Steuben 08.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam! Zamierzam zainwestować w tego typu źródło energii. Niezorientowanym do końca tłumaczę, że to nie są "kolektory słoneczne" w których płynie woda/glikol do c. wody, tylko chodzi o produkcję prądu który można potem dowolnie wykorzystać. Wiem, że inwestycja nie jest tania. Jeden panel o mocy 160W kosztuje min. 2800 zł. Nie wiem tylko ile ich będzie potrzeba by ogrzać 200m chatę, którą dopiero zamierzam budować w tym półroczu. Poza wstępnymi kosztami zakupu paneli i instalacji nie będzie chyba w eksploatacji żadnych kosztów (?). Poza wymianą akumulatorów po jakimś czasie. Kolektory słoneczne są może tańsze w zakupie, ale kompletnie nieprzydatne w pochmurne, a co najważniejsze, zimowe dni (?). A tu wystarczy nam poprostu "dzień", a najlepiej słoneczny. Dobrze myślę? Czy ktoś z szanownych Forumowiczów się spotkał z takimi systemami (fotovoltaika) lub ma je u siebie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 ooo : http://www.solarshop.pl/cgibin/shop?info=K3K1P4&sid=4cf15ca0 no nie wiem .... radio 8 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 08.03.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Witam.Te 160 W to nie wystarczy Ci nawet do zasilenia komutera (chyba że laptop). A resztę to sobie przelicz. Oczywiście jak masz BARDZO dużo pieniędzy, to sobie możesz je wydać jak chcesz. Mnie nie stać na takie zabawki, dlatego podpisałem umowę z energetyką na dostarczanie prądu.Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.03.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Do ogrzania??? yhm, toś bogaty . Ja o tym myślałem jakiś czas temu jako o zasilaniu tylko c.w.u. ale do funkcjonowania też potzrebne jest słońce a moduł fotowoltaniczny daje dużo mnie j energii. Ekonomicznie lepsze solary do cwu, do celów grzewczych jako zasilania automatyki kotła itp pewnie mogloby sie może opłacić ale jeśli do grzania prądem a chyba nie o to Tobie chodziło to na pewno nie no chyba że jak pisalem "bogatyś" na 70 tys. . Dobre jest to w modułach wg mnie że daje to najwygodniejszą postać energii i zawsze moż adokupić i coraz szerzej odcinać się od monopolistów . Może ktoś ma i mógłby coś więcej naisać o takim systemie modułów z akumulatorem itp. Zrekinij na ten największy na cenę: http://www.ecosolar.pl/autonomic.htm a to kupę razy za mało na grzanie np. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Oczywiście, że nie chodzi mi o jeden moduł 160W tylko kilka, np. 10, które dadzą juz 1,6 kW. Tym nie nagrzeję wody c.o. do np. 25 C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.03.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Czyli kasa nie gra roli to ogrzejesz spoko pewnie. Wszystko rozbija sie o kasę przy modułach , one są drogie dla większości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Można powiedzieć, że kasa nie gra roli Chodzi mi poprostu o to ile takich paneli będę potrzebował żeby ogrzać zimą dom i w ciągu roku wyprodukować ciepłą wode, a w sytaucji nadmiaru prądu np. "sprzedać" do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Trochę drogi system w razie awarii - chyba wolę agregat - może głośniejszy i śmierdzi, ale ...jakoś ekonomiczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Co jest ekonomiczniej? Agregat? Dobra pomińmy kwestię ceny paneli bo faktycznie są cholernie drogie. Ale powtarzam moje pytanie: Ile takich paneli będę potrzebował żeby ogrzać zimą dom i w ciągu roku wyprodukować ciepłą wode, a w sytaucji nadmiaru prądu np. "sprzedać" do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Jesli trzeba wydać 6.000 rzeby radio grało przez 8 godzin .... to na te halogenki co mi sie marzą .......nawet nie myślę.........pralka, odkurzacz centrlany,piec ( niby na gaz ale to nie perpetum mobile) 3 komputery, 2 lodówki, 2 zmywarki........co on - a tak przy okazji - to gdzie ja upchnę te panele, żeby mi wszystko hulało ? Przecież nawet 1000 metrów działki + dach nie wystraczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Przecież piszę o np. dziesięciu panelach co dają 1,6 kW lub więcej, więc nie pisz bzdur o radiu przez 8h. Jak nie masz nic do powiedzenia w tym temacie to sobie odpuść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Przecież piszę o np. dziesięciu panelach co dają 1,6 kW lub więcej, więc nie pisz bzdur o radiu przez 8h. Jak nie masz nic do powiedzenia to to lepiej nic tu nie pisz. No to jak jesteś w tej kwestii fachowcem to ośiweć mnie - ile to będzie kosztowało dla domu 260 mkw dwupokoleniowego . Ineteresuje mnie równiez powierzchnia działki zajęta przez panele - specjalisto-moderatorze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 I to nie ja piszę bzdury tylko dostawca tego cuda tutaj : Nazwa Produktu: Mini Elektrownia Słoneczna o mocy nominalnej 220W Cena: 5499.00 ZLN brutto (zawiera VAT) Gotowa do montażu mini elektrownia słoneczna o mocy nominalnej 220W, pozwalająca uzyskać do 880Wh energii elektrycznej dziennie. Pozwala zasilać urządzenia o napięciu 12V i 230V. Idealna do zasilania urządzeń na działce lub w domku letniskowym. Może również służyć jako zasilanie awaryjne w domu lub małym biurze. Skład systemu: 2 x moduł fotowoltaiczny S110, 110W, monokrystaliczny regulator ładowania RSS-02, 12/24V, 15/15A, przetwornica sinusoidalna PAS150, 150W, 12V.Sugerowana pojemność akumulatora: 265 Ah przy napięciu 12V lub 130 Ah przy napięciu 24VDzienna średnia produkcja energii: grudzień - luty: 150 Wh marzec - maj: 560 Wh czerwiec - sierpień: 880 Wh wrzesień - listopad: 295 WhNapięcie wyjściowe: 12V lub 24V DC 230V ACPrzykładowa możliwość dobowego wykorzystania produkowanej energii (na podstawie produkcji letniej.): 3 x świetlówka [11W] - 5 godz radio [5W] - 8 godz telewizor turystyczny [35W] - 2 godz komputer przenośny (laptop) [40W] - 4 godz lodówka turystyczna [30W] ładowarka telefonu komórkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Jak byś uważnie czytał wątek to byś zauważył, że mniej więcej o to tu pytam i czekam na rzetelne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Ale ja piszę o min. 10 równoległych panelach! A nie o jednym dla radia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Nie trzeba być geniuszem, by sobie wyobrazić koszt dla domu 260 metrów Jak widzisz powyżej za 5400 pln dostaniesz zasilanie radia przez 8 godzin. Trochę drogi gadżet - ale ja się nie znam na prądzie no a 5400 x 10 paneli = 54.000 ... i oprócz radia może coś i zagra :) P.S. jakbys uważnie popatrzył na obrazek to byś wiedział, że jestem dziewczynką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 08.03.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z danych, które przedstawiła Nefer wynika, że baterie słoneczne najwięcej energii daja latem, a najmniej zimą.Sadzę, że do ogrzania domu w zimie potrzebowałbyć nie 10, a 100 paneli !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Znalazłem ogniwa/panele o mocy 160W za 1800 zł i gdybym kupił ich np. 10 sztuk to miałbym 1,6 kW. Dobrze myślę? i kosztowało by mnie to 18 000 zł + przemiennik napięcia + akumulatory + ? Mamy więc 1,6 kW w najlepszym okresie (lato). Powyżej podałeś przykad, że 220W w zimie produkuje 150Wh. Czyli przy np. dziesięciu takich panelach wyszło by 1500 Wh. I powstaje pytanie (olać cenę zakupu) czy wytarczy dla domu o powierzchni 200m2, a jak nie to ile by musiało być takich paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 08.03.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Odpowiedź jest jedna:nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Niech się wypowie wreszcie ktoś co się na tym zna bo już mi się nie chce dyskutować z megaforumowiczką co wali przez rok prawie 20 postów dziennie i nie ma pojęcia (tak jak ja) o Watach, Voltach i prądach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts