Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotovoltaika - prąd ze słońca

Recommended Posts

Witam!

Zamierzam zainwestować w tego typu źródło energii.

Niezorientowanym do końca tłumaczę, że to nie są "kolektory słoneczne" w których płynie woda/glikol do c. wody, tylko chodzi o produkcję prądu który można potem dowolnie wykorzystać.

Wiem, że inwestycja nie jest tania. Jeden panel o mocy 160W kosztuje min. 2800 zł. Nie wiem tylko ile ich będzie potrzeba by ogrzać 200m chatę, którą dopiero zamierzam budować w tym półroczu.

Poza wstępnymi kosztami zakupu paneli i instalacji nie będzie chyba w eksploatacji żadnych kosztów (?). Poza wymianą akumulatorów po jakimś czasie.

Kolektory słoneczne są może tańsze w zakupie, ale kompletnie nieprzydatne w pochmurne, a co najważniejsze, zimowe dni (?).

A tu wystarczy nam poprostu "dzień", a najlepiej słoneczny. Dobrze myślę?

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów się spotkał z takimi systemami (fotovoltaika) lub ma je u siebie?

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Te 160 W to nie wystarczy Ci nawet do zasilenia komutera (chyba że laptop). A resztę to sobie przelicz. Oczywiście jak masz BARDZO dużo pieniędzy, to sobie możesz je wydać jak chcesz.

Mnie nie stać na takie zabawki, dlatego podpisałem umowę z energetyką na dostarczanie prądu.

Pozdrawiam, Heniek

Do ogrzania??? yhm, toś bogaty ;).

Ja o tym myślałem jakiś czas temu jako o zasilaniu tylko c.w.u. ale do funkcjonowania też potzrebne jest słońce a moduł fotowoltaniczny daje dużo mnie j energii. Ekonomicznie lepsze solary do cwu, do celów grzewczych jako zasilania automatyki kotła itp pewnie mogloby sie może opłacić ale jeśli do grzania prądem a chyba nie o to Tobie chodziło to na pewno nie no chyba że jak pisalem "bogatyś" na 70 tys. :).

Dobre jest to w modułach wg mnie że daje to najwygodniejszą postać energii i zawsze moż adokupić i coraz szerzej odcinać się od monopolistów :).

Może ktoś ma i mógłby coś więcej naisać o takim systemie modułów z akumulatorem itp.

Zrekinij na ten największy na cenę:

http://www.ecosolar.pl/autonomic.htm

a to kupę razy za mało na grzanie np. :)

pzdr

Co jest ekonomiczniej? Agregat?

Dobra pomińmy kwestię ceny paneli bo faktycznie są cholernie drogie.

Ale powtarzam moje pytanie:

Ile takich paneli będę potrzebował żeby ogrzać zimą dom i w ciągu roku wyprodukować ciepłą wode, a w sytaucji nadmiaru prądu np. "sprzedać" do sieci.

Jesli trzeba wydać 6.000 rzeby radio grało przez 8 godzin .... to na te halogenki co mi sie marzą .......nawet nie myślę.........pralka, odkurzacz centrlany,piec ( niby na gaz ale to nie perpetum mobile) 3 komputery, 2 lodówki, 2 zmywarki........co on - a tak przy okazji - to gdzie ja upchnę te panele, żeby mi wszystko hulało ? Przecież nawet 1000 metrów działki + dach nie wystraczy :)

Przecież piszę o np. dziesięciu panelach co dają 1,6 kW lub więcej, więc nie pisz bzdur o radiu przez 8h.

Jak nie masz nic do powiedzenia to to lepiej nic tu nie pisz.

No to jak jesteś w tej kwestii fachowcem to ośiweć mnie - ile to będzie kosztowało dla domu 260 mkw dwupokoleniowego .

Ineteresuje mnie równiez powierzchnia działki zajęta przez panele - specjalisto-moderatorze :):)

I to nie ja piszę bzdury tylko dostawca tego cuda tutaj :

Nazwa Produktu: Mini Elektrownia Słoneczna o mocy nominalnej 220W

Cena: 5499.00 ZLN brutto (zawiera VAT)

Gotowa do montażu mini elektrownia słoneczna o mocy nominalnej 220W, pozwalająca uzyskać do 880Wh energii elektrycznej dziennie. Pozwala zasilać urządzenia o napięciu 12V i 230V. Idealna do zasilania urządzeń na działce lub w domku letniskowym. Może również służyć jako zasilanie awaryjne w domu lub małym biurze.

Skład systemu:

2 x moduł fotowoltaiczny S110, 110W, monokrystaliczny

regulator ładowania RSS-02, 12/24V, 15/15A,

przetwornica sinusoidalna PAS150, 150W, 12V.

Sugerowana pojemność akumulatora:

265 Ah przy napięciu 12V lub 130 Ah przy napięciu 24V

Dzienna średnia produkcja energii:

grudzień - luty: 150 Wh

marzec - maj: 560 Wh

czerwiec - sierpień: 880 Wh

wrzesień - listopad: 295 WhNapięcie wyjściowe:

12V lub 24V DC

230V AC

Przykładowa możliwość dobowego wykorzystania produkowanej energii (na podstawie produkcji letniej.):

3 x świetlówka [11W] - 5 godz

radio [5W] - 8 godz

telewizor turystyczny [35W] - 2 godz

komputer przenośny (laptop) [40W] - 4 godz

lodówka turystyczna [30W]

ładowarka telefonu komórkowego

Nie trzeba być geniuszem, by sobie wyobrazić koszt dla domu 260 metrów :) Jak widzisz powyżej za 5400 pln dostaniesz zasilanie radia przez 8 godzin. Trochę drogi gadżet - ale ja się nie znam na prądzie :)

no a 5400 x 10 paneli = 54.000 ... i oprócz radia może coś i zagra :):)

P.S. jakbys uważnie popatrzył na obrazek to byś wiedział, że jestem dziewczynką :)

Znalazłem ogniwa/panele o mocy 160W za 1800 zł i gdybym kupił ich np. 10 sztuk to miałbym 1,6 kW. Dobrze myślę? i kosztowało by mnie to 18 000 zł + przemiennik napięcia + akumulatory + ?

Mamy więc 1,6 kW w najlepszym okresie (lato).

Powyżej podałeś przykad, że 220W w zimie produkuje 150Wh. Czyli przy np. dziesięciu takich panelach wyszło by 1500 Wh.

I powstaje pytanie (olać cenę zakupu) czy wytarczy dla domu o powierzchni 200m2, a jak nie to ile by musiało być takich paneli?