Olmiś 06.06.2003 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Gdzie nie rozmawiam na temat ocieplenia fundamentu styropianem, wszyscy mówią, że do tego można TYLKO i WYŁĄCZNIE użyć specjalnych styropianów przeznaczonych do kontaktu z gruntem: ekstrudowany, XPS, TermoW, Hydromax... W żadnym wypadku zwykłe FS20 !Chodzi tu o długookresową nasiąkliwość wodą: 1-3% w stosunku do 15% lub więcej. Jak to zwykle bywa co lepsze, to i droższe (2,5 do 4 razy). U mnie jest ciężka glina (co najmniej do 4,5m), a woda podobno podchodzi do 1,5 m. I co wy na to? Na co się zdecydować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 11.06.2003 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Nikt nic nie napisze na ten temat ? Dodam, że specjalne styropiany są od 2 do 4 razy droższe od zwykłego.A u mnie pomimo upałów od 40 cm jest mięciutka jasna glina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 12.06.2003 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 u mnie tez jest glina na glinie i nie zastanawialem sie jak zaoszczedzic na fundamentach a na tym jak wydoic od sprzedawcow najlepsza cene ...nie oszczedzaj na najwazniejszej czesci domu ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 12.06.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 ja mam styro FS20 z obu stron malowany dwukrotnie dysperbitem, przyklejony jest do fundamentu i przykryty czarna folia ogrodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 12.06.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Ja mam podobne warunki.Też dam FS20 od strony stoku, FS15 na reszcie, dysperbit i folia kubełkowa + drenaż z geowłóknina.Powinno wystarczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin23 12.06.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Jstem na tym samym etapie. Czy przykleic styropian czy wziąć go na kolki? zewnętrzną strone styropianu czyms zabezpieczyc czy tylko przykryc folią i zarzucic ziemią? co zrobic z wystającą częścią styropianu nad ziemią, czym ja zabezpieczyc? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 12.06.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Styropian przyklej, kołki podziurawią dysperbit - może przesiąkać woda.Styropian zabezpiecz folią - albo zwykła albo kubełkową.Zastosuj listwę docikowa do muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin23 12.06.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 - a czym przyklejać zwyklym klejem do styropianu co sie stosuje do naklejania styropianu dościan? (izolacje pionowa zewnętrzna przciwwilgociowa fundamentu, zrobilem juz 3 tygodnie temu, ale ocieplac fundament chce w nastepnym roku) - a folią zakrywac rowniez styuropian wystający juz nad ziemią również, jak tak to w jaki sposob? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 13.06.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Do Marcina24:Ja pzryklejałem zwykłym klejem.Styropian chcesz połozyć w przyszłym roku? A co zamierzasz uczynić przez zimę? Jak zakopiesz fundamenty to narazisz się na dodatkowe koszty odkopania, czyszczenia itp. Jak nie zakopiesz to mróz i woda zrobi swoje.U mnie "fachowcy" nie wyrobili się na jesień i zakopałem tylko częściowo. Z jednej strony popękal mi fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 13.06.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Oczywiście co fachowiec tyle opinii. U mnie jest dana tylko specjalna folia do osłony fundamentu.Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Ja też będę ocieplał w po jednym sezonie. Fundament nie popękał. Chyba poprzednik coś źle zrobił. To nie może być wina ocieplenia. Zalety : nikt tego nie uszkodzi - trwały prace budowlane. Wady : trzeba kopać drugi raz i czyścić. Chyba dam styropian zwykły i folię kubełkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 16.06.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Pęknięcia nie były spowodowane przez brak ocieplenia, tylko przez niedostateczne zasypanie fundamentów (tylko pół metra). 3 stycznia była odwilż i zebrała się woda w wykopie. Następnie przyszły mrozy (poniżej -20 stopni) i podniosło mi ławę w jednym rogu (przy części niepodpiwniczonej). Ława była zbrojona i jest cała (nie widać pęknięć) ale ściana z bloczków betonowych popękała. Zakopanie na metr i czyszczenie później ściany to poważny dodatkowy koszt.Styropian dałem zwykły. Najważniejsza była folia kubełkowa. Dzięki niej i drenażowi w piwnicy mam suchuteńko. Wiarygodną próbą było zagęszczanie wodą zasypywanego wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin23 18.06.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2003 Sciane zabezpieczylem przeciwwilgociowo i przeciwwodniei obsypalem fundament z zewnątrz piachem, takze z odkopaniem nie powinno byc problemu. Dziekuje wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts