Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Mam położony gres polerowany (chiński) jest zaimpregnowany i umyty. Posiadam taką polerkę http://allegro.pl/item653414432_to_ta_polerka_samochodowa_gwarancja_fak_vat.html czy mogę nią przejechać ten gres żeby był błysk :) ??

Taką polerką możesz równomiernie rozprowadzić środek do nabłyszczania powierzchni. Efekt zależy od jego jakości. Taka polerka nie usuwa rys, jedynie nabłyszcza powierzchnię.

• 3 weeks później...

Impregnujemy PRZED fugowaniem.

Impregnacja ma zapobiec wtarciu fugi w pory gresu. Gdyby się tak stało, to fugi już niczym się nie wymyje!!!

HELP!!!!!

Przeczytałam to i zamarłam. Na 120 m2 mamy WSZĘDZIE na podłogach oraz w dwóch łazienkach na ścianach jasnoszare chińskie płytki gresowe (kupione w markecie Raper Czarodziej :wink: ) w rozmiarze 60x60. "Fachowiec", który je kładł, nie zaimpregnował ich przed fugowaniem, ani nawet sam nie miauknął o tym, że tak trzeba zrobić. Położył fugi, trochę poprzecierał je mokrą szmatą i...zmył się. Teraz wszędzie widać smugi po fugowaniu i choć fugi są w kolorze płytek, to i tak na błyszczącej powierzchni widać szare, rozmazane placki. Poza tym w paru miejscach gdzieś się coś zabrudziło (np. od nieszczelnego worka na śmieci) i zostały plamy! A do pełni szczęścia: nie dodał również impregnatu do fug i ...sami już wiecie! :evil:

Próbowałam do tej pory:

- skrobania szpachelką

- ścierania filcem nałożonym na polerkę, ale rzucało mną po całej powierzchni - ze ścianami tego numeru już nie próbowałam - trudno, nie jestem strongmanem

- szorowania druciakiem/myjką z użyciem: płynu do okien, płynu do naczyń, płynu do mycia podłóg, szarego mydła, mleczka do czyszczenia i kwasku cytrynowego

- przetestowałam również płyny z odkamieniaczem i proszki do czyszczenia WC

I NIC!!!!!!!! :evil: Skończyły mi się koncepcje :(

Każda z tych metod dawała minimalną poprawę, ale potrzeba mi będzie chyba siedmiu wcieleń, żeby to wszystko wyczyścić. Bo nawet, jak ta fuga zlazła, to płytki matowiały i trzeba było je potem z równą siłą polerować.

Błagam, poradźcie co robić, bo wygląda to okropnie. Brakuje mi już sił!

Nie stać mnie na skucie tego wszystkiego i położenie nowych płytek, a to co jest....ech, szkoda słów.

Help PLIZZZ!

A tak przy okazji powinnam sobie łeb popiołem posypać za to, że dopiero teraz (a nie kilka miesięcy wcześniej) poszukałam tego wątku. :(

http://forum.muratordom.pl/gres-polerowany-fuga-epoksydowa-impregnacja,t141758.htm

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=11568

to sa 2 linki jakie moga sie przydac ale nie czytalam ich wiec przesledz rozmowe ,moze ktos bedzie mial jakis pomysl...??

U mnie do kladzenia plytek to raczej daleko.......bardzo daleko :wink: bo jestesmy na etapie(jakby to ujac) poczatkowym ale czytam duzo postow na forum wlasnie daltego by pozniej nie narobic sobie roboty,bo mnie tez nie bedzie stac na powtorne malowanie czy zrywanie nowych plytek...

hmmm....no wspolczuje ale jesli ktos byl juz w takiej sytuacji jak Ty to moze ma jakies pomysly...?? :roll:

tak na marginesie wiecie czy ladniej prezentuje sie gres polerowny w salonie z otwarta kuchnia i jadalnia czy w samym salonie wylozyc panele podlogowe,bo na drewienko raczej sie nie rzuce...za wysokie ceny

:cry: :roll:

podzielcie sie doswiadczeniami .../tak przy okazji :D /

• 3 weeks później...
gresy są bardzo twarde. Ale powierzchnie twarde a błyszczące są podatne na zarysowania. Przykład: metalowy błyszczący kubek można zarysować ścierką czy papierowym ręcznikiem. Jeśli powierzchnia jest wewnątrz i nie będzie chodziło się w butach, tylko w miękkich ciapkach, to śmiało, można stosować.

• 5 months później...

mam salon 50 m kwadratowych ,salon bedzie w piwnicy tak wyszło

więc na podłogi chce bardzo biały gres oczywiście połysk a do łazienki wybrałam sobie płytki czarno białe z tubądzina wersja colour

miałam ochote na płytki zaprojektowane przez Zienia ale mój mąz stwierdził ze nie bedzie ich kładł,oczywiście łazienka bedzie połaczona z salonem(drzwi szklane)

co sadzicie o takiej koncepcji a może ktoś ma takie płytki w łazience :D

płytki w salonie chce śnieżno białe i duże a może ktoś poleci firme

Dobrze się zastanów. Gres polerowany praktyczny nie jest. Tzn. bardzo trudno utrzymać go w czystości, a tylko idealnie błyszczący wygląda pięknie. Jeszcze jak chcesz śnieżnobiały, to już zupełna masakra. Wiem co mówię, bo mam w salonie i jadalni ponad 50 mkw i piaskowy a nie biały. Roboty po kokardę. :roll:

płytki w salonie chce śnieżno białe i duże a może ktoś poleci firme

Dobrze się zastanów. Gres polerowany praktyczny nie jest. Tzn. bardzo trudno utrzymać go w czystości, a tylko idealnie błyszczący wygląda pięknie. Jeszcze jak chcesz śnieżnobiały, to już zupełna masakra. Wiem co mówię, bo mam w salonie i jadalni ponad 50 mkw i piaskowy a nie biały. Roboty po kokardę. :roll:

No dokładnie tak. Mam tylko 35 m gresu polerowanego jasnego beżu (jadalnia, kuchnia i hol) i mam co robić. Dziękuję Bogu, że w wiatrołapie położyłam szkliwiony.