Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Programator(sterownik) pokojowy....

Recommended Posts

Witam

Czy moze ktos z wlasnego doswiadczenia powiedziec czy zastosowanie programatora pokojowego do sterowania kotlem na olej opalowy to dobre rozwiazanie dajace oszczednosc energii?Zalozmy ze temperaturo pokojowa ustawiona jest na 21 st.kiedy osiagnie ta temperature to obieg wody staje woda w calym ukladzie stygnie i kiedy temperatura spadnie i obieg sie zalaczy kociol musi od nowa grzac woda w obiegu az do momentu osiagniecia wymaganej temp. czy nie lepszym rozwiazaniem jest takie ustawienie kotla aby utrzymywal w obiegu przez caly czas powiedzmy 40 st a obieg wody w ukladzie byl ciagly ??? bylbym wdzieczny za podzielenie sie zemna wlasnymi doswiadczeniami

pozdrawiam[/b]

zainstalowanie programatora szybko Ci się zwróci, zwlaszcza przy tak drogim surowcu jak olej opałowy

niestety przy przy ustawieniu temperatury "obiegu" na 40 stopni i braku programatora pokojowego/termostatu nie masz komfortu użytkowania, raz będziesz miał ciepło raz zimno, ciągle musiałbyś operować ręcznie temperaturą zasilania.

Kup sobie najprosty programator pokojowy i już

Oczywiście,że powinieneś mieć sterownik pokojowy. Nie piszesz czy chociaż masz zainstalowane głowice termostatyczne na grzejnikach ? i czy posiadasz pogodówkę.. Ja również mam kocioł olejowy (bez "pogodówki") i do tego kominek grawitacyjny. Bez sterownika miałem problemy z utrzymaniem jednakowej temperatury w mieszkaniu, zwłaszcza przy dogrzewaniu kominkiem. Kocioł nie miał informacji o temperaturze pomieszczenia i grzał z zadaną temperaturą. Teraz mam "euroster 2005 TX" tj. dobry , przenośny (bez kabli) regulator pokojowy. bardzo dobrze współpracuje z kotłem i szybko reaguje na ciepło z kominka - zatrzymując kocioł. Oszczędność gwarantowana. Szczególnie pomocna jest opcja ustawiania różnej temperatury w różnych przedziałach czasowych , po co ma Ci normalnie i grzać jeżeli nikogo nie ma w mieszkaniu. Na noc również możesz zaprogramować niższą temperaturę. Pozdrawiam.

dzieki Panowie za zainteresowanie. Powiem jak to wyglada u mnie otoz mam glowice na grzejnikach i wlasnie taki sam jak poprzednik pisze programator pokojowy EUROSTER 2005TX.ale niestety posiadam grzejniki zeliwne i wlasnie z tym wiaze sie moje pytanie czy przy takim ukladzie duzej ilosci wody w biegu taki sterownik spelnia na 100% swoja role.Przy kazdym cyklu woda stygnie w calym obiegu i kiedy kociol dostaje impuls od programatora musi na nowo ogrzac okolo 200l wody. co do glowic to wedlug mnie nie spelniaja one roli poniewaz w pomieszczeniu gdzie znajduje sie pogramator glowice musz byc otwarte na maxa poniewaz blokowaly by szybkie otrzymanie wymaganej temperatury i wylaczenie kotla....

pozdrawiam

Witam

Mam mala rade co do sterownikow. Koniecznie sie dowiedz czy EUROSTER itp bedzie wspolpracowal z Twoim piecem bo ja niestety musielem swojego odlaczyc... gdyz przy minimalnych ustawieniach oszukiwal! Piec chodzil ok 4 godz na dobe i nie chodzila pompa cyrkulacyjna. Po zainstalowaniu oryginalnego najprostrzego Buderusa dziala jak zloto! od dwoch dni piec nawet nie chodzil godzinki a temperatura sie utrzymuje. Pozdrawiam

PS Jak ktos ma ochote na sterownik EUROSTER-2020 to chetnie odstapie:)

Pozdrawiam

dzieki Panowie za zainteresowanie. Powiem jak to wyglada u mnie otoz mam glowice na grzejnikach i wlasnie taki sam jak poprzednik pisze programator pokojowy EUROSTER 2005TX.ale niestety posiadam grzejniki zeliwne i wlasnie z tym wiaze sie moje pytanie czy przy takim ukladzie duzej ilosci wody w biegu taki sterownik spelnia na 100% swoja role.Przy kazdym cyklu woda stygnie w calym obiegu i kiedy kociol dostaje impuls od programatora musi na nowo ogrzac okolo 200l wody. co do glowic to wedlug mnie nie spelniaja one roli poniewaz w pomieszczeniu gdzie znajduje sie pogramator glowice musz byc otwarte na maxa poniewaz blokowaly by szybkie otrzymanie wymaganej temperatury i wylaczenie kotla....

pozdrawiam

Też mam grzejniki żeliwne i duży zład, ale bardzo sobie chwalę sterownik, przede wszystkim mimo, że ten układ nie reaguje zbyt szybko, to przecież można zaprogramować wzrost temp. odpowiednio wczesniej :D , co do oszczędności to na noc mam 16 stopni ( przy tej temp. bardzo dobrze nam się śpi), pod nieobecność domowników też, no a głowice rzeczywiście nie maja zbytnio sensu przy sterowniku, chyba że chcesz mieć np w jednym pokoju piwniczkę na wino :wink:,Oszczędzanie energii polega przecież także na zmianach dobowych temperatury, jeżeli chcesz przez całą dobę utrzymywać stałą temperaturę( nawet jak wyjedziesz na święta) to rzeczywiście odłącz sterownik i zapomnij o oszczędzaniu.

Tak wszystko sie zgadza ale czy przy wykozystaniu programatora pokojowego lepszym rozwiazanie byloby zastosowanie instalacji z mala iloscia wody w obiegu na moim przyladzie byloby to max.50l wody a nie jak jest teraz ponad 200l wody.Kociol posiada pojemnosc wodna 70l, tak wiec praktycznie w jednej chwili woda z kotla zostalaby doprowadzona do grzejnikow.W przypadku 200l wody potrzeba wiecej energi aby ja najpierw ogrzac....?co o tym myslicie?

Oczywiście , że korzystniej mieć system o małej pojemności, ale ja nie bardzo rozumiem po co pytasz, czy zamierzasz wymienić całą instalację? Przy takim remoncie wymienia się rury na mniejszy przekrój, grzejniki również, przy pompach obiegowych nie potrzeba już dużych przekrojów. Taki remont może się opłacać , ale okres amortyzacji będzie bardzo długi. Ja miałem podobny dylemat, ale ponieważ moja instalacja jest w niezłym stanie, nie zamulona i nie zardzewiała, prucie wszystkiego, wymiana grzejników i rur jest nieopłacalna. Wymieniłem piec, założyłem programator i od razu uzyskałem oszczędności rzędu 15-20%. Na razie wystarczy.

mój instalator wygłosił teorie w której coś jest

instalacja - mała ilość wody

na każdym grzejniku zawór termostatyczny

i po co tu pogodówka czy sterowanie pogodowe??

piec grzeje - do momentu gdy osiągnie np 55 stopni wody w układzie

jeśli grzejniki są zamknięte bo w pokojach jest wystarczająco ciepło żeby termostaty zamknęły zawór piec sie nie włączy a jeśli nawet to na krótko

żeby otrzymać znikomą ilość wody w temp 55 stopni

każde inne sterowanie powoduje wychładzanie wody w układzie

i każdy start pieca oznacza podgrzanie całej do wymaganej temperatury

pytanie jak sprawdzić jak jest oszczędniej....

Witam

Gdybym planował ogrzewanie grawitacyjne to mógłbym zastosować tylko głowice termostatyczne przy grzejnikach. Jednak przy systemie wymuszonym pompką obiegową na pewno zaprojektowałbym sterownik. Dodać należy, że programator pokojowy wpływa na komfort cieplny domu oraz na oszczędności w kosztach energii.

wpływa na komfort i oszczędność

z tym komfortem to nie bardzo rozumiem jeśli na głowicach zapodasz 21 stopni to więcej nie będzie i mniej tez nie i to we wszystkich pokojach niezależnie,

a jak programator to piec sie wyłączy bo tam gdzie jest programator o już jest 21 stopni a w innych jeszcze nie i jak to sie ma do komfortu??

oczywiście wszystko można prędzej czy później wyregulować

pytanie tylko o te oszczędności

W sytuacji gdy grzeje słońce to pomieszczenia z oknami w systemie grzeczym bez regulatora mogą się przegrzewać, ponieważ piec zawsze będzie utrzymywał stałą temperaturę cieczy, bez względu na to czy w pomieszczeniu jest wyższa niż potrzeba temperatura. Natomiast programator do takiej sytuacji nie dopuści ponieważ po prostu nie uruchomi pieca, a temperatura w domu wyrówna się do zaprogramowanej. Dodatkowo można zaprogramować temperaturę w zależności do potrzeb np wyższa wtedy gdy ktoś jest w domu, niższa gdy nikogo nie ma jak również można odpowiednio obniżyć temperaturę w nocy. Z doświadczenia nie "ufam" głowicom termicznym ponieważ po kilku latach użytkowania przestają prawidłowo działać, zwłaszcza gdy czynnikiem grzewczym jest woda zacinają się zawory, lub stają się nieszczelne. Poza tym cena programatora nie uzasadnia jego braku w nawet starym systemie ogrzewania, a jest to inwestycja, która zwróci się najszybciej (nawet po jednym sezonie).

By nie zarżnąć pompki sa dwa wyjścia ,jeden kolega opisał a drugi to zastosować baypas który przy wzroście ciśnienia w instalacji stworzy mały obieg,woda będzie krążyć do momentu osiągnięcia zadanej temperatury lub też do momentu otworzenia obiegu na jednym z grzejników.

Sam sie zastanawiam nad sterownikiem ,bede miał kocioł na groszek z podajnikiem

i nie wiem co zrobić .Grzejniki bedą Regulusy dolnozasilane a one maja wbudowane głowice termostatyczną .Myśle ze kocioł posteruje pompą na grzejniki , a sterownik podłącze do pompy z podłogówki,

Moze ktoś tak ma?Jak sie to spisuje ?

W sytuacji gdy grzeje słońce to pomieszczenia z oknami w systemie grzeczym bez regulatora mogą się przegrzewać, ponieważ piec zawsze będzie utrzymywał stałą temperaturę cieczy, bez względu na to czy w pomieszczeniu jest wyższa niż potrzeba temperatura. Natomiast programator do takiej sytuacji nie dopuści ponieważ po prostu nie uruchomi pieca, a temperatura w domu wyrówna się do zaprogramowanej. Dodatkowo można zaprogramować temperaturę w zależności do potrzeb np wyższa wtedy gdy ktoś jest w domu, niższa gdy nikogo nie ma jak również można odpowiednio obniżyć temperaturę w nocy. Z doświadczenia nie "ufam" głowicom termicznym ponieważ po kilku latach użytkowania przestają prawidłowo działać, zwłaszcza gdy czynnikiem grzewczym jest woda zacinają się zawory, lub stają się nieszczelne. Poza tym cena programatora nie uzasadnia jego braku w nawet starym systemie ogrzewania, a jest to inwestycja, która zwróci się najszybciej (nawet po jednym sezonie).

nie będzie sie przegrzewać bo zawór zamknie grzejnik :-)

oczywiście zaletą programatora jest różnicowanie temperatury

w ciągu dnia czy tygodnia

co do głowic - hmm jak wszystko może sie popsuć ale chyba nie jest to regułą szczególnie jeśli są one dobrej jakości

żeby nie było - nie jestem wrogiem programatorów

napisałem tylko że mój instalator wygłosił taką teorię i chciałem ją konkretnie zweryfikować :-)

re prymasek

W grudniu zainstalowałem sąsiadowi prosty programator (za kilkadziesiąt zł) do pieca Mini-Max. Oszczędności zauważył już przy pierwszym rachunku, twierdzi że ta inwestycja zwróciła się po 2 miesiącach!!! Zrobisz jak zechcesz, to teraz bez znaczenia bo programator można zawsze dołożyć do już istniejącej instalacji. Dodam że jestem "gorącym" zwolennikiem programatora.