Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpiękniejszy dom na świecie w 2006 r.

Recommended Posts

extra domki w tym wątku-a te na tych osiedlach -bajeczne.Kocham takie domy (choć w środku u siebie będe starała się dodać troche przytulności) :D Te wielkie przeszklone powierzchnie są bajeczne ,tam gdzie Piotr mógłby wypoczywać można umrzeć,tylko w tych domach trzeba mieć super czysto :evil: bo po efekcje!A ciągle latać ze ścierką mi się nieuśmiecha :lol:

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...
  • 7 months później...

A mnie się podoba. Zawsze marzyłam o domu, który "nie ma ścian" (przy założeniu, że nie ma też wokół sąsiadów, a otoczenie jest wielce przyjemne dla oka ;)). To musi być niesamowite prawie nie czuć granicy między tym co wewnątrz, a tym co na zewnątrz.

Zdecydowanie taki dom tylko dla tych, którzy kochają czuć się "wolni" i nieskrępowani. I nie zakładałabym z góry, że miekszańcy to tacy zimni, nierodzinni karierowicze ;)

Osobiście należę do tych "skrzywionych";) i nie znoszę setki bibelotów w zasięgu wzroku. Drażni mnie to i męczy. Ten dom narzuca nieskazitelny porządek i z całą pewnością można w nim "swobodnie oddychać", a przestrzeń zachwyca.

Jeśli kogoś stać na taki dom, to zapewne nie zaprząta sobie głowy samodzielnym sprzątaniem, kosztami utrzymania, ani nawet tym, że może kiedyś mu się znudzi - wybuduje nowy ;)

Czy zbudowałabym taki dom (zakładając, że byłoby mnie na niego stać ;))?

- nie w Polsce :) Za bardzo się wyróżnia, przyciąga uwagę i... właśnie... prowokuje. Dla odważnych.

ja to bym w takim domu niezamieszkała jakis taki pusty i powiem że jakbym przechodziła koło takiego domu to napewno pomyslałabym najpierw że to jakis biurowiec a nie dom mieszkałny a w srodku też tak jakoś chłodno urządzone ani nawet żadnych kolorów nie ma ja bym dostała tam klaustrofobie :p ale cóż jak się komus podoba i taki dom postawił to jego sprawa :p w koncu on tam będzie żył :roll: :roll:

• 1 month później...

Nie umiem ocenić do końca moich odczuć co do tego domu. Uwielbiam wielkie przestrzenie, przeszklenia, minimalistyczne wnętrza itp., ale nie wiem czy zdecydowałabym się na taką bryłę. Jest w niej coś co przyciąga, ale też i odpycha... . Na pewno nie podzielam opinii, że to gargamel.

Z drugiej strony ten dom i parę innych, 'futurystycznych' dało mi kiedyś do przemyślenia jedną kwestię: mamy 21 wiek a większość z nas, w tym ja :D , buduje domy tradycyjne tzn. nawiązują do zabudowy wsi lub dworków w taki czy inny sposób. Nie wiem czy to już nie anachronizm. Często pokpiwamy z ludzi, którzy stawiają sobie zamki lub domy a'la zamki, chyba właśnie przez ten anachroniczny już wzorzec, bo przecież prawdziwe zamki raczej podziwiamy... To co pasowało parę wieków temu, nie koniecznie musi pasować dziś.

I jeszcze inna myśl: ten dom jest spójny: wnętrze z zewnętrzem. Raczej wyglądałoby to śmiesznie gdyby nagle w środku były ciężkie, obite materiałem kanapy, bibeloty, sekretarzyki itp. Tymczasem w wielu domach spotyka się taki dysonans: na zewnątrz dworek a w środku chrom i szkło. Broń boże nie krytykuję, sama mam podobnie :D tylko zastanawia mnie ta skłonność większości w tym mnie na tradycyjny wybór bryły domu przy maksimum nowoczesności we wnętrzu... (nie mylić z udogodnieniami technicznymi typu piekarnik, mikrofala itp.)

I takie też refleksje pobudza we mnie ten dom.

właśnie

można równocześnie kochać i metal ze szkłem i drewniane domki góralskie :)

taka już natura ludzka :)

mi w takich domach najbardziej podoba się przestrzeń... właśnie minimalizm...

bo w takim domu raczej nie postawię sobie na kominku tysiąca i jednego bibelota...

ale z drugiej strony strasznie podoba mi się dom ciepły drewniany właśnie z tysiącem pierdół...

życie zweryfikuje moje zapędy i ukierunkuje właściwie,

najlepiej by było zbudować dom i taki i taki... w lecie bym mieszkała w stali i szkle...

a w zimie posród fotografii w sepi i babcinych serwetek koronkowych ;)

jakbym słuchała siebie!!!!!!!!

• 4 months później...