j-j 20.09.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Jestem ciekaw wyników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2009 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 moj budynek ma 18 m dlugosci i 8 m szerokosci wiec robiac symulacje od dluzszej osi budynku w kierunku sciany fundamentowej i potem dalej w przod a takze 10 m w glab ziemi otrzymuje obraz dwuwymiarowy tego co dzieje sie z gleba pod budynkiem i w jego najblizszym otoczeniu taka symulacja pozwala wyliczyc straty przez podloge i fundament np na 1 m biezacy fundamentu aby pozniej wyliczyc straty sumaryczne dla calego budynku po prostu mnoze wynik przez dlugosc obwodu budynku. Uproszczenie polega na zaniedbaniu wplywu naroznikow budynku, przez co wyliczone straty beda lekko zanizone, ale szacuje ze blad tego uproszczenia to kilka procent. Na razie testowalem program i doprowadzilem kod do takiego stanu, ze liczy poprawnie. Szczerze mowiac liczylem na to, ze wyniki symulacji beda bardziej optymistyczne, ze jednak wyjdzie na to ze grunt dostanie od budynku w ciagu sezonu tyle ciepla, ze z roku na rok straty ciepla w grunt beda malaly. Fundamenty mam ocieplone 20 cm styropianu a podloge mam zamiar dac 12 cm. wychodzi mi na to ze to zadna rewelacja i ze straty beda na poziomie 400 W- zakladajac lambda gruntu = 1W/(mK) i tutaj prosby : jesli ktos ma jakies ciekawe dane na temat parametrow cieplnych gruntow takich jak wspolczynnik przewodzenia ciepla, cieplo wlasciwe oraz gestosc to prosze podac. Wlasciwosci te a zwlaszcza wsp. przewodzenia ciepla sa moga sie roznic znacznie dla roznych rodzajow gruntu, ale na pewno cos przyjmniemy. Ja np mam pod 3/4 budynku gline a pod reszta czarnoziem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.09.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 ja mam pod budynkiem suchutki piasek drobny ale lambda dla gruntu to trochę wróżenie z fusów bo literatura mówi o nawet 0,3 dla piasku a gdzie indziej jest że 1,0 więc myślę że ok. 1,0 będzie w sam raz.Porównaj może też z ciekawości wyniki swoje z kobrą. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.09.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Jestem ciekaw wynikówJa też . Szczerze mowiac liczylem na to, ze wyniki symulacji beda bardziej optymistyczne, ze jednak wyjdzie na to ze grunt dostanie od budynku w ciagu sezonu tyle ciepla, ze z roku na rok straty ciepla w grunt beda malaly. Fundamenty mam ocieplone 20 cm styropianu a podloge mam zamiar dac 12 cm. Żeby ciepło kumulowało się pod budynkiem musiałbyś zaizolować grunt na trochę większym obszarze niż tylko wokół ław fundamentowych. Namiastką tego jest opaska izolacyjna stosowana przy płytach fundamentowych lub w systemie isomax. Ja taką opaskę u siebie dałem na o szerokości ok. 1m od budynku. Niestety nie wiem jeszcze jaki wpływ ma taka opaska na temperaturę pod budynkiem. Izolację mam wykonaną ze styropianu i proszku poliuretanowego od pigeona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2009 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 nie chce cie martwic Henok, ale ja rowniez pomyslalem nad taka opaska zasymulowalem opaske o szerokosci 2m wokol domu na glegokosci 1 m z zachowaniem ciaglosci ocieplenia z ociepleniem fundamentu efekt?- prawie zaden nie mam tej symulacji teraz na komputerze ale w najblizszych dniach pokaze wyniki. Przykro mi Henok, ale nie jest tak latwo cos ugrac tymi opaskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Hajduk 20.09.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 nie chce cie martwic Henok, ale ja rowniez pomyslalem nad taka opaska zasymulowalem opaske o szerokosci 2m wokol domu na glegokosci 1 m z zachowaniem ciaglosci ocieplenia z ociepleniem fundamentu efekt?- prawie zaden nie mam tej symulacji teraz na komputerze ale w najblizszych dniach pokaze wyniki. Przykro mi Henok, ale nie jest tak latwo cos ugrac tymi opaskami... Opaski mają sens, i to w niektórych przypadkach jest wykorzystywane, z tym że nie na głębokości 1,0m pod pow. terenu, ale na powierzchni terenu, - im wyżej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 20.09.2009 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 moge to zasymulowac, chociaz nei wyobrazam sobie chodzic po styropianie..?troche by go wypadalo chyba przysypac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 21.09.2009 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 wychodzi mi na to ze to zadna rewelacja i ze straty beda na poziomie 400 W- zakladajac lambda gruntu = 1W/(mK) Możesz sprecyzować dla jakiego okresu to 400W. Bo jeśli roku i zakładając obwód 50m to daje 20kW, a koszt 1kWh to niecałe 50 groszy. pozdr filipek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 Możesz sprecyzować dla jakiego okresu to 400W. Bo jeśli roku i zakładając obwód 50m to daje 20kW, a koszt 1kWh to niecałe 50 groszy.Straty do gruntu niewiele zmieniają się w całym sezonie grzewczym. Sezon grzewczy może trwać od 180 do 200dni. Łączne straty do gruntu wyniosą 1700-1900kWh energii. Przy ogrzewaniu elektrycznym w II taryfie daje to koszt 600-650zł rocznie. Straty te można zmniejszyć stosując lepszą izolację. Np. 25cm styropianu zmniejszy te straty o połowę, pod warunkiem, że nie pozostawimy mostków cieplnych (np. fundament płytowy izolowany od gruntu). Czy to się opłaca? Zamiast styropianu 12cm (18m3 przy 150m2 powierzchni - koszt ok. 2000zł) dajemy 25cm styropianu (37,5m3 - koszt ok. 4000zł). Zwrot nakładów po ok. 7-8 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.09.2009 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 jak obiecalem pokazuje symulacje dla mojego przypadkuna podlodze 12 cm styropianu 20 cm na scianie fundamentowejstartuje z temperatura gruntu rowna 10 °C , zalaczam pory roku zaczynajac od maja i patrze co sie dzieje z temperatura gruntu pod i obok mojego budynku http://img178.imageshack.us/img178/4964/3miesiace.jpghttp://img178.imageshack.us/img178/8527/6miesiecy.jpghttp://img176.imageshack.us/img176/4594/9mies.jpgto dane troche zobrazowane za pomoca kolorow przedstawiaja temperatury w danych miejscachkazda "kostka" jest 20 x 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.09.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 jak obiecalem pokazuje symulacje dla mojego przypadku na podlodze 12 cm styropianu 20 cm na scianie fundamentowej startuje z temperatura gruntu rowna 10 °C , zalaczam pory roku zaczynajac od maja i patrze co sie dzieje z temperatura gruntu pod i obok mojego budynku http://img178.imageshack.us/img178/4964/3miesiace.jpg http://img178.imageshack.us/img178/8527/6miesiecy.jpg http://img176.imageshack.us/img176/4594/9mies.jpg to dane troche zobrazowane za pomoca kolorow przedstawiaja temperatury w danych miejscach kazda "kostka" jest 20 x 20 cmWidziałeś jak to zrobił leśny_ziutek ? http://forum.muratordom.pl/post2217250.htm#2217250 http://forum.muratordom.pl/post2221224.htm#2221224 http://ziutek.lnet.pl/akumulator3/090-00.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 21.09.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2009 widze, ze nie proznowaliscie bardzo ladne obrazki ja na razie nie mam czasu i dlatego symulacja w VBA a wyniki prosto z excela problem z takimi symulacjami to ciagle jeszcze moc obliczeniowa, chyba, ze ktos ma duzo wolnego czasu dlatego moja siatka to 50 na 50 pol i liczone co 100 sekund na potrzeby szacunkowego wyprobowania roznych scenariuszy mozna przyjac krok czasowy nawet 10 000 s - wtedy wynik nie jest dokladny, ale pokazuje nam mniej wiecej co daje dana zmiana bede musial poczytac, bo widze, ze troche popracowaliscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Hajduk 22.09.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 moge to zasymulowac, chociaz nei wyobrazam sobie chodzic po styropianie..? troche by go wypadalo chyba przysypac??? Wracają do opaski, to najlepiej do tego celu użyc styrodur na warstwie zagęszczonego podkładu np keramzytu, a na to warstwy wykończeniowe np kostka brukowa na podsypce piaskowej, lub beton, lub innego rodzaju wykończenie w zależności od upodobań. Dodatkowo układ warstw pozwala na swobodny przepływ wody, co nie będzie powodowało zawilgacania ścian fundamentowych, no i przede wszystkim "odsunie" od budynku miejsce "przemarzania". A na styrodurze autostrady w skandynawii budują... tak że chodzic spokojnie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts