Gość Tomasz Sz. 06.06.2003 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Mam ławy fundamentowe, zbrojone, na nich jest ściana fundamentowa (1 m 60 cm. Jesienią zasypałem do połowy wysokości ziemią gliniastą. Po zimie pojawiły się pęknięcia ścian fundamentowych. DO budynku doczepiony jest garaż, obniżony o 50 cm w stosunku do poziomu zerowego. W wejściu do garażu szczeliny są największe. Wyrzuciłem wiosną tą ziemię i zastąpiłem ją piaskiem. Ława fundamentowa nie pękła. Czy pęknięcia w ścianie fundamentowej są groźne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 06.06.2003 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Jezeli dobrze rozumiem to ławy są Ok i pęknięcia nie pochodzą od osiadania ław!Czyli cos musiało sie wydarzyć w samej ścianie fundamentowej!Wysokość duża-1,60m .Wydaje sie ze prawdopodobną przyczyną jest brak zbrojenia przeciwskurczowi betonu!W wysokich belkach tj powyzej 60-70cm powinno się dać takowe zbrojenie!To jest już element masywny i trzeba uważać podczas betonowania!Dla przykładu podam ze w fundamenie wybudowanego niedawno Sanktuarium w Łagiewnikach ( rzut eliptyczny) niedano tego zbrojenia bądz było ono w niewystarczjącej ilośći.I co najciekawsze pękniecia powstały na wiosne wskutek szybkego zdjęcia szalunku w miejscach nasłonecznionych!Nie wzięto pod uwagę tego faktu tj mocnej operacji promieni słonecznych!!!Powstały pęknięcia ale już z nimi się nie da nic zrobić!Takze raczej nie ma sie czym przejmować no chyba zeby pęknięcia powiekszały się!Trzeba obserwować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Tomas 06.06.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Dodam,że ściana fundamentowa jest z bloczków betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shatterhand 07.06.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Czyli wynika z tego ze jest długotrwała konsolidacja gruntu zwłaszcza ze grunt .podłoze jest gliniaste!Prawdopodobnie następuje duze osiadanie ław i w związku z tym pojawiają sie zarysowania!Oczywiście rozumiem ze garaz mam Pan oddylatowany o bydynku!Albo jest zbyt mała sztywnośc ław albo się zmieniły warunki gruntowe w stosunku to wcześniejszego stanu!Pozostaje obserwacja!gdy już skonsoliduje grunt(choć to trwa nie raz długo ) nie powinno się już nic dziać!Widać z tego przykładu ze fundament jest najważniejszą cześcią budowli!Tu się nie zaoszczędzi!Pozdrawiam i życze powodzenia!papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Tomas 07.06.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Dziękuję bardzo za zainteresowanie i poradę. Uff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Miałem prawie identyczną sytuację.Na wszelki wypadek zrobiłem wieniec na ścianie fund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Tomas 08.06.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 Problem istnieje nadal,ponieważ garaż jest jest połączony z budynkiem jedną wspólną ławą i nawet robąc wieniec na ścianie fundamentowej nie wiem jak go poprowadzićnad wycieńciem w ścianie na drzwi z garażu i wycięciem na bramę.Każdy zapytany przeze mnie "spec budownictwa"z tytułem co najmniej inż. gada co innego.A problem jest dalej nierozwiązany.Poza tym nie mogę już czekać i patrzyć czy pęknięcia się powiększą czy nie ,muszę ciągnąć ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 09.06.2003 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 Muruj, takie pęknięcia nie przeszkadzają.Wiem bo u mnie to samo było, też ziemia gliniasta. Popękało i przestało i teraz jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts