Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bluszcz

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich bluszczowcow!!

wlasnie odkrylam ten watek :)

my rowniez budujemy bluszcza 2!

w zeszlym tygodniu zaczeli nam klasc wiezbe.

oczywiscie nie obylo sie bez problemow... pierwsza ekipa wyleciala z budowy, druga niestety tez nie jest jednak idalna :(

ze zmian jakie wprowadzilismy to:

- zwiekszenie garazu.

- brak przejscia do garazu z domu (w tym miejscu spizarka)

- podniesienie scianki kolankowej o jeden pustak

- strop teriva

- w salonie zamiast dwoch drzwi jedne duze - przesuwne

- w miejsce pokoju tego przy salonie robimy kuchnie! tylko zamiast drzwi okno (chcialam miec kuchnie z widokiem na ogrod)

- zmienilismy troche schody sa wylewane ale nie zabiegowe...

Zastanawiamy sie czy robic taki dlugi taras jak w projekcie czy go troche zmniejszyc?

przydaje sie taki duzy?

Ile dawaliscie welny na dach?

Jakie temperatury panuja latem w bluszczu??

Pozdrawiam serdecznie :D

Marta

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oczywiscie nie obylo sie bez problemow... pierwsza ekipa wyleciala z budowy, druga niestety tez nie jest jednak idalna :(

- zwiekszenie garazu.

- strop teriva

- w miejsce pokoju tego przy salonie robimy kuchnie! tylko zamiast drzwi okno (chcialam miec kuchnie z widokiem na ogrod)

Zastanawiamy sie czy robic taki dlugi taras jak w projekcie czy go troche zmniejszyc?

przydaje sie taki duzy?

Marta

Droga Marto,

muszę powiedzieć ze jestem pod wrażeniem zmian jakie dokonaliście, a szczególnie tej że zmieniacie miejsce kuchni. Mam nadzieję że uwzględniliście również, że przy kuchni jest komin i otwory wentylacyjne, ale może jestem za bardzo staroświecki, przecież terasz są wkłady węglowe :)

Taras wbrew pozorom przydaje się jeśli jest w miarę symetryczny, i można na nim swobodnie coś ustawić lub i się poruszać .W Bluszczu taras jest długi, mógłby być odrobinę szerszy, tak 1,5-2m. Wogóle to planujemy go jakoś zadaszyć jakąś markizą.

Wełny dawaliśmy 10 + 15 naprzemiennie URSA DF35.

Dom jest wyizolowany styropianem, dlatego latem nie nagrzewa się do jakichś wysokich temperatur. Ogólne jest przyjemnie, jakby była klima :)

- zwiekszenie garazu.

- strop teriva

przydaje sie taki duzy?

Marta

Droga Marto,

muszę powiedzieć ze jestem pod wrażeniem zmian jakie dokonaliście, a szczególnie tej że zmieniacie miejsce kuchni. Mam nadzieję że uwzględniliście również, że przy kuchni jest komin i otwory wentylacyjne, ale może jestem za bardzo staroświecki, przecież terasz są wkłady węglowe :)

Taras wbrew pozorom przydaje się jeśli jest w miarę symetryczny, i można na nim swobodnie coś ustawić lub i się poruszać .W Bluszczu taras jest długi, mógłby być odrobinę szerszy, tak 1,5-2m. Wogóle to planujemy go jakoś zadaszyć jakąś markizą.

Wełny dawaliśmy 10 + 15 naprzemiennie URSA DF35.

Dom jest wyizolowany styropianem, dlatego latem nie nagrzewa się do jakichś wysokich temperatur. Ogólne jest przyjemnie, jakby była klima :)

DaroR mam nadziej ze pod pozytywnym wrazeniem :wink:

w obecnej kuchni robimy oczywiscie otwory wentylacyjne.

ta decyzja byla podjeta na etapie projektu wiec nad wszystkim czuwal projektant.

nasza kuchnia jest troche wieksza i duuuuzo jasniejsza.

najbardziej zalezalo mi jednak zeby widziec bawiace sie dzieciaki jak bede buszowac w kuchni :)

mam nadzieje ze bede zadowolona!

a ile dawaliscie steropianu na ocieplenie?

pozdrawiam

"oczywiście że pod pozytywnym"

dziekuje :)

a prosze mi powiedziec czy zostawiali Panstwo okno dachowe w pokoju z balkonem?

my tam chcemy miec sypialnie i wlasnie pod oknem dachowym lozko.

zastanawiamy sie czy jest ono tam potrzebne i czy nie bedzie nam, swieci rano na glowy.

moze sam balkon wystarczy?

pozdrawiam

"oczywiście że pod pozytywnym"

dziekuje :)

a prosze mi powiedziec czy zostawiali Panstwo okno dachowe w pokoju z balkonem?

my tam chcemy miec sypialnie i wlasnie pod oknem dachowym lozko.

zastanawiamy sie czy jest ono tam potrzebne i czy nie bedzie nam, swieci rano na glowy.

moze sam balkon wystarczy?

pozdrawiam

Witam,

my w naszym bluszczu w pokoju z balkonem, gdzie też zaplanowaliśmy sypilanie, zostawilismy okno dachowe, ale troszkę mniejsze niż było w projekcie. Okno wyglada tam bardzo fajnie i doskonale doświetla to pomieszczenie. Myslę jednak, że ogromne znaczenie ma tu usytuowanie budynku wzglendem stron świata. U nas okno o znajduje się na północnym wschodzie, dlatego też słońca tam mało wpada.

http://img353.imageshack.us/img353/6529/domek2270fe6.jpg

Jesli chodzi o ocieplenie poddasza to dawaliśmy 15 cm + 5 cm wełny naprzemiennie. Natomiast ściany z zewnątrz ocieplilismy 15 cm styropianem.

A oto nasz zmieniony taras:

http://img227.imageshack.us/img227/5697/zdjecie1223ra0.jpg

stare zdjęcie, ale tu najlepiej widać tą część tarasu, którą dołozyliśmy za naszym podwójnym garażem.

http://img101.imageshack.us/img101/8952/image00150ng4.jpg

Bluszczowcy DaroR dziekuje za odpowiedzi :D

sliczne te wasze bluszczyki!

ja juz sie nie moge doczekac kiedy nasz bedzie na takim etapie...

prosze mi powiedziec jakie rynny panstwo wybrali?

a oto nasz bluszcyk:

http://img134.imageshack.us/img134/4509/zdjcia0061ws0.jpg

http://img134.imageshack.us/img134/zdjcia0061ws0.jpg/1/w640.png

http://img126.imageshack.us/img126/4043/zdjcia0066nz2.jpg

my mamy rynny plastikowe Kaczmarka,

mam pytanie do sąsiadow z Kobyłki, z czego macie parapety zewnętrzne, są fajne, też myśle o czymś takim

Nawet nie wiem z czego są nasze parapety zew., ale są to parapety docinanena wymiar. Jak widać imitują płytki klinkierowe, ale sam parapet jest dużo lżejszy niż z klienkieru i możma go montowac na piankę.

Ale ostrzegam są to parapety dość delikatne: bardzo łatwo się rysują i widać na nich każdą odrobinę kurzu. My kupowalismy je w sklepie PHU DOM na ul. Zagańczyka w Kobyłce, więc tam możesz się coś więcej o ich dowiedzieć.

Witamy wszystkich bluszczowców,

my również zdecydowaliśmy się na budowę tego przesympatycznego domku. Jesteśmy na etapie oczekiwania na przyjazd ekipy do fundamentów. Najprawdopodobniej ekipa zjawi się 3 lub 4 listopada. Mam nadzieję, że fundamenty zostaną zakończone w jakieś 2 tygodnie.

Nie nanieśliśmy zbyt wielu zmian w stosunku do projektu oryginalnego. Podnieśliśmy jedynie ściankę kolankowąmo 1 pustak.

Reszta zmian, które ewentualnie przeprowadzimy oprze się na wpisie w dzienniku budowy np. zmiana wejścia do garderoby z innego pokoju.

Poniżej przedstawiam zdjęcie terenu na jakim będzie stał bluszczyk.

http://images39.fotosik.pl/23/925fdb7f201fdbb2med.jpg

Witam!

dziekuje za odpowiedzi :)

my rowniez zdecydujemy sie na stalowe rynny galeco.

witam rowniez nowych "bluszczowcow"!!

Mam pytanie co robiliscie z tymi slupami na gorze (te "nogi stolu") ?

chowaliscie jakos w scianach, regipsami obkladaliscie czy moze zupelnie wycieliscie ??

oraz

ile dawaliscie wylewki na gore? steropian tez (roznie radza - jedni zeby dawac inni ze nie ma potrzeby...)?

pozdrawiam

Witam serdecznie Wszsytkich BLUSZCZOWCÓW i nie tylko!

Projekt zakupiony oczywiście "Bluszcz", teraz tylko pozwolenie i mamy nadzieję ruszyć na wiosnę :p

Natomiast mam pytanie o sam dach. Czy kopertowy w przypadku tego projektu jest dużo droższy o dwóspadowego (projekt w "nenufarach")? Czy może koszty są porównywalne? :roll:

Pozdrawiam!

Dogs gratulacje super projektu :D

dach kopertowy napewno drozszy niz dwuspadowy (nie mam pojecia o ile) ale przynajmniej dla mnie kopertowy duuuuzo ladniejszy :)

a ja mam pytanko odnosnie elektryki.

ile was wyszla elektryka w domu. ile za robocizne ile za materialy?

mam pierwsza wycene samej robocizny - inst wewnetrzna plus przylacze do domu 6tys. duzo czy malo?

pozdrawiam