Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze elektryczne

Frantz

Recommended Posts

Mam problem energetyczny.

Mam działkę z domkiem letniskowym z istniejącym przyłączem napowietrznym moc z tego co pamiętam 8 KW z 3 fazowym licznikiem wewnątrz domku. W wyniku styczniowych wichur przyłącze to uległo uszkodzeniu - nie działa. Nie jestem zabardzo zainteresowany jego wymianą, a to może być zrobione na koszt ZE, ponieważ muszę domek letniskowy rozwalić i wybudować DOM. Co mam zrobić w takim wypadku z prądem??

Napisałem pismo o wydanie warunków zasilania w którym poprosiłem o wymianę tego przyłącza na kablowe i budowę skrzynki w lini ogrodzenia - prośbę motywowałem troską o to że nowe przyłacze powietrzne ma kolizję z linią telefoniczną oraz drzewami i następna wichura będzie je zrywać. Oczywiście napisałem że jestem gotowy pokryć część kosztów tego przyłacza (różnice między nowym napowietrznym a kablowym) I od 3 miesięcy nie mam żadnej sensownej odpowiedzi najpierw zadzwonili że potrzebują mapkę do celów projektowych zrobiłem dostarczyłem, potem gdy dowiaduję sie tel. to słyszę odpowiedzi że nie tego sie nie da chyba tak zrobić albo że to będa bardzo duże koszty. Na pytanie jak duże raz powiedziano mi że 5tyś drugi raz że 8 tyś.

Co mam robić z tego co czytam to niektórzy mają nowe przyłącze w cenach rzędu 3 tyś zł. Słup jest na przeciwko mojej działki po drugiej stronie gruntowej drogi odległość od ogrodzenia około 6-8 metrów. Czy mam żądać odpowiedzi na piśmie - bo nic nie dostałem, gdzie z tym interweniować.

Czy można ewentualnie "wyjąć" przyłącze z domku letniskowego na czas budowy a potem przełożyć też napowietrzne do nowego domu? skoro kablowego sie nie da albo ma kosztować 8 tyś?