Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy potrzebny geodeta i kiedy ???

Recommended Posts

Hej,

mam prośbę, chciałbym dowiedzieć się co teraz powinienem zrobić dalej:

mam wypis i wyrys z zagospodarowania terenu, mam wybrany projekt, ale jeszcze nie kupiony. Z tego co wiem powinien mi go zaadoptować projektant. A więc usytuować dom na mapce i rozrysować media. - Dobrze kombinuję ? Jak to zrobi to co, mam kupić projet i wezwać geodetę do wymiarów ? Czy wcześniej mam załątwić pozwolenie ??

A ha, a może orientujecie się ile projektant weźmie za usługę adaptacji?? Z tego co wyczytałem w warunkach, to nasz projekt pasi w 100% WIĘC PRACY DUŻO NIE BĘDZIE...

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Geodeta robi mapkę dla celów projektowych.Najlepiej gdybyś miał mapkę nawet nieaktualizowaną jeszcze przed wyborem projektu,zwłaszcza jeśli chcesz go sytuować na "ścisk" .Może się okazać ,że zbraknie Ci parunastu centymetrów i wtedy trzeba przerabiać projekt...

Na mapie zasadniczej zakupionej przez Ciebie z pewnością widnieje pieczątka o treści: "Niniejsza mapa nie może służyć do celów projektowych", "Mapa do celów projektowych wymaga aktualizacji" lub coś w ten deseń. Geodeta robi tzw aktualizcję- polegającą między innymi na wizycie w terenie w czasie której inwentaryzuje działkę przedmiotową i otulinę- około 30 metrowy kołnierz wokół inwestycji, lub więcej- zwłaszcza do miejsc podłączenia mediów. W czasie pomiaru uzupełnia mapę o niezinwentaryzowane elementy, "wyrzuca" z niej obiekty już nieistniejące w terenie. Po wszystkich "przejściach" powstaje mapa sytuacyjno-wysokościowa z elementami ewidencji gruntów i budynków służąca do projeku- generalnie w skali 1:500, dla przyłączy może być 1:1000- na którą projektant nanosi planowane usytowanie domu i przyłączy.

Z tego co się orientuję to projektanci biorą ok. 800 zł za adaptację projektu i plan zagospodarowania działki.

800zł? :o My zapłaciliśmy w sumie 2400zł i osobiście nie znam nikogo kto zapłaciłby mniej. Oczywiście mówię o "pensji" dla architekta, konstruktora i branżystów + opłaty za formalności związane z uzyskaniem pozwolenia. 800 zł to może dla samego architekta i to jakoś dziwnie mało bo mój skasował 1300 zł, a byli drożsi od niego

2 lata

A może jest jakiś na to przepis bo do mnie doszło że tylko 3 miesiące, dlatego się troszkę zszokowałem

Mapa jest ważna tak długo,jak długo w obszarze aktualizacji /zaznaczonym najczęściej grubą przerywaną kreską/ nie nastąpiły żadne zmiany.No ale niestety tu wkraczają urzędnicy i w zależności od regionu kraju WYMYŚLAJĄ że mapa jest ważna x-czasu.Ciekawe jest że najwięcej czepiają sie tzw ZUDy. Niestety ważności mapy nie reguluje żaden przepis oprócz stwierdzenia w bodajże "Prawie geodezyjnymi kartograficznym" ,że mapa jest ważna tak długo jak nie będzie zmian.Z moich obserwacji wynika,że najbardziej "bezlitośni" są urzędnicy /lub koledzy-geodeci urzędników/ w mazowieckim...:):):)

Oczywiście może się zdarzyć,iż mapa będzie ważna np. 1miesiąc ,jeśli po zrobieniu aktualizacji "pociągną w rejonie działki np. sieć gazową,to taka mapa zgodnie z zapisem w PGiK jest już nieaktualna...

BTW wymysły naszych kochanych urzędasów to temat na osobną bajkę.... :):):):)

Z tego co się orientuję to projektanci biorą ok. 800 zł za adaptację projektu i plan zagospodarowania działki.

800zł? :o My zapłaciliśmy w sumie 2400zł i osobiście nie znam nikogo kto zapłaciłby mniej. Oczywiście mówię o "pensji" dla architekta, konstruktora i branżystów + opłaty za formalności związane z uzyskaniem pozwolenia. 800 zł to może dla samego architekta i to jakoś dziwnie mało bo mój skasował 1300 zł, a byli drożsi od niego

a ja mówię tylko o kwocie za samą adaptację gotowego projektu i plan zagospodarowania działki.