adam_mk 10.03.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 KAŻDA rzeczka posiadająca wywierzysko wynosi z pod ziemi bardzo wielki strumień ciepła. Wliczając jeszcze konieczne ciepło utajone przemiany fazowej (zamarzania) są to ilości dla ogółu wręcz niewyobrażalne. Dlatego też zamarza tylko z wierzchu, a pod spodem dalej płynie (pod tym lodem). Gdyby było inaczej, to zimą w okolicy źródeł KAŻDEJ rzeki tworzyłoby się wielkie rozlewisko. Wypływ by był względnie stały, a odpływu nie było by. Dzieje się inaczej. Wisła co zimę nie zatapia nam Baraniej Góry. Trudno, aby każdy był specjalistą hydrogeologiem... Wiem. j-j Jest tak: Gaz uwalniany w palniku zupełnie bezproduktywnie tworzy ROZRZEDZONĄ termicznie chmurę gazów napuszczanych na wymiennik (najczęściej lamelkowy). W silniku fakt uwolnienia energi w procesie przyłączania tlenu - utleniania paliwa, spalania, tworzy skok ciśnienia w cylindrze. Energię mechaniczną (potencjał ciśnienia) zamienianą na ruch tłoka z określonym momentem siły (siłą obracającą wał). To jest ten zysk, ten element, którego zwykły piec, pomimo występowania tego samego zjawiska, nie wykorzystuje, bo nie był do tego tworzony i przystosowany. Poszli w kondensację pary i odzysk ciepła przemiany wody istniejącej w paliwie i tworzonej przy jego spalaniu. Kogenerator tę część energii też przejmuje i to znacznie wydajniej. Może być traktowany jako "superkondensat" Wpakowanie tej dodatkowej energii w grzały (poprzez zamianę obracanego z siłą wału na prąd - obracanie magnesów dookoła ramek z przewodnika) jes najprostsze i najmniej kłopotliwe. Powiedziałbym - dostępne wprost! Akumulatory zasadowe o dużych pojemnościach nie są tanie. Falownik (przetwornica stałego na naprzemienne 50Hz) też. Sprawność przemiany zwykle jest około, ale poniżej 90%. Można. No, ja umiem i BĘDĘ TO ROBIŁ U SIEBIE. Ale, jakby to powiedzieć - to jedno z moich wielu zajęć czasem powtarzanych. Trudno to polecać każdemu. Gotowe , kupne systemy są poza zasięgiem możliwości przeciętnego budowniczego siedziby rodzinnej. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 10.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Dzięki Adam za opis dzialania. Teraz to trochę prostsze niż było na początku. Ale niestety nie dla mnie . Eh, energetyki nie, ale dobrze że chociaż się gazowni pozbyłem chociaż jest 10 m od mojego domku . Jeden monopolista mniej w domu. I on pewnie ju zawsze będzie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Nawiąż współpracę z jakimś tartakiem, zbuduj czadnicę (Amerykanie w publikacjach Rządowych dają receptę, jak to się robi z cynkowanego kubła na śmieci - na wypadek wojny nuklearnej i niedoboru energii), zaprzęgnij stary silnik i nowy generator prądotwórczy (taki za 4000zł) do roboty i będziesz miał z głowy kolejnego monopolistę! Kilku facetów już tak zrobiło! NAPRAWDĘ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 10.03.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Nie no, taką świadomość to mam że rzeka nie zamarza całkowicie, ale z rzeczkami to różnie bywa, a nie wiem jaka jest wydajność wodna twojej rzeczki i jak jest daleko od źródła, dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Pilica Niedaleko od źródeł. Ostatnie 100 000 lat bez większych zmian! Ta sama dolina! Mam mapy sprzed wieku, dwuch wieków i starsze (oczywiście z netu). Mapy geolo tego rejonu też mówią to samo! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 30.09.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Steuben, co tam u Ciebie się dzieje, masz moduły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.01.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 A ja wrócę do tematu na chwilę.Patrząc co się dzieje z energią, walają mi sie po głowie jeszcze ostatki związane z modułami, ta stronka kusi:http://www.ecosolar.pl/autonomic.htm mierzylem ostatnio u siebie zużywaną moc i wychodzi ok 200 W/h.W domku będzie więcej więc może taki zestawik największy ..., nie malo kasy alejednak gdyby to faktycznie działało nawet chociaż przez 3 m-ce w roku dając prawie max. moc to zwróci się wcal nie za wiele lat, hmm.I nawet nie chodzi o wykorzystanie do grzania zimą bo nie da rady ale w ogóle.W niemczech coraz więcej tego widzę to znaczy że chyba to dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Robię przymiarkę do pokatowania tego tematu. Kupiłem sobie za nędzne grosze sporo ogniw solarnych. Chinina, ale coś tam dają. Amorfy. Zobaczymy co wyjdzie jak je spakietuję. 200zł mnie kosztowały, to podjąłem to "ryzyko" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.01.2008 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Ja chcę wysłać zapytanie do nich, zobaczymy.Szkoda że nie ma nikogo kto to ma. To dawaj znać adamie jeśli coś ciekawego i ważnego wpadnie Ci do głowy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 "Szkoda że nie ma nikogo kto to ma. " Nieprawda! Są tacy, co od dłuższego czasu się w to "bawią"! Popytaj JacekUnichome. On ma. Bywa tu, na forum! Czasem razem coś tworzymy.... (ja swoją zabawkę dopiero klecę) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.02.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Ktoś coś słyszał? http://www.prismsolar.com/technology.html pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 13.03.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Podnoszę temat.Energa przedstawia ofertę dla domów "Energetyczny Dom". Jest tam opcja montażu ogniw fotowoltaicznych do 0,5 kW z odprowadzaniem nadwyżek do sieci lub gromadzeniem jej w sieci (odpadaja akumulatory). Urządzenia w leasingu, nie trzeba starać się o koncesję itd.W/w wygląda obiecującopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 13.03.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Podnoszę temat. Energa przedstawia ofertę dla domów "Energetyczny Dom". Jest tam opcja montażu ogniw fotowoltaicznych do 0,5 kW z odprowadzaniem nadwyżek do sieci lub gromadzeniem jej w sieci (odpadaja akumulatory). Urządzenia w leasingu, nie trzeba starać się o koncesję itd. W/w wygląda obiecująco pozdrawiam wypełniłem formularz , ciekawe co mi odpowiedzą , swoją drogą to szkoda że tylko 0,5kw , przy moim zapotrzebowaniu to raczej nie będzie nadwyżek do oddania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 13.03.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 doniesienia prasowe: http://www.gazetaprawna.pl/serwisy/biznes_i_energia/artykuly/402843,klienci_energi_moga_zostac_sprzedawcami_pradu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.03.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Ostatnio liczyłem coś takiego, tylko przy zakupie ogniw fotowoltaicznych a nie przy leasingu. No i dla większej mocy (prawie 3 kW). http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/dlaczego-fotowoltaika-sie-nie-oplaca/ Nie sądzę, by przy leasingu jakoś znacząco zmieniła się opłacalność. Ale chciałbym się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 14.03.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Jakoś nie chce mi się wierzyć że, Energa to taki dobry wujek.Cały ten artykuł to swoiste ble, ble ble!!!Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.03.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 a gdybyś dostał panele z 85% bezzwrotnym dofinansowaniem ?? To pewnie zwróciłyby się nie po 100 latach, tylko po 15. Czyli przez pozostałe 10 lat ich życia używałbym ich za darmo. Oczywiście to w przypadku droższego wariantu i paneli Kyocera. Jakbym kupił te najtańsze, to po 3 latach miałbym zwrot ich kosztu. Ja osobiście chcę mieć elektrownię słoneczną na dachu albo w ogrodzie, więc tego typu dofinansowanie bardzo mnie cieszy. jedyny problem to taki że zamiast marnotrawić środki w takich bzdetach lepiej było by obniżyć podatki, ludziom żyło by się lepiej, tyle że cała masa biurokratów straciła by sens istnienia Jestem tego samego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 14.03.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Co do opłącalności to jakbym miał zapłacić ze swojej kieszeni max. 10 000 zl za system który rocznie dałby mi 2000 kWh to bym się zastanowił na takim rozwiązaniem, może byloby warto ale na razie to takie kwoty są niemożliwe . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.03.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 W Niemczech mechanizm ponoć wygląda tak : Dogadujesz się z energetyką na montaż paneli foto np. na całym dachu o powierzchni 200m2, dogadujesz się z bankiem który podpisuje umowę z energetyką o finansowaniu tego w następujący sposób : Inwestor dostaje kredyt który jest spłacany w ratach przez 10 lat z tego co zarobisz na wytworzonej energii elektrycznej która idzie do energetyki. Raty są różne w zależności od "zarobku" w danym miesiącu i przelewane między energetyką a bankiem. Stopa zwrotu inwestycji obliczona jest na 10 lat. Mocowo podobno jest to sporo ale ile nie wiem póki co. Właśnie montują to u mojej siostry pod Stutgardem więc w czerwcu wybieram się w odwiedziny Pomacam, porobię foty, pogadam jak to wygląda i wrzucę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.03.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Co do opłącalności to jakbym miał zapłacić ze swojej kieszeni max. 10 000 zl za system który rocznie dałby mi 2000 kWh to bym się zastanowił na takim rozwiązaniem, może byloby warto ale na razie to takie kwoty są niemożliwe . Być może w takich kosztach udałoby się zbudować instalację o tej wydajności z kolektorami cieczowymi. Generalnie przy każdych kolektorach słonecznych otrzymujemy, przynajmniej w naszym klimacie najwięcej energii wtedy, gdy jej najmniej potrzebujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts