retrofood 19.03.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Żyję już parę lat na tym świecie i nie mogę się nadziwić stałym próbom zawracania kijem Wisły. To jest podobne do uczynienia z Sahary eksportera lodu. Wiadomo nie od dziś, ze przy danych parametrach wydajnościowych, okreslona przemiana energetyczne jest nieekonomiczna i koniec! Żadna dotacja tego nie zmieni. Więc zamiast skupic się na tym, co na danym terenie i w danym klimacie jest ekonomiczne, to ciągle ktoś wymyśla kwadratowe koło. A że można inaczej? Można!!! U nas były wielkie dyskusje nad paliwem roślinnym i co? Silnki się popsują!!!! A w Brazylii się nie psują! Bez wielkiej reklamy, bez weta producentów aut (u nas grozili zabraniem gwarancji) leją do baków alkohol i jeżdżą.Od lat wiadomo, że nasze położenie geograficzne spirytusem stoi. Od lat. Kazdy historyk wam to powie. I nie musimy nawet do tego uzywać trujących środowisko technologii. WIĘC DLACZEGO U NAS PRODUKCJA TEJ ENERGII JEST TAK TĘPIONA???? WSZĘDZIE WOKÓŁ - MOŻNA, U NAS NIE!!!Dalej: gdzie sa te kolumny do produkcji oleju z rzepaku? Parę lat temu widziałem opisy w gazetach. parę tysięcy złotych - to całe koszty. I paliwo z pola. Urośnie co roku. GDZIE TO JEST??? A nam się proponuje ogniwa fotowoltaiczne Z DOTACJAMI.Tyle, że tą dotację to nam z kieszeni już dawno zabrano. PS. Osoba (osoby), "dzięki" ktorej bankrutowały polskie zakłady spirytusowe powinna być powieszona za jaja na krakowskim rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 19.03.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 seba_x - odezwał sie do Ciebie ktoś z Energi? Tez wypełniłem ankiete w ubiegłym tygodniu i jak do tej pory cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.03.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 U nas były wielkie dyskusje nad paliwem roślinnym i co? Silnki się popsują!!!! A w Brazylii się nie psują! Bez wielkiej reklamy, bez weta producentów aut (u nas grozili zabraniem gwarancji) leją do baków alkohol i jeżdżą. Bo w Brazylii jest nakaz wprowadzania do obrotu samochodów fabrycznie dostosowanych do spalania etanolu... Zmiany są pewnie niewielkie, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 19.03.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Odpowiedź automatu po wysłaniu formularza: " Bardzo dziękujemy za wypełnienie audytu wstępnego. Uzyskane dzięki niemu dane, posłużą nam do stworzenia dla Państwa optymalnego rozwiązania mikrogeneracyjnego. Projekt budowy rozproszonej Ekoelektrowni, znajduje się obecnie w fazie pozyskiwania dofinansowania, którego celem jest jak największe skrócenie czasu zwrotu poniesionej przez Państwa inwestycji. Jesteśmy pewni, że nasze wspólne działania doprowadzą nas do celu jakim jest zabezpieczenie zasobów czystej energii dla nas jak i dla przyszłych pokoleń. Dane ankietowe zostaną poddane analizie począwszy od 1 kwietnia 2010 roku. Nasi konsultanci mogą się wcześniej z Państwem kontaktować w celu uzupełnienia niektórych informacji. Z poważaniem Zespół ds. Rozproszonej Ekoelektrowni © 2010 Grupa ENERGA Wiadomość wygenerowana automatycznie, prosimy na nią nie odpowiadać." reklamują ale na stanie nic nie mają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.03.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Właśnie wróciłem z Allendorfu (Viessmann) - dookoła setki ogniw "fotovoltanika" - całe dachy małych domów i stodół tego pełne - bo rząd niemiecki dotuje te rozwiązania od ręki. PS - ciekawostka - czym ogrzewana jest centrala f-y Viessmann? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 20.03.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Gdyby nie die, der, das byliby Niemcy z nas Może teraz kolej na wspieranie fotovoltaiki w Polsce.... Stodoły nie planuję ale będzie garaż wolnostojący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 20.03.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 seba_x - odezwał sie do Ciebie ktoś z Energi? Tez wypełniłem ankiete w ubiegłym tygodniu i jak do tej pory cisza. u mnie też cisza ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 07.05.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Wczoraj dzwonił do mnie gość z Energi - miał kilka dodatkowych pytań do tego co wpisałem w ankiecie i obiecał że niedługo podeśle ofertę.Z tego co się zorientowałem to jak na razie oferują solary Hevalex-a i pompy ciepła powietrze-woda. Zobaczymy co będzie w ofercie i na jakich warunkach - czy to w ogóle będzie miało sens ekonomiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachowiec77 08.07.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Też bym chciał taki widok w Polsce, a przede wszystkim u siebie na dachu.. Wyczytałem, że: "Wydajność systemu przekładająca się wprost na czas zwrotu z inwestycji jest bezpośrednio powiązana z ilością słońca w danym rejonie. Średnioroczna suma energii promieniowania słonecznego w Polsce waha się w granicach 950-1150 kWh/m2. Natomiast średnioroczna liczba godzin nasłonecznionych wynosi 1600. Przy założeniu, iż w roku jest 8.736 godzin, systemy solarne są wydajne w 18-20%." Źródło: www.fachowyelektryk.pl/index.php/porady/porady-fachowego-elektryka/335-ogniwa-fotowoltaiczne-w-praktyce.html Dalej nie wiem czy w woj. północnych jest to opłacalny sposób pozyskania energii elektrycznej..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.07.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 To nigdzie nie jest sposób opłacalny, przynajmniej nie w naszym kraju... Jak chcesz to sobie sprawdzić, wejdź na stronę http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps3/pvest.php# ustaw na mapce swoją lokalizację i zobacz, ile możesz wytworzyć prądu z ogniw fotowoltaicznych o mocy rzędu 1 kW. Mnie wyszło, że żeby zaspokoić moje zapotrzebowanie na prąd zimą (rzędu 5 kWh dziennie) musiałbym postawić baterii słonecznych o mocy 6 kW, czyli lekko licząc jakieś 100 000 PLN. To się opłaca tylko wtedy, gdy musiałbyś porównywalną kwotę zapłacić za przyłącze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts