Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prawo budowlane a balkony

Recommended Posts

czy ktoś mógłby mi pomóc - otóż czy jest jakiś przepis na temat balkonu lub tarasu - jeżeli budynek stoi 4 m od granicy z sąsiadem, czy mogę wypuścić w jego stronę balkon lub zbudować taras. Jeżeli tak to jaka jest minimalna odlegóość od granicy z sąsiadem i czy konieczne jest uzyskanie jego zgody?

Wie ktoś coś na ten temat? Proszę o pomoc.

czy ktoś mógłby mi pomóc - otóż czy jest jakiś przepis na temat balkonu lub tarasu - jeżeli budynek stoi 4 m od granicy z sąsiadem, czy mogę wypuścić w jego stronę balkon lub zbudować taras. Jeżeli tak to jaka jest minimalna odlegóość od granicy z sąsiadem i czy konieczne jest uzyskanie jego zgody?

Wie ktoś coś na ten temat? Proszę o pomoc.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690)

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/0690.htm

§ 12. ust. 1, 3, i 5

5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać wymaganych w ust. 3, 6 i 7 odległości od granicy działki budowlanej o więcej niż 0,5 m, natomiast takie elementy jak balkony, galerie, werandy, tarasy lub schody zewnętrzne - o więcej niż 1 m.

Balkon i taras są elementami konstrukcyjnymi i wymagają uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę.

O decyzji będzie jako strona powiadomiony sąsiad.

Dobrze opisane zostało to w Muratorze nr 1/2003 str. 178