Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 379
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chwilę temu zadzwoniłam do NG. I co mi powiedzieli? Że te płytki muszą być układane na fugę, bo podłoga na podłogówce pracuje, więc mogą pojawić się odpryski itp. I ta fuga przy płytkach 40x40 cm ma wynosić około 3 mm.

płytka rektyfikowana ma kat prosty miedzy powiezchnie glowna (licem) a brzegiem mniej wiecej cos takiego [ natomiast nie rektyfikowane sa wyokraglone )(. proces rektyfikacja pozwala na układanie z minimalna fuga 1,3mm nalezy pamietac ze pod podlogowke nalezy wprwadzic dylatacje lub wieksza spoine dzieki czemu plytka podczas nagrzewana zwieksza swoja obietosc i moga powstawac naprezenia ktore moga powodowac wykruszeia plytek... natomiast jesli mowimy o powierzchniach ok 20/30 m2 to nie ma az tak duzego znaczenia wystarczy fuga elastyczna ktora przejmie wszytskie naprezenia... no i oczywiscie klej elastyczny

Czesto płytka rektyfikowana nazywana jest bezfugowa (bezspoinowa) podkrelam - fuga musi byc... minimalna ale musi byc... dzieki czemu np woda nie wplynie pod plytke powodujac jej odpazenie

w raznie pytan 665-247-035

Polecam gresy z Nowej Gali...

jesli obawiasz sie matowienia polerow - proces nie unikniony polecam gresy z serji SL ale naturalne - nie porelowane

Sa to gresy w pelnej masie (full body)

http://www.nowa-gala.wirtuale.pl/wadmpage/index.php?lt=in&id=282e0d1f22f7cefa2d633104205411b4

formatówka

30x60 cm

40x40 cm

60x60 cm

i elementy dekoracyjne jak listwy rozety mozajki

płytka rektyfikowana ma kat prosty miedzy powiezchnie glowna (licem) a brzegiem mniej wiecej cos takiego [ natomiast nie rektyfikowane sa wyokraglone
nie do końca to prawda

czasami płytki rektyfikowana maja krawędź fazowaą pod kątem 45-60 stopni, ma to na celu ogrone krawędzi płytek prze wykruszaniem (prosze na wystawie obejrzec gres cersanit np Vento Rosato)

nalezy pamietac ze pod podlogowke nalezy wprwadzic dylatacje lub wieksza spoine dzieki czemu plytka podczas nagrzewana zwieksza swoja obietosc
nie płytek a posadzki betonowej i nie wykruszania, naprężenia moga doprowadzic do pęknięć płytek

natomiast jesli mowimy o powierzchniach ok 20/30 m2 to nie ma az tak duzego znaczenia wystarczy fuga elastyczna ktora przejmie wszytskie naprezenia... no i oczywiscie klej
fuga elastyczna to wlaśnie dylatacja - pytanie czy dylatacja w takim przypadku powinna przechodzic w poprzek

Mam pytanie czy gres położony na dylatacji pomiędzy poszczególnymi polami grzewczymi na ogrzewanej podłodze nie będzie miał tendencji do pękania.

Panowie którzy wylewali mi posadzki na podłogówce chcieli każde pole zdylatować pianka, i kazali tak położyć gres aby fuga była na dylatacji. To była chyba najlepsza propozycja która padła na tej budowie, salon połączony z jadalnią , kuchnią, i przedpokojem o łącznej powierzchni około 60m2 poszatkowany dylatacjami, a ja na tym mam położyć gres też tak samo poszatkowany, to chyba musiałby być gres o wymiarach 2 x 2 cm no i fuga pomiędzy nim 10mm, chyba bym się wtedy wstrzelił w te dylatacje. Skończyło się na tym że posadzkę za zbroili włóknem oraz siatką metalową. Mimo to wszystko na posadzce w paru miejscach pojawiły się zarysowania, zastanawiam się czy jak położę na tym gres , płytka nie pęknie na tych rysach. Napiszcie jak poradziliście sobie z tym problemem.

mam gres na łacznej powierzchni ok 120 m2 ( korytarz kuchnia salon jadalnia)

gres 60x30 z wstawkami z drewna

masz trzy wyjscia

1. mata rozdzielająca schlutera- najlepsze profesjonalne rozwiązanie( ok 50zł m2) zapominasz o jakichkolwiek dylatacjach w gresie, kleje wysokoelastyczne ( np ct17) fuga min 3-4 mm, dylatacja wokół ściany 8-10mm

2. siatka z włókna szklanego zatopiona w kleju elastycznym i dopiera na to klej i gres, kleje elastyczne ( np ct16) fuga min 3-4 mm+dylatacja wokół ściany 8-10mm + troszkę szczęścia

3. tradycyjnie i szkolnie +fuga min 3-4 mm + kleje elastyczne+dylatacja wokół ściany 8-10mm

Jeśli gres jest czymś zabezpieczony na czas transportu np. woskiem to przed impregnacją należy go umyć (polecano mi Atlas szop 2000), a potem czysta wodą i dopiero impregnować.

To ja tak z głupia franc a to mycie po położeniu czy pucuje się każdą tak by przypadkiem gdzieś płyn nie dostał się pod płytkę. Gdyż coś mi się obiło o uszy że wówczas może fuga źle przylegać?

U mnie kafalkarze myli go po położeniu.

• 2 weeks później...
Na całej powierzchni domu celem ujednolicenia co da jak mam nadzieję większą przestrzeń (hall ,kuchnia ,jadalnia i salon) chcę wyłożyć gresem polerowanym. Odpowiedzcie czy gres ten sie sciera, czy widać na nim plamy i kurz. Odpiszcieczy nie będzie wyglądał zbyt zimno ( wnętrza będą w stylu nowoczesnym) :D

• 3 weeks później...
nie znacie może gresu polerowanego bez żadnych wzorków, czysty jasny kolor do zestawienia z takim samym, ale matem?

Na pewno taki gres znajdziesz w Inwest Decor w Warszawie na Pulawskiej 601. Kolor bardzo jasny, odcien chlodny, prawie bialy. Wielkosc 30X60. Ceny nie pamietam, poch. Hiszpania. Sama bylam takim zainteresowana, ale jednak wybiore z delikatnym wzorem.

Ceny nie pamietam, ale chyba ok. 200 PLN.

• 2 months później...
  • 1 month później...