Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącza- kolejność załatwiania

Recommended Posts

Witam, jestem właścicielką działki 800 m, nie uzbrojonej, wszystkie media w ulicy. Budowę zamierzamy z mężem rozpocząć w przyszłym roku na wiosnę. Chciałabym zapytac czy jest sens teraz uzbrajać działkę i wprowadzić media na teren działki, czy poczekać do memonetu rozpoczęcia budowy domu i od razu prowdzić instalacje do domu.

Proszę o Waszą opinię, nie ukrywam, ze nie chciałabym przepłacić. Dziękuje za każdą pomocną informację, Kasia :)

Lepiej załatwiać już teraz.

Zwykle okazuje się, że mimo bliskiej odległości są bariery administracyjne.

Gaz mam na działce po 11 miesiącach załatwiania (bo trzeba było gazociąg rozbudować).

Prąd po 2 latach (bo w pobliżu były tylko słupy oświetleniowe).

A wszystko było "w drodze".

To trwa. Projekty, uzgodnienia, pozwolenia, wykonawcy, odbiory.

Na budowę domu ma się ogromny wpływ a przy procedurach administracyjnych niewielki.

No ale bez pozwolenia to można tylko pouzgadniać media...

Zgadza się. Chociaż wodę można podciągnąć na działkę bez pozwolenia - wiem to z autopsji. Tyle, że trzeba mieć projekt przyłącza.

Proponuję zacząć od wystąpienia o warunki zabudowy a przy okazji skompletujesz warunki przyłączenia mediów.

Pozdrawiam

zacznij juz teraz, szczegolnie z woda i elektycznoscia, czyli tym, co potrzebne do budowy.

po pierwsze - jesli beda klopoty, szybciej nadejda i szybciej bedziesz je miec za soba,

po drugie - im szybciej je wykonasz (przylacza) tym lepiej bo taniej, no i masz ten wydatek juz odfajkowany !! ;-)

pozd.

Jacek