Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękanie ścian fundamentowych

Gość Tomasz Sz.

Recommended Posts

Gość Tomasz Sz.
Mam ławy fundamentowe, zbrojone, na nich jest ściana fundamentowa (1 m 60 cm. Jesienią zasypałem do połowy wysokości ziemią gliniastą. Po zimie pojawiły się pęknięcia ścian fundamentowych. DO budynku doczepiony jest garaż, obniżony o 50 cm w stosunku do poziomu zerowego. W wejściu do garażu szczeliny są największe. Wyrzuciłem wiosną tą ziemię i zastąpiłem ją piaskiem. Ława fundamentowa nie pękła. Czy pęknięcia w ścianie fundamentowej są groźne ??

Jezeli dobrze rozumiem to ławy są Ok i pęknięcia nie pochodzą od osiadania ław!Czyli cos musiało sie wydarzyć w samej ścianie fundamentowej!Wysokość duża-1,60m .Wydaje sie ze prawdopodobną przyczyną jest brak zbrojenia przeciwskurczowi betonu!W wysokich belkach tj powyzej 60-70cm powinno się dać takowe zbrojenie!To jest już element masywny i trzeba uważać podczas betonowania!Dla przykładu podam ze w fundamenie wybudowanego niedawno Sanktuarium w Łagiewnikach ( rzut eliptyczny) niedano tego zbrojenia bądz było ono w niewystarczjącej ilośći.I co najciekawsze pękniecia powstały na wiosne wskutek szybkego zdjęcia szalunku w miejscach nasłonecznionych!Nie wzięto pod uwagę tego faktu tj mocnej operacji promieni słonecznych!!!Powstały pęknięcia ale już z nimi się nie da nic zrobić!Takze raczej nie ma sie czym przejmować no chyba zeby pęknięcia powiekszały się!Trzeba obserwować!

Czyli wynika z tego ze jest długotrwała konsolidacja gruntu zwłaszcza ze grunt .podłoze jest gliniaste!Prawdopodobnie następuje duze osiadanie ław i w związku z tym pojawiają sie zarysowania!Oczywiście rozumiem ze garaz mam Pan oddylatowany o bydynku!Albo jest zbyt mała sztywnośc ław albo się zmieniły warunki gruntowe w stosunku to wcześniejszego stanu!Pozostaje obserwacja!gdy już skonsoliduje grunt(choć to trwa nie raz długo ) nie powinno się już nic dziać!Widać z tego przykładu ze fundament jest najważniejszą cześcią budowli!Tu się nie zaoszczędzi!Pozdrawiam i życze powodzenia!papa

Problem istnieje nadal,ponieważ garaż jest jest połączony z budynkiem jedną wspólną ławą i nawet robąc wieniec na ścianie fundamentowej nie wiem jak go poprowadzićnad wycieńciem w ścianie na drzwi z garażu i wycięciem na bramę.Każdy zapytany przeze mnie "spec budownictwa"z tytułem co najmniej inż. gada co innego.A problem jest dalej nierozwiązany.Poza tym nie mogę już czekać i patrzyć czy pęknięcia się powiększą czy nie ,muszę ciągnąć ściany.