Steuben 08.03.2007 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Odpowiedź jest jedna: nie wystarczy. Tak na oko? Czy na oko fachowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 08.03.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z zawodu jestem elektronikiem i piszę Ci, że nie wystarczy 10 takich paneli do ogrzania domu o powierzchni 200m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Niech się wypowie wreszcie ktoś co się na tym zna bo już mi się nie chce dyskutować z megaforumowiczką co wali przez rok prawie 20 postów dziennie i nie ma pojęcia (tak jak ja) o Watach, Voltach i prądach. Ja się przynajmniej przyznałam,że się nie znam. Pozwoliłam sobie z Szanownym Nowym Forumowiczem polemizować. ALe ponieważ argumenty stały sie BARDZO merytoryczne to zostawiam Cię z Twoimi problemami P.S. Naucz się miło rozmawiać - bez głupich testów osobistych - bo tu nie pogadasz...- tu takich kozaczków nie lubią, wiesz ? To jest forum ludzi kulturalnych. Pozdrawiam serdecznie w Dniu Kobiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z zawodu jestem elektronikiem i piszę Ci, że nie wystarczy 10 takich paneli do ogrzania domu o powierzchni 200m2. Andre - uważaj, bo zaraz usłyszysz, że "na oko" i na co Ci to Dobry Człowieku ? Proponuję załączyc dokumenty potwierdzające kwalifikacje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 P.S. Naucz się miło rozmawiać - bez głupich testów osobistych - bo tu nie pogadasz...- tu takich kozaczków nie lubią, wiesz ? Bardzo się teraz przejąłem i chyba się powieszę w związku z tym. Wszystiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z zawodu jestem elektronikiem i piszę Ci, że nie wystarczy 10 takich paneli do ogrzania domu o powierzchni 200m2. Hmmm no to już daje jakieś światło na sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 08.03.2007 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z zawodu jestem elektronikiem i piszę Ci, że nie wystarczy 10 takich paneli do ogrzania domu o powierzchni 200m2. Andre - uważaj, bo zaraz usłyszysz, że "na oko" i na co Ci to Dobry Człowieku ? Proponuję załączyc dokumenty potwierdzające kwalifikacje :) Gasimy światło Nefer, dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.03.2007 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Z zawodu jestem elektronikiem i piszę Ci, że nie wystarczy 10 takich paneli do ogrzania domu o powierzchni 200m2. Andre - uważaj, bo zaraz usłyszysz, że "na oko" i na co Ci to Dobry Człowieku ? Proponuję załączyc dokumenty potwierdzające kwalifikacje :) Gasimy światło Nefer, dobranoc Dobranocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMM 08.03.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Zanim zaczniesz wydawać swoje pieniądze musisz znać zapotrzebowanie energetyczne swojego domu. Średnio ocieplony, powiedzmy potrzebuje mocy z pompy ciepła (bo mam nadzieję że takową tez zamontujesz bo innczej nie ma to sensu) przyjmijmy 8 kW a teraz bierz ołówek i licz. Przyjmuję że masz niewiele mostków termicznych i styro w podłodze i na ścianie w okolicy 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Domu jeszcze nie ma... będzie pod koniec roku może. Pompy ciepła nie przewiduję bo się już przejechałem na tym systemie. Więc pewnie jakiś piec gazowy albo jakieś kominki z płaszczem wodnym. Hmmm... a ile tych watogodzin będzie potrzebnych zimą z paneli by ogrzać chatę? Skoro te 1500 nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 08.03.2007 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 SteubenSam sobie policz. Musisz znać największe zapotrzebowanie przyszłego domu na energię.Powiedzmy że zimą będziesz potrzebować 10 kW mocy stałej. Przyjmuje się że w naszej szerokości geograficznej w środku lata pada na 1m2 około 1000 W.To jest promieniowanie maksymalne w południe przy pełnym nasłonecznieniu. Sprawnośćobecnie dostępnych baterii fotovoltaicznych jest rzędu kilkunastu procent (droższe monokrystaliczne). Zatem z baterii o powierzchni czynnej 1m2 możesz uzyskać 110- 140 W.To latem, a zimą przy pełnym zachmurzeniu nie dostaniesz więcej jak kolejne 10% tego. Grzać musisz również w nocy, więc musisz mieć ogromny zapas mocy i akumulować go w dzień.Przetworniki napięcia też nigdy nie mają 100% sprawności więc na nich też stracisz sporo mocy.Dolicz więc kolejne 10 - 15% strat. Teraz weź sobie kalkulator i policz powierzchnię baterii dla twojego domu.Jestem już padnięty, chyba że jutro...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 08.03.2007 23:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Serdeczne dzięki! Coś już przynajmniej wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.03.2007 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Pomysł zacny ale..... Są problemy. Niemałe. Chcesz się pobawić "w te klocki" i masz na to kasę? KAŻDA fotowoltaika "daje du.py" latem, w wyższych temperaturach. Drastycznie spada jej skuteczność. Powinna być zespolona z kolektorem cieczowym (plecami) o dużej sprawności (co oznacza wysokie przepływy i niskie przegrzanie cieczy - dobre chłodzenie panela). Bardzo dobrze by było dać jej automatykę "śledzenia za słońcem" Serwo może obsługiwać kilka stelarzy. Jeden czujnik X - Y i wiele wykonawczych podstaw pod panele. Działa bardzo skutecznie. Sporo paneli to spore prądy! Tylko prądy! Konieczne będą przetworniki i akumulatory. Nie są tanie. Mają skończoną i wcale nie olbrzymią żywotniość. Są też dobre i trwałe ale... cena zabija! Dostęp do wydajnych foliowych paneli polikrystalicznych jest żaden! Można poczytać o nich tylko. Dostępny jest chłam w kosmicznych cenach. Potrzebne by było pokrycie całego dachu w domu prawie pasywnym. Da się policzyć, ale czy jest po co? Puki co to jest to "zabawka". Trudno poważnie się na tym oprzeć w naszych szerokościach geograficznych. Są budowane systemy eksperymentalne, gdzie koszt nie gra roli. Da się ten cel zrealizować! Tylko za ile? Warto? Nie wiem. Jeszcze jedno. Kurrrrrr!!!!!!! Raz , gdy "nie byłem przy kasie" na targu spotkałem Ruskiego. Opychał elementy stosowane w technice kosmicznej, bo im w fabryce tym wypłacono pensje zamiast rubli.... Stare czasy.... Bydło miało niecały decymetr kwadratowy (8cm x 8cm) i dawało 1,2V przy prądzie 1,5A. GAŁY WYŁAZIŁY!!!!! Takie by trzeba! Ile tylko się da! Nawet jakby trzeba było składać sobie te panele!!! Pozdrawiam Adam M. Sztuka się gdzieś jeszcze poniewiera..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 09.03.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 A mi jeden pan profesor na podyplomowych tłumaczył że na dzień dzisiejszy energia potrzebna do wytworzenia ogniwa fotowoltaicznego z grubsza mówiąc nie zwróci się przez kilkadziesiąt lat jego pracy, ale czy to prawda to oczywiście nie badałem.To tak w kwestii ekologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
symfonia 09.03.2007 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Pan autor postu ma bardzo dużo pieniędzy. Dlaczego więc nie weźmie swego projektu i nie poprosi specjalisty lo wyliczenie konkretnych danych. Ma pretensję, że nikt mu nie chce podać danych, ale przecież to on musi wiedzieć jakie zapotrzebowanie na prąd będzie miał jego przyszły dom. Domyślam się, żę projekt już ma bo podaje wielkość w m2. Więc jaki problem dać 1 patyczka specjaliście i kazać wyliczyć moc. Potem bum bum do dystrybutora tych panelików, i kazać przeliczyć ile potrzebnych będzie tych zabawek do jego domków. To przepraszam, ale dla mnie to są dwa telefony i jeden przejazd do projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SLAEY 09.03.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witajcie sredecznie, Co do ogniw, to wg. mnie jest to jeszcze strasznie drogie w stosunku do wydajności i raczej nie zawracałbym sobie tym głowy. O wiele taniej jest wykonać instalacje do ogrzewania CWU i wspomagania CO z kolektorów słonecznych (cieczowych), inwestycja rzędu 20-30 tys. zł. na taki dom.Sprawność zerowa kolektorów słonecznych wacha się od 65 do 85 %.Natomiast sprawność fotowoltaiki to 15-17%. W warunkach laboratoryjnych uzyskano sprawność 23 %. Oczywiście mówię tutaj o krzemowych ogniwach, gdzie wykorzystywany jest krzem "II jakośći", dgyż krzem "I jakości" wykorzystywany jest do produkcji proceorów. Ogniwa z arsenku galu mogą osiągać do 30 % sprawności, ale są strasznie drogie. Tak więc wg. mnie odpowiedź jest jasna.Ale jeśli chciałbyś ogrzać dom 200m2 to potrzebujasz około 18-20 kW, przeliczjąc to prosto na ogniwa, to musiałbyś zamontować 180 - 200 ogniw o mocy 100 W...........Oczywiście jest to prosty przykład przeliczeniowy, zakładając, że na 10 m2 pow. potrzebujesz 1kW energi do ogrzania. I to tyle.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.03.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Steuben - ja mam dom o pow 100 m2, który przy 20 stC mrozu i 20 stC wewnątrz ma zapotrzebowanie na moc grzejną 7 kW !!!! Nie jest to oczywiscie dom extremalnie oszczędny (parterówka w litere L, duże okna, ytong 1-w) - więc jak te twoje 200 m2 jest dobrze zaizolowane i rozsądnie zbudowane - bez problemu 7 kW starczy na ogrzanie twojego domu, szczególnie jak jeszcze rekuperacje ciepla zrobiszale na pewno nie starczy 1.6 kW - chyba, ze zrobisz cos na kształt domu pasywnego pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 09.03.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Jedyne do czego mógłbym stoswać ogniwa to do zasialania wentylatorów w reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Steuben 09.03.2007 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Cholera... czyli nie wesoło to wszystko wygląda Szkoda bo chciałem pokazać "fuck off" energetyce itp. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.03.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Na pewno na c.o. za mało bo trzeba grzać zimą a wtedy też mniej słońca. Z tego co podają na stronie to w grudniu z 220 W modulów masz 150 W dziennie, to naprawdę mało a potrzebujesz jak napisano wyżej ok. 7,8 kW ciepła, nie wydolisz. Pomysł fajny ale pytanie czy te 150 W dziennie to nie jest jeszcze przesada, bo wtedy jeszcze gorzej. Oczywiście latem daje niby 880 W i nie trzeba korzystać koniecznie do c.o. ale do wszystkiego jednak ich cena ... no i to czy te 150, 880 dziennie nie jest jeszcze przesadzone. pzdr dodałem: ja tez bym chc iał im to pokazać naprawdę ale cholera nie da rady ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts