andzag 06.06.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 czy ktoś mógłby mi pomóc - otóż czy jest jakiś przepis na temat balkonu lub tarasu - jeżeli budynek stoi 4 m od granicy z sąsiadem, czy mogę wypuścić w jego stronę balkon lub zbudować taras. Jeżeli tak to jaka jest minimalna odlegóość od granicy z sąsiadem i czy konieczne jest uzyskanie jego zgody?Wie ktoś coś na ten temat? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.06.2003 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 czy ktoś mógłby mi pomóc - otóż czy jest jakiś przepis na temat balkonu lub tarasu - jeżeli budynek stoi 4 m od granicy z sąsiadem, czy mogę wypuścić w jego stronę balkon lub zbudować taras. Jeżeli tak to jaka jest minimalna odlegóość od granicy z sąsiadem i czy konieczne jest uzyskanie jego zgody? Wie ktoś coś na ten temat? Proszę o pomoc. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690) http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm § 12. ust. 1, 3, i 5 5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać wymaganych w ust. 3, 6 i 7 odległości od granicy działki budowlanej o więcej niż 0,5 m, natomiast takie elementy jak balkony, galerie, werandy, tarasy lub schody zewnętrzne - o więcej niż 1 m. Balkon i taras są elementami konstrukcyjnymi i wymagają uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę. O decyzji będzie jako strona powiadomiony sąsiad. Dobrze opisane zostało to w Muratorze nr 1/2003 str. 178 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 07.06.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 No jest taka mała furtka. Jesli taras zrobisz na poziomie gruntów to możesz go potraktować jak teren utwardzony i wtedy może sięgać do granicy z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts