ci przylacze kablowe i zamontuje skrzynke- za to jak piszesz juz zaplaciles - ok.2300 PLN. Teraz czekasz na realizacje.

Nie wiem co kombinuje twoj elektryk. Jest tylko wykonawca tego przylacza na zlecenie ZE z ktorym ty podpisales umowe.

Zobacz co masz w warunkach umowy z ZE- tam jest wszystko dokladnie wypisane- rodzaj materiialow ( kable podwieszane na slupach oswietleniowych, tzw.warkocz- zejscie po slupie do linii ogrodzenia, szafka itd. ,), przygotowaie projektu , uzgodnienia z ZUD, itd. Jest tez informacja za co odpowiada zarowno ZE jak i ty.

Czyli za wszystkie koszty juz zaplaciles.

Nie masz jak piszesz pradu budowlanego, wiec odpadaja dodatkowe koszty

W zeszłym tygodniu miałem robiony przyłącz kablowy (kabel ze słupa pod drogą i do linii ogrodzenia). W umowie o przyłącz z Enionu jest napisane że przyłącz to ułożenie kabla, instalacja złącza kablowego i zrobienie odbioru geodezyjnego czy jakoś tak.

Ja płacę dodatkowo (poza Enionem) dla elektryka który robi mi ten przyłącz około 1300 PLN za:

- skrzynkę z licznikiem która będzie zainstalowana nad złączem kablowym

- rozdzielnię budowlana która będzie zainstalowana obok skrzynki licznikowej.

Cena obejmuje koszt skrzynki i rozdzielni (ok. 1100) i instalacji tego wszystkiego (200).

--

Pozdrawiam,

Grzesiek

Panowie-sprawdzajcie w umowach co macie.

Danusieńka podala Wam link. Wszystkie umowy zawarte z ZE od 2006 r obejmuja instalacje docelowa w linii ogrodzenia - przylacze, skrzynka,uzgodnienia.

tzw. "zlacze kablowe ZK2-zabezpieczenie w zlaczu pomiarowym :nadmarowo-pradowe w obudowie do plombowania"

W umwie jest dokladnie okreslone miejsce przylaczenia np.slup linii nn, miejsce dostarczenia energii-zaciski na listwie zaciskowej licznika w kierunku instalacji odbiorczej,lokalizacja,rodzaj i wielkosc zabezpieczenia glownego.

Jak macie jakies watpliwosci zadzowncie do ZE

gzajac

pisze o pradzie budowlanym- tu cena ok.

Witam i wyjaśniam.

Mowa tu o przyłączu napowietrznym z szafkżą pomiarową zainstalowaną na istniejącym słupie. energetyka za takie przyłącze płaci około 500-600zł. Granicą eksploatacji są zaciski na listwie przyłączeniowej w szafce pomiarowej. Czyli odbiorca otrzymuje przewód po słupie rurę ochronną, zaciski orazjeśli się należą ograniczniki przepięć. Reszta czyli szafka pomiarowa z zamknięciem typu master key z przygotowanym miejscem na licznik i zegar sterujący oraz zabezpieczena przedlicznikowe należy już do odbiorcy czyli musi za to zapłacić komuś . Do obowiązków odbiorcy należy również wykonanie uziemienia przewodu PEN na końcu przyłącza. Z racji tego ,że różnie by było z tymi uziemieniami przyjęło się ,żefirma robiąca przyłącze robi to sama poniekąd gratis.

Czyli te 1500 zl to pewnie za skrzynkę z licznikiem i tą rozdzielnię oraz montaż ?

Dokładnie tak jak piszesz. Do tego jeszcze odbiór rozdzielnicy budowlanej.

Nie rozumiem tylko jednego. Nadmieniłeś ,że odradzono ci prąd budowlany a tu ewidentnie instalujesz sobie rozdzielnicę budowlaną czyli inaczej mówiąc prąd budowlany. Ja to rozumiem tak ,że poszedłeś do energetyki po przyłącze tymczasowe (budowlane) a skończyło się na przyłączu docelowym z rozdzielnicą budowlaną.

Podsumowując: Dodatkowe prace i materiały oczywiście mogłeś zlecić innemu(dowolnem) elektrykowi ale nie sądze aby to wyszło taniej, gdyż każdy liczy sobie i dojazd i czas i robotę a w hurtowniach ceny takie same.

To stanowisko prezesa URE mniej więcej jest tyle warte dla ZE co dla kaczorów stanowisko rydzyka. Generalnie robią co rydzyk każe ale jak mają taką ochotę to nie zrobią i rydzyk może im naskoczyć.

W tym roku już wszystkieZE uwzgędniły w swych budżetach wydatki na szafki pomiarowe i nie ma przypadków aby gdzieś klient sam się w nie zaopatrywał. Mowa oczywiście o przyłączach kablowych. Przy napowietrznych jest odwrotnie.

Kto ma stare umowy to często jak dawniej sam buli za SP

• 4 weeks później...

W "Wytycznych przyłączania obiektów indywidualnych" Enionu znalazłam coś takiego:

6.2. Dla przyłacza napowietrznego szafka pomiarowa, uziemienie szafki pomiarowej,zabezpieczenia przedlicznikowe, hak, wysiegnik, stojak sa własnoscia Odbiorcy.

Własnosc ZEK stanowia: złacze, licznik, przełacznik czasowy, przekaznik SCA.

6.3. Dla przyłacza kablowego złacze kablowe ZK, szafka pomiarowa w zestawie ZZP,zabezpieczenia przedlicznikowe, licznik, przełacznik czasowy, przekaznik SCA stanowia własnosc ZEK.

6.4. Przepusty rurowe konieczne do wprowadzenia przyłacza do szafki pomiarowej lub zestawu ZZP wkomponowanego w ogrodzenie lub sciane b udynku sa własnosciaOdbiorcy.

czyli dokładnie tak jak pisał marcin714

ale to jest dyskryminacja napowietrznych :evil: (właśnie takie mamy) :evil:

aha, marcin714,

może Ty mi pomożesz zrozumieć jak to jest właściwie z tym prądem budowlanym? Rozpoczęliśmy budowę, mamy już podpisaną umowę na realizację przyłącza docelowego(najprawdopodobniej będzie jeszcze w tym miesiącu), kupujemy szafkę i te wszystkie "gadżety", gość który wygrywa przetarg montuje nam w tej szafce licznik, zabezpieczenie,jakieś listwy,ZE robi odbiór, podpisujemy umowę o sprzedaż energii..i właśnie w jakej taryfie? możemy dostać od razu "normalny" prąd? Wydawało nam się że "normalny" jest dopiero po oddaniu budynku, ale gość od przyłączeń w ZE powiedział że nie ma już czegoś takiego jak prąd budowlany(a w zasadzie burknął,strasznie antypatyczny był) i czy w związku z tym że z tego docelowego przyłącza chcemy zasilać plac budowy to musimy montować jeszcze jakieś inne skrzynki czy rozdzielnię budowlaną jak gzając?

pozdrawiam

m.

Robiąc zakupy musisz kupić sobie dwie sktzynki jedną jako skrzynkę licznikową z wyposarzeniem i drugą jako rozdzielnię budowlaną też z wyposarzeniem.

Firma realizująca przyłączenie nie ma obowiązku montować ci tej skrzynki licznikowej na słupie bo leży to w gestii odbiorcy . Tym bardziej nie ma obowiązku montować ci rozdzielni budowlanej . Więc przygotuj się na jakąś kaskę za dodatkowe usługi. Generalnie szafki licznikowe wiesza się gratis jeśli odbiorca zamawia ją iu wykonawcy przyłącza. Jak masz swoją to flaszka leci.

Jak już wszystko będzie przygotowane wraz z rozdzielką budowlaną wykonawca zgłosi gotowość do przyłączenia do sieci , przyjedzie brydada z ZE i zamontuje ci licznik. Płacić będziesz wg taryfy C do czasu zakończenia budowy. Na czs budowy nie należy zamawiać pełnej mocy przyłączeniowej gdyż w taryfie C jeden ze składników siecioeych jest proporcjonalny do mocy umownej tu przyłączeniowej w przeciwieństwie do taryfy G gdzie ten składnik jest stały.

W ZE jak chcą ci pokazać ,że się nie znasz to mówią ci ,że nie ma prądu budowlanego. Może i nie ma a może jest zależy od punktu siedzenia.

• 2 weeks później...

właśnie podpisałam dziś umowę na dostarczenie energii....i dostałam od razu G11 czyli NORMALNĄ taryfę ! :o byłam przekonana że będzie tak jak napisał marcin714, a tu taka niespodzianka :D :D

w czwartek gość który wygrał przetarg ma nam montować skrzynki

i jeśli w piątek naprawdę popłynie mi prąd na działkę to chyba powiem że ENION jest super! :wink:

2,5 miesiąca od momentu podpisania umowy o przyłączenie